Tanken om julen giver mig søvnløse nætter

– Jeg frygter, at jeg ikke kan koncentrere mig om alt det praktiske juleaften, når børn, svigerbørn og børnebørn kommer. De små bliver larmende og svære at få i seng, og jeg lider i forvejen af stress og hovedpine, skriver En søvnløs kvinde.

Kære Orla Lindskov

Jeg er en kvinde på 55. Jeg er sund og rask. Dog døjer jeg ind imellem med hovedpine.

Min læge siger, at det skyldes stress. Så det tager jeg ikke så alvorligt. Det er ikke derfor, jeg skriver til dig.

Jeg har fået et problem. Jeg døjer med min nattesøvn. Det er den kommende juleaften, der plager mig.

Min mand og jeg skal have vores to børn + svigerbørn og 5 børnebørn på besøg juleaften. Vi bliver altså elleve i alt.

Fire af dem skal overnatte, altså to voksne og to børn. Disse to børn er ret små, og de er meget urolige, især når der er andre børn til stede. Så bliver de larmende og støjende. Og det bliver næsten umuligt for forældrene at få dem i seng.

Mit problem er da, at på grund af for megen larm, så bliver jeg glemsom og distræt og har svært ved at koncentrere mig om madlavningen, og også om alle de andre praktiske ting, der hører med til juleaften. Jeg frygter, at hele aftenen skal gå i skudder – mudder.

Heldigvis er min mand der for mig. Han er utrolig hjælpsom og dygtig i køkkenet og siger, at jeg blot skal slappe af, og at det hele nok skal gå. Det vil jeg også helst tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men jeg kan alligevel ikke lade være med at bekymre mig, og det ødelægger min nattesøvn for øjeblikket.

På min arbejdsplads har jeg af og til hørt arbejdskammerater klage over, at de sover dårligt om natten. Men det er slet ikke før gået op for mig, hvilken gave en god nattesøvn er. Det forstår jeg nu, hvor jeg ikke kan sove på grund af bekymring. Hvor kan en nat være lang, når man ikke kan sove.

Jeg har prøvet søvnløshed før. Men det har altid blot været en enkelt nat i ny og næ. Men nu er det den ene nat efter den anden. Og så tænker jeg: ”Gid blot juleaften var overstået.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om natten hører jeg vores stueur slå både et, to, tre og fire. Jeg kaster mig frem og tilbage i sengen. Vender hovedpuden. Nogle gange også dynen. Så hører jeg, at togene, busserne og bilerne begynder at køre. Så er det morgen i København, og jeg er sløj og uoplagt og skal alligevel på arbejde.

Kære Orla Lindskov, vil du godt gå i forbøn for mig og sende mig en salvedug til under min hovedpude. Jeg håber og tror, at Gud vil hjælpe mig.

De bedste hilsener fra
En søvnløs kvinde.

Søvnløse timer kan bruges til bøn for dine kære

Kære søvnløse kvinde


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvor er det underligt med os mennesker. Vi tager ofte de gode dage og de gode nætter som en selvfølge:

Den raske synes, at det er en selvfølge, at han er rask.

Den, der har fast arbejde, synes det er en naturlig ting. Det er da så ligetil, at man har sit faste arbejde at gå til hver dag.

Den, der har penge nok, finder det helt selvfølgeligt, at han har råd til at anskaffe sig det meste af, hvad han har lyst til.

Kan ramme psyken

Hvor er der mange goder, der er blevet en selvfølge for os. Tit glemmer vi at takke for goderne.
Sådan har de fleste det nok også med en god nattesøvn. Man tager søvnen som en selvfølge, indtil man ligger der den ene nat efter den anden og ikke kan sove.

Hvor kan en søvnløs nat være lang at komme igennem. Det oplever du lige nu.

Det farlige i din situation er, at nattens mørke udenfor dit vindue let kan udvide sig og blive til et mørke og en depressiv tilstand indenfor dit vindue, indenfor i dig. Jeg har oplevet en del, som blev ramt i psyken på grund af søvnløshed.

David sagde tak til Gud trods farer i ørkenen

Lad os læse i Bibelen om David og om hans natte-ophold i ørkenen:
David oplevede nemlig en tid, hvor han var i livsfare og på flugt fra fjender, som ville slå ham ihjel. Han var endt ude i den øde og nattekolde Judas ørken. Men på trods af det er han forbavsende glad og taknemmelig. Han udbryder midt om natten:

”Gud, du er min Gud, jeg søger dig, min sjæl tørster efter dig, min krop længes efter dig i det tørre, udpinte, vandløse land.

– – – Mine læber skal lovsynge dig, ja, jeg vil prise dig hele mit liv, i dit navn vil jeg løfte mine hænder.

Min sjæl mættes som af fede retter, og min mund lovpriser med jublende læber, når jeg på mit leje husker dig og tænker på dig i nattetimerne.

For du er blevet min hjælp, og jeg jubler i dine vingers skygge. Min sjæl hænger ved dig, og din højre hånd holder mig fast.”

Bed for juleaften

Hvad kan vi lære af David?
Vi kan lære, at det er godt at bede under alle forhold.

Ligger man lysvågen, som du jo nu gør om natten, så gør som David, bed og søg Gud.

Jeg har i nogle tilfælde haft fornemmelsen af, at det var Gud, der vækker mig op til forbøn om natten, fx for at bede for syge, der lå søvnløse på grund af smerter.

Gør det, når du kaster dig frem og tilbage i sengen. Når du vender hovedpuden og endda vender dynen. Der er nogle søvnløse, der tæller får for at falde i søvn.

Jeg har selv prøvet søvnløshed. Men jeg har altid brugt mine søvnløse timer til at bede for familie og venner og for de syge, som jeg jo kender mange af. Jeg har brugt i Jesu navn at nævne dem ved navn.

Jeg har i nogle tilfælde haft fornemmelsen af, at det var Gud, der vækker mig op til forbøn om natten.

I nogle tilfælde drejede det sig om syge, der lå søvnløse på grund af smerter.

Når du nu ligger og er søvnløs på grund af den kommende juleaften, så bed for jeres juleaften. Velsign aftenen i Jesu navn.

Bed for din mand, bed for dine børn, svigerbørn, børnebørn. Nævn dem alle ved navn ind for nådens trone og i Jesu navn. Så tror jeg, at Jesus vil besøge jer juleaften, og ikke mindst besøge dig og give dig fred.

Med venlig hilsen
Orla Lindskov