Giverglæden øges med behovet under COVID19

Pandemien har skabt enorme behov i fattige lande i Østeuropa. Den internationale kristne organisation Mission Uden Grænser har dog samtidig fået flere gaveindtægter.

Mission Uden Grænser har lokale medarbejdere i de lande, hvor hjælpearbejdet foregår. Sidste år uddelte MUG hele 41.000 kasser med mad til familier i Østeuropa. Det er 11.000 flere end planlagt. Foto: Mission Uden Grænser

Mission Uden Grænser, der arbejder blandt børn og familier i seks østeuropæiske lande, oplevede en uventet øgning i gaveindtægter på 10,8 procent i 2020. Det er godt 4 millioner mere end budgetteret.

MUG arbejder blandt børn og familier i seks af Europas fattigste lande: Albanien, Bosnien-Herce-govina, Bulgarien, Moldova, Rumænien og Ukraine. Her foregår alt arbejdet via lokale kirker og medarbejdere.

– Vi er utroligt taknemlige for, at støtten fra MUG’s givere er vokset under pandemien, siger den norske kommunikationsleder Roar Åkre. Foto: Misjon Uten Grenser

I samme båd

– Jeg tror, folk oplever mere af, at vi sidder i samme båd under pandemien. Vi mærker udfordringerne både her og der, men konsekvenserne er jo meget værre andre steder, siger kommunikationsleder i MUG Norge, Roar Åkre.

Økonomer fra blandt andet Universitetet i Oxford vurderer, at pandemien vil medføre, at uligheden mellem rige og fattige lande i Europa øges med 4 procent.

– I de lande, hvor vi arbejder, vil fattigdommen nok øges med over 10 procent. Mange er afhængige af dagsarbejde eller sæsonarbejde i andre lande, som de nu er udelukket fra. Også dem, der arbejder lokalt, har oplevet problemer, fordi de markeder, hvor de normalt sælger deres varer, har været lukket i perioder, siger Roar Åkre.

Færre støtteordninger

Åkre fortæller, at selv om myndighederne i de forskellige lande også har startet hjælpetiltag, er det spredt og kun lidt målrettet.

– Velfærdsordningerne fungerer ikke lige så godt som herhjemme. En person med 15 års optjeningstid vil for eksempel kun få dagpenge i 9 måneder, hvis han/hun mister arbejdet. Og det gør mange nu, forklarer han.

Behovet for hjælpeorganisationer er kæmpestort, og det er bare vokset under pandemien.

– Vi er heldige, fordi vi har lokale medarbejdere i felten. Vi ville have været mere lammet, hvis vi var afhængige af at sende folk ud, fastslår Roar Åkre.

Trofaste givere

– Vi oplever det meget glædeligt, at vore givere, både gamle og nye, nu støtter op. Det gør, at vi har et godt resultat at sende nedover nu, hvor behovet er så stort, siger kommunikationslederen.

Han tror ikke, at giverglæden vil aftage, selv om folk begynder at blive mere vant til de undtagelsestilstande, som coronapandemien har medført.

– Vore givere er engagerede, og mange bidrager med langvarige fadderskaber. Det er vi utrolig taknemlige for, siger Åkre.

Han fortæller, at de langsigtede konsekvenser af pandemien bliver endnu værre for Europas fattige. Åkre håber og tror dog samtidig, at giverne også i den kommende tid vil stå sammen med de fattige i Østeuropa.

Nytænkning

De lokale medarbejderne i MUG har ifølge Åkre måttet tænke nyt for at kunne fortsætte arbejdet samtidig med, at de anvender værnemidler mod smitten.

– Der er blevet færre samlinger og mere fokus på at køre ud med leverancer af mad og andre artikler. Især uddeling af desinfektionsmidler har været populært det sidste år.

Åkre fortæller, at der også har været mange telefonsamtaler under pandemien.

– Også her er der mange, som bliver isolerede og føler sig ængstelige. Vore lokale medarbejdere følger op på telefon eller med besøg på gårdspladser med god afstand.

MUG har også i flere år distribueret symaskiner og holdt kurser i syning og design, så folk kan få en indtjening ved at sy.

– Nu syr man mundbind både med de uddelte symaskiner og dem, vi har haft på oplæringsstederne, fortæller Åkre.

Vinterkulde

WHO oplyser, at i flere lande i Europa vil mere end 30 procent af lavindtægts-husholdningerne ikke kunne klare at holde boligen varm vinteren over. Dårlige varmeapparater og for lidt ventilation udgør en stor sundhedsrisiko, og det kan sammen med overfyldte boliger også føre til øget smitte af både Covid-19 og andre sygdommer.

MUG kæmper også mod vinterkulden og indsamler blandt andet tøj, som sendes til Østeuropa.

– Vi sender både brugt og nyt tøj, som vi får fra privatpersoner og virksomheder, siger Åkre, som lover, at både tøj og pengegaver kommer godt frem til Europas fattigste.

Den danske afdeling af Mission Uden Grænser findes på Blåhøj Stationsvej 27 i Brande. Også her indsamler man nu støtte og varmt tøj til Østeuropa.