Hjælp til fordrevne armeniere fra Nagorno-Karabakh

Anush og hendes familie er fordrevne og bor hos slægtninge i en armensk landsby. Her har Mission Øst netop uddelt hygiejneudstyr og værnemidler mod COVID-19.

Anush og hendes familie er fanget i limbo, efter de måtte flygte fra deres landsby ved Stepanakert i Nagorno Karabakh, da den omstridte enklave blev angrebet af aserbajdsjanske styrker den 27. september sidste år.

Nu opholder hun sig hos slægtninge i den armenske by Vayots Dzor sammen med sin mand og tre børn.

Kaotiske tanker

I hovedet rumsterer bekymringer for fremtiden, mens billeder fra den kaotiske flugt flimrer forbi.

”Min mand var omringet af soldater i flere dage, min søn blev forbrændt ved en brandindsats, min datters universitetsuddannelse er afbrudt, og mine tanker flakker mellem de forfærdelige oplevelser og vores fremtidsudsigter,” fortæller hun, da Mission Øst besøger familien med udstyr til at holde en god hygiejne og beskytte sig mod COVID-19.

”Jeg vil bare leve et normalt liv igen. Jeg ved ikke, om det er muligt, for vi har ingen indtægt og ser ingen muligheder,” tilføjer Anush.

Som et jordskælv

Hun tænker tilbage på hjemmet i landsbyen udenfor Stepanakert, et hus som familien havde bygget op fra grunden.

”Vi forvandlede et nedbrændt hus og et stykke jord til et hjem for vores familie med en have, der gav både mad og indtjening. Men hvad gør vi nu?” spørger Anush.

Hun glemmer aldrig den morgen den 27. september, da aserbajdsjanske styrker angreb byen:
”Det føltes som et jordskælv. Jeg blev så bange, at jeg flygtede ned i beskyttelsesrum med mine drenge uden at tage sko på og få penge og dokumenter med.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælpen letter økonomien

Nu bor familien hos slægtninge på 4. måned og ser ingen mulighed for at vende hjem. En fredsaftale mellem Armenien og Aserbajdsjan har nu overladt Stepanakert, deres landsby og deres hus og have, i aserbajdsjanske hænder.

Familien må klare sig på midlertidig støtte fra myndighederne, mens slægtningene tager det store slæb med økonomien. Det er ikke holdbart.

Men hjælpen fra Mission Øst letter presset. Hygiejneudstyr og værnemidler mod COVID-19 frigør midler til mad og andre basale fornødenheder. Den samme hjælp er uddelt til yderligere fordrevne 600 familier i Vayots Dzor-området.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hygiejneudstyr fra Mission Øst

Det uddeler Mission Øst til de fordrevne i Armenien:

• Tandbørster og tandpasta
• Sæbe, shampoo, opvaskesæbe og vaskepulver
• Toiletpapir, hygiejnebind og håndklæde
• Masker og håndsprit

Mission Øst har ydet nødhjælp i Armenien siden 1992, hvor organisationen oprettede et hospital, seks sundhedsklinikker og gav mad til 65.000 fordrevne fra Nagorno-Karabakh over tre år.