Da pinsebudskabet kom til Nordjylland

De første årtier af 1900-tallet gik en vækkelse over Danmark, og nye pinsemenigheder opstod. Simon Jacobsen fortæller her fra sin forskning om Nordjylland.

Af Simon Jacobsen. Tidl. leder GOD-tv i Norden. Forsker i pinsekirkernes historie.

Pinsepioneren, baronesse Margrethe von Brasch deltog sammen med Anna Larssen Bjørner, Lewi Pethrus og T. B. Barratt i det årlige pinsestævne i Oslo i 1914, inden hun talte i Carl Johan Christensens sal i Løkken 1915.

Margrethe von Brasch talte også i pinsemenigheden i Zinnsgade København og rundt om i landet.
Anna Larssen-Bjørner skulle have holdt en uges møder på Afholdshjemmet i Løkken fra søndag den 14. februar 1917, men de blev til stor skuffelse aflyst.

’Pinseunderet i vore dage’

Fra søndag den 9. til tirsdag den 11. september 1917 talte Ebba Madsen, Lyngby, og søstrene Marie og Frederikke Thomsen, København, i Carl Christensens sal om emnet ’Kan vi vente pinseunderet i vore dage?’

Sygeplejerske og pinsepioner Frederikke Thomsen talte også den efterfølgende søndag.

I 1918 kom Anna og Sigurd Bjørner så til Løkken og slog deres store mødetelt op på Carl Pedersens mark, der senere blev Josefines Camping. De besøgte de store badesteder i Vendsyssel, Skagen, Sæby m.fl.

Brødrene Johnsen holder klitmøde i Løkken sommeren 1921. Foto: Familien Johnsen

Norske evangelister

I 1920 bragte tre af Barratts unge evangelister pinsebudskabet til Løkken direkte fra Norge. De kom sejlende på en fiskerbåd, der havde været i Norge. Det var brødrene Fredolf, 25 år, Ragnvald, 22 år, og Sverre Johnsen, kun 17 år gammel.

I årene forinden havde der været en stor vækkelse i Løkken, som de norske evangelister fortsatte. Mange blev frelst under deres møder, og Filadelfiamenigheden Løkken blev stiftet den 24. september 1920.

Menigheden var repræsenteret ved mødet i Evangeliehuset, da de fleste pinsevenner tilsluttede sig Apostolsk Kirke i februar 1924.

Efterfølgende blev Filadelfiamenighederne i Løkken og Hjørring en apostolsk menighed.

I bogen ’Den store vækkelse’ beretter jeg om vækkelsen, som gik forud for Filadelfiamenigheden.

Jeg har ligeledes lavet en længere beskrivelse af Filadelfiamenigheden i Løkken, som kan fås hos mig.

Fliadelfiamenigheden i Hjørring havde sine møder i afholdsbevægelsen N.I.O.G.T.’s bygning på Klokagervej. Privatfoto

1922 – Hjørring Filadelfiamenigheden

Den 10. december 1916 talte Anna og Sigurd Bjørner i Forsamlingsbygningen. Den 25. februar 1917 var ægteparret Bjørner tilbage i Hjørring og talte på Hotel Phønix. Endelig havde de en møderække fra torsdag den 7. til søndag den 10. marts 1918 i Forsamlingsbygningen.

Brødrene Johnsen fra Norge udvidede deres virkefelt til Hjørring, hvor der fra 1922 var møder på Klokagervej 57. Det var evangelist Alfred Søndergaard, der udover brødrene Johnsen tale og var ansvarlig for menigheden i Hjørring.

Derudover talte bl.a. Anton Kjeldsen, Brønderslev, Carl Thomsen fra Aalborg, Sørensen fra Roskilde, Svend Carlsen, Oskar Berntz, forstander Andresen, Aalborg, Knud Folke og Thorvald Johansen fra Norge.

1000 år i Hjørring

Jeg er i gang med et større værk, 1.000 år med kristendom i Hjørring, en kirkehistorie, der omfatter de godt 25 trosretninger, der har været i købstaden; det kommer også til at omfatte pinsevækkelsens historie i Hjørring.

Evangeliesalen, Bredgade 69, Brønderslev, i ejendommen på hjørnet med gavlvindue. Foto: Det Kgl. Bibliotek

1923 – Brønderslev

Anna og Sigurd Bjørner talte på Hotel Brønderslev tirsdag den 5. marts 1918. Senere blev Anton Kjeldsen leder af pinsemenigheden i Brønderslev, og møderne blev holdt i Evangeliesalen, Bredgade 69. Menigheden omtales i Evangeliebladet fra juli 1923 til 1924.

Menigheden var repræsenteret ved mødet i Evangeliehuset, da de fleste pinsevenner tilsluttede sig Apostolsk Kirke i februar 1924. Efterfølgende blev pinsemenigheden i Brønderslev en apostolsk menighed.

Andrea Jensens Trikotageforretning, Bredgade 40, Pandrup, hvor der blev afholdt pinsemøder fra 1921 til helt op i 1950’erne. Foto: Egnssamlingen i Saltum

Pandrup / Kaas

Margrethe von Brasch talte i Kaas Forsamlingshus torsdag den 4. og fredag den 5. februar 1915.

De tre norske pinsebrødre Fredolf, Ragnvald og Sverre Johnson begyndte samme år et arbejde i Pandrup og Kaas. Fredolf Johnsen talte i Kaas Forsamlingshus i 1920, og Ragnvald Johnsen talte i Kaas Forsamlingshus og på hotellet i Pandrup 1921.

Den yngste af de tre Johnsen-brødre – Sverre – talte på Pandrup Afholdshotel i 1922 og fortsatte med at komme til Pandrup helt op i 1950’erne.

Kvindelige prædikanter

Margrethe von Brasch talte i den store sal i Christiansgade 54 tirsdag den 16. og onsdag den 17. februar 1915.

Anna og Sigurd Bjørner talte i Frelsens Hær den 11. november 1916.

Frederikke Thomsen fra København kom til Aalborg første gang i 1917; hun besøgte byen regelmæssigt og lagde grunden til, at pinsevækkelsen kom til Aalborg. Hun holdt mange friluftsmøder på Nytorv og ved havnen.

Hun havde også møder på Højskolehjemmet, Varietéen på Frederikstorv, Klubbens Spisesal på Nytorv og Arbejderpartiets Bygning på Klokagervej. I november 1919 var der også dåb i den tilfrosne Limfjord.

Stævne på Troes- og Hvilehjemmet Villesborg i Hasseris 1921, arran-geret af Evangelieforsamlingen. Villesborg er en af de flotte villaer i Hasseris. Foto: Apostolsk Kirke

1920 – Aalborg Evangeliemenigheden

Efter at Anna og Sigurd Bjørner talte i Aalborg i april og oktober 1919, begyndte Carl Thomsen at holde møder i Søndergade 20 i december.

Den 25. september 1920 blev der annonceret med pinsevækkelsen, og den 15. oktober blev møderne annonceret af Evangeliemenigheden.

I november 1920 talte Jens Folkersen fra Evangelieforsamlingen i København i menigheden. Carl Thomsen oprettede også Troes- og Hvilehjemmet Villesborg i Hasseris ved Aalborg i 1921.

Evangeliemenigheden blev omtalt i Evangeliebladet i 1923. Troes- og Hvilehjemmet eksisterede kun i kort tid, og menigheden ophørte sidst i 1920’erne.

Fredolf Johnsen taler ved et friluftsmøde på Nytorv i Aalborg i 1921. Foto: Familien Johnsen

Filadelfiamenigheden Aalborg – ophørt 1923/24

Brødrene Johnsen virkede også i Aalborg og stiftede Filadelfiamenigheden Aalborg i 1921.

Første gang menigheden blev omtalt, var den 20. august 1921. En af brødrene boede i Aalborg, og den 26. juli 1922 blev der annonceret efter en byggegrund med henblik på at opføre en mødesal i byen. Sverre og Fredolf Johnsen havde sporadiske møder fra 1923 til 1925.

I 1925 flyttede Kaja og Fredolf Johnsen til Aalborg og genoptog menighedsarbejdet, men stiftede nu Pinsemissionen i Gabelsgade 3 den 14. marts 1926. Denne menighed er i dag Aalborg Citykirke.

Serien afsluttes med den næste kronik om Vestjylland og Thy.

Læs også de forrige artikler om Pinsemenighederne Af Simon Jacobsen:

Sådan opstod de første pinsemenigheder i Trekanten

Pinsevækkelse i Sønderjylland før og efter genforeningen

De første pinse-grupper på Djursland, Aarhus og Horsens

De første pinse- menigheder på øerne

De første pinse- menigheder på Sjælland

De første pinsemenigheder