IPSICC

Ny rektor: Elever lærer bedst i et trygt miljø

Kurt Rønne er ansat som konstitueret rektor ved Hovedstadens Kristne Gymnasium. Dedikerede lærere og trygge rammer gavner indlæringen, mener han. Det gør skolen til et attraktivt alternativ til andre gymnasier.

– På Hovedstadens Kristne Gymnasium kan eleverne blive supergode uden at blive superstressede, siger HKG’s nye konstituerede rektor Kurt West Rønne.

Det er en dygtig og dedikeret rektor, der nu skal stå i spidsen for Hovedstadens Kristne Gymnasium. Kurt West Rønne er 54 år og har bred erfaring indenfor gymnasieverdenen. Og han har ry for ”at brænde for sagen og brænde igennem”, som gymnasiets bestyrelsesformand Simon Nørrelykke udtrykker det.

Kurt Rønne afløser Sigbjørn Sørensen, der stod i spidsen for gymnasiets oprettelse og første tre år. Gymnasiet med de kristne værdier har i dag 61 elever og ser frem til at udklække de første studenter i sommeren 2021.

Kurt West Rønne er oprindelig uddannet som civilingeniør. Han har været udsendt til Etiopien i 10 år, hvor han bl.a. var med til at starte et gymnasium. Tilbage i Danmark fortsatte han med at undervise i matematik, videreuddanne sig og fik pædagogikum fra Bornholms Gymnasium.

Her fortsatte han som gymnasielærer i ni år, indtil han blev uddannelseschef på stedet, som nu hedder Campus Bornholm.

Uddannelsesleder blev han også på Hovedstadens Kristne Gymnasium for halvandet år siden. Det falder derfor helt naturligt at gå ind som konstitueret rektor og føre institutionen ind i en ny vækstfase. Gymnasiet får i den proces støtte til ledelsesrådgivning og markedsføring af BorgFonden.

Kurt Rønne er gift med Cathrine, der er sygeplejerske. Parret har fire børn mellem 12 og 29 år. Familien har bosat sig i Herlev, hvor de har deres ugentlige gang i Lindehøj Kirke og Indre Mission.

I august 2018 slog Hovedstadens Kristne Gymnasium, som ligger på grænsen mellem Vanløse og Frederiksberg, dørene op for de første elever.

Frihed til at tænke selv

Vi fanger Kurt Rønne efter en matematiktime og spørger til visionen for gymnasiets fremtid.

– Vi har etableret et gymnasium, som fungerer, og som nu kan drives med en økonomi, der fremover er i balance. Nu skal mange flere blot opleve, at Hovedstadens Kristne Gymnasium er et godt sted at være, smiler han.

Vejen frem er at formalisere og forfine de gode kvaliteter, som gymnasiet har oparbejdet, tilføjer Kurt Rønne:

– Vi er et lille gymnasium, hvor alle kender alle. Vi kender eleverne og deres baggrund. Som ledere og lærere er vi ikke kun ansatte i et job; vi investerer os selv.

Det gør, at relationen mellem ledelse, lærere og elever er præget af forståelse og en kultur, hvor man hjælper hinanden videre. Det sætter eleverne fri til at turde tænke selv. For hvis man træder lidt ved siden af, er der altid nogen, der forstår det og hjælper på vej.

Her er vi et trygt sted med høje faglige ambitioner!
Og det er godt for elever på alle niveauer.
Vi har alle sammen brug for et trygt miljø at være og lære i.

Supergode uden superstress

Han har ikke tidligere i gymnasieverdenen oplevet sådan et vækstmiljø, og den pædagogik vil han gerne udvikle:

– Vi kan se, at vores pædagogik hjælper både de elever, der er dygtige, og de, der har udfordringer. Den skal blot defineres, raffineres og profileres.

Der er nemlig evidens for, at elever lærer bedre i et trygt miljø med engagerede lærere, fortæller Kurt Rønne.

– Når du tør bevæge dig, lærer du også bedre. Modsat, hvis du har præstationsangst, bliver du forknyt og kommer ikke videre. I gymnasieverdenen er præstationsangst stadig et problem. Nogle 12-talspiger bryder sammen.

Her er Hovedstadens Kristne Gymnasium en modvægt. Her kan elever blive supergode uden at være superstressede. Her er vi et trygt sted med høje faglige ambitioner! Og det er godt for elever på alle niveauer. Vi har alle sammen brug for et trygt miljø at være og lære i.

Kristent værdigrundlag

Hovedstadens Kristne Gymnasium har elever fra hele landet, men hovedsagelig fra Københavnsområdet. Nogle kommer fra Græsted og Præstø og har dermed lang transporttid.

Andre kommer fra Fyn og Jylland og lejer et værelse hos familiemedlemmer for at gå på et gymnasium med et solidt kristent værdigrundlag.

Hvad betyder det, at I er et kristent gymnasium?

– At det er ok at tale om Gud og Jesus og om, hvad man har oplevet henne i kirken. Det er lige så naturligt at tale om tro som at tale om andre ting, fastslår Kurt Rønne.

Hovedstadens Kristne Gymnasium er åbent for alle elever, uanset ståsted, og alle holdninger bliver diskuteret i klassen.

– Nogle elever er helt tydelige og siger, at de ikke er kristne. For andre er det ikke så vigtigt, om man er kristen eller ej. Det ser jeg som en kvalitet. For vi skal kunne diskutere.

Alle holdninger diskuteres

Kurt Rønne er som civilingeniør og matematiklærer ”naturvidenskabeligt indrettet”, som han udtrykker det.

– Jeg synes, at vores elever skal udsættes for undervisning i evolutionsteori og alt muligt andet. De skal ikke forholdes noget – heller ikke en debat om forskellig seksualitet. Der er jo forskellige holdninger. Her på stedet bliver kristne holdninger og andre holdninger set som ligeværdige.

Visionen er, at Hovedstadens Kristne Gymnasium skal være et sted, hvor de unge får en udfordring af både pædagogisk og faglig art.

– Stedet fortjener flere elever. Hvis vi bliver 50 eller 100 flere elever, er der jo flere at spille op imod, og vores ansatte vil kunne være her fuldtids.

Og størrelsen behøver ikke at gå ud over nærheden, mener han:

– Man kan stadig godt kende alle elever, når man er oppe på 150 elever. Ved 250 elever går det også. Det er stadig en modpol til 1.000 eller 1.500 elever, som der kan være på mange gymnasier.
Kurt Rønne ser optimistisk på fremtiden:

– Jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at vi kan starte op med et nyt stort hold elever til august. Og så ser jeg frem til, at vi om få måneder kan fejre de første studenter ved Hovedstadens Kristne Gymnasium – det bedste vidnesbyrd om, hvilket fantastisk gymnasium vi er ved at skabe.

Fritiden bruger Kurt Rønne på at renovere huset i Herlev, og når tiden tillader det, løber han sig en tur. Kroppen skal holdes vedlige. Kurt Rønne er motionsløber og har løbet maraton, da han var yngre. Han er også bordtennistræner:

– På Bornholm brugte jeg en del tid på at få især nybegyndere til at ramme bolden, smiler han.
En evne, han nu får rigeligt brug for i overført betydning.