100.000 armeniere er flygtet fra Aserbajdsjan
Den humanitære organisation Christian Solidarity International advarer i en pressemeddelelse om, at armeniere i Aserbajdsjan nu er ofre for folkemord.
Islamistiske grupper i Aserbajdsjan har tvunget omkring 100.000 armenske kristne på flugt fra Shusha, skriver administrerende direktør i CSI, dr. John Eibner, i meddelelsen.
”Nagorno Karabakh ligger i centrum af en langvarig geopolitisk konflikt, som Kipling har kaldt ‘The Great Game’. I dette spil handler det om at få magten over det store, strategisk vigtige, overvejende tyrkiske og muslimske område fra Anatolia til Xinjiang-området i det vestlige Kina.”
Spillets største tabere
I november vedtog Aserbajdsjan, Armenien og Rusland en våbenhvile efter de krigshandlinger, der startede mellem Aserbajdsjan og Armenien sidst i september.
Ifølge våbenhvilen har de fordrevne familier nu tilladelse til at vende hjen.
– Armenierne har længe været de største tabere i ”The Great Game,” fastslår John Eibner. “Den seneste seks-ugerskrig er simpelthen ét langt folkemord.
Den officielle britiske respons overfor Aserbajdsjan og dets allierede, der kæmper mod verdens ældste overlevende kristne nation, har mest haft karakter af lavmælte, rituelle opfordringer til at holde fred.
Der har ikke lydt nogen krav om en humanitær militær intervention til fordel for de kristne i Karabakh,” understreger John Eibner.
Ødelægger kirker og huse
I oktober blev katedralen Holy Savior Cathedral, der er en af verdens største armensk-ortodokse kirker, et munkekloster og tre andre kirker ødelagt af raketter.
Over 90 procent af armenierne er medlemmer af den armenske apostoliske ortodokse kirke. Derimod er Aserbajdsjans indbyggere overvejende muslimer.
“Shusha er stadig i hænderne på aserbajdsjanerne,” sagde præsten Andreas Taadyan i et interview i forbindelse med den ortodokse julefejring den 7. januar. Præsten, der selv er flygtet fra hjembyen, har i samarbejde med den humanitære organisation SOS Chrétiens d’Orient indsamlet oplysninger fra de fordrevne.
“Ifølge de adspurgte forværres situationen der dag for dag. Jeg får at vide, at de ødelægger huse, armenske kirker og vores nationale arv. Jeg tror, at hvis det fortsætter sådan her, vil der ikke blive nogen tegn på armeniere tilbage,” konkluderer præsten.
Håb for fremtiden
Pastor Taadyan arbejder nu fra sit eksil i byen Stepanakert, som stadig er under armensk kontrol, med at hjælpe de fordrevne familier. I et interview med National Catholic Register siger han:
“Vi håber alle, at dagen i morgen bliver bedre end idag. Så vi fortsætter med vores liv og håber på bedre tider. Jeg tror, Gud ikke efterlader os alene, og at alt engang bliver godt igen. Nu er vi omringet af aserbajdsjanere, så vi er alle i fysisk fare, men alt er i Guds hænder”.