Dolly Partons tro nedtones i medierne

Verdensstjernen er blevet omtalt i medierne, fordi hun netop er fyldt 75. Men kun få nævner den tro, som er grundlag for succesen.

– Jeg havde en mor, der bad med mig og for mig, siger Dolly Parton, der allerede som barn fik et kald fra Gud til at lave musik. Hun har også hele livet haft en tro på, at Gud ville være med hende og lade tingene lykkes, selv om hun er voksede op under ekstremt fattige kår.

– Jeg lærte som barn, at jeg kan gøre alt med Guds hjælp, siger Dolly Parton, som fyldte 75 år den 19. januar.

Countrydronningen, der er verdenskendt for sit iøjnefaldende udseende – foruden sine talenter, arbejdsomhed og rigdom – kommer fra meget små kår. Men det var troen på Gud, som hjalp den fattige amerikanske pige til succes.

Som barn boede Dolly Rebecca Parton sammen med sine forældre og 11 søskende i et lille hus i bjergene i delstaten Tennessee. Hendes far, Robert Lee Parton, var en fattig tobaksavler, og i mange år levede familien uden strøm.

Men det var et lykkeligt liv fyldt med sang, har Dolly Parton fortalt både i interviews og i sangen og dokumentarfilmen ”A Coat of Many Colors”.

Den 8-årige Alyvia Lind spillede rollen som den unge Dolly Parton i dokumentarfilmen om Dolly Partons opvækst, der sammenlignes med Sound of Music. Familien med 12 børn var fattige, men lykkelige, og hjemmet var præget af sang, musik og kristen tro. Dolly sang i kirken, før hun som 12-årig for første gang optrådte på lokal-tv i Knoxville.

”A Coat of Many Colors”

Soloalbum: Dolly Partons ottende solo-studioalbum fra 1971 hed ”A Coat of Many Colors”, og det blev nomineret til Årets Album ved 1972 CMA Awards.

I titelsangen fortæller hun om den menneskelige rigdom og lykke, der prægede hjemmet, selv om skolekammeraterne mobbede hende på grund af en hjemmelavet frakke af mange stofrester.

Dolly fortæller i sangen, hvad hendes mor havde fortalt hende om Bibelens Josef. Han var sin fars yndlingssøn, og det viste Jakob blandt andet ved at forære sin søn en ”lang kjortel i flotte farver”.

”Jeg var så rig som nogen kan være i min nye frakke i flotte farver, som mor lavede til mig,” synger Dolly Parton i sangen, der i 2013 blev titelsangen i en smuk dokumentarfilm, der sammenlignes med klassikeren ”A Sound of Music”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dokumentarfilmen, der er optaget i Tennessee, handler ikke mindst om den tro, som kom til at bære familien Parton gennem en tragedie. Hele familien, som på det tidspunkt bestod af otte børn, sørgede, da Dollys mor, Avie Lee, fødte et dødfødt barn.

Dollys far, Lee Parton, havde ikke nogen særlig stærk tro på det tidspunkt, fortæller Ricky Schroeder, der spiller Dollys far i filmen:

– Dollys far havde ikke en særlig stærk tro i begyndelsen. Det kom senere. Han dyrkede tobak og havde aldrig gået i skole. Han stod udenfor og røg, mens familien var i kirke. Det førte til konflikter med Dollys mor, som havde en stærk, personlig tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selv om far Lee ikke var troende, blev han vred på Gud, da de mistede barnet. Men kærligheden mellem forældrene udviklede sig gennem ægteskabet, og på et tidspunkt fik også Lee et regulært ”møde med Jesus”, fortæller Ricky Schroeder.

Sangkarrierens start

Allerede som 12-årig optrådte Dolly i lokal-TV i Knoxville. Som 13-årig begyndte hun at indspille for et mindre pladeselskab og optrådte på radioshowet Grand Ole Opry.

Som 18-årig rejste Dolly til Nashville for at gøre karriere som countrysanger. Hun giftede sig i 1966 med en asfaltfabriksejer ved navn Carl Dean. Ham er hun forøvrigt stadig gift med, selv om hun ikke taler meget om sit privatliv.

Dolly Parton debutterede i 1967 med albummet ”Hello, I’m Dolly”, og hun har i løbet af sin lange karriere solgt over 100 millioner albums.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3.000 sange

Ellers er Dolly Parton kendt for en imponerende produktion af sange. Ikke færre end 3.000 har hun selv skrevet i tidens løb. Blandt de mest kendte er ”Jolene” og ”I Will Always Love You” fra 1972. Sidstnævnte blev dog et endnu større megahit 20 år senere, da Whitney Houston sang nummeret i filmen ”Bodyguard”.

Men længe før hendes offentlige debut på den lokale tv-station, havde Dolly – ligesom mange andre kendte sangere i ind- og udland – sunget i kirken.

For to år siden fortalte hun i et interview med The Christian Post om en skelsættende oplevelse i barndommen. En ældre kvinde havde en dag sagt til hende: ”Du er salvet!”

”Salvet” til at synge

”Vi voksede op i kirken, og min bedstefar var pinseprædikant. Så helbredelse ved bøn og det at blive salvet var ikke noget nyt for os. Men da den gamle dame fortalte mig, at jeg var salvet, vidste jeg ikke, hvad det var. Jeg troede, at det var noget med olivenolie,” fortalte Dolly Parton.

Hun spurgte dog sin mor og fik at vide, at damen havde ment, at Gud har givet hende en gave til at gøre noget specielt. Og dette specielle var det at synge.

”Netop det udløste en slags overbevisning i mig, fordi jeg tror, det var meningen, at jeg skulle gøre noget godt,” fortalte sangerinden. Hun har haft oplevelsen med i baghovedet livet igennem, og hun har flere gange – blandt andet i et interview med ugebladet People – fortalt, hvordan troen på Gud præger både hendes liv og hendes sange.

Men også tilliden til at hun – trods sin fattige opvækst – ville lykkes med karrieren, kommer fra forkyndelsen i kirken, understreger Dolly Parton, som de seneste år har sunget flere gospelsange i samarbejde med kendte kristne kunstnere og producenter.

Nomineret skuespiller

Dolly Parton har også medvirket som skuespiller i flere film, blandt andet i komedien ”9 to 5” fra 1980. Her spillede hun sammen med Jane Fonda og Lily Tomlin, og Dolly Parton blev nomineret til to Golden Globes som ’Bedste nye talent’ og ’Bedste skuespillerinde i en komedie’.

Dolly Parton har fået anmelderroser for flere af sine 13 filmroller. Den seneste film var netflix-julefilmen ”Christmas on the Square” fra 2020. Samme år udgav hun sit første julealbum i 30 år.

Gavmild mangemillionær

Dolly Partons alsidige talent og hendes lange karriere har forlængst gjort hende til mangemillionær. Hun har siden 1986 været medejer af den store forlystelsespark Dollywood i Knoxville-Smoky Mountains i Tennessee.

Mangemillionæren Dolly Parton er dog også kendt for sin gavmildhed, hvilket blandt andet viste sig i 2020, da hun donerede en million dollars til testningen af Modernas nye coronavaccine på Vanderbilt University i Nashville.