Sådan kommer man i gang med Daniel-fasten

Adventisterne fra Loma Linda University har gode erfaringer med den grønne faste.

Den plante-baserede diæt, Daniel-fasten, er inspireret af Daniels Bog i Det gamle Testamente.

– Denne diæt viser gode resultater både med hensyn til vægt, blodtryk, kolesterol, nedsat inflammation og insulin-funktion.

Det forklarer diætist Janelle Ringer fra Loma Linda University i Californien. Dette universitet er ejet af Syvende Dags Adventisterne, som er kendt for deres sunde livsstil og vægtlægning på spisereglerne fra Daniels Bog.

Diætisten Janelle Ringer fra Loma Linda University anbefaler Daniel-fasten.

Hvad er Daniel-fasten?

Daniel-fasten lægger vægt på en enkel, plantebaseret kost med inspiration fra Bibelen.

Daniels bog beskriver, hvordan fire unge jøders tro og deres valg af fødevarer havde en positiv indflydelse både intellektuelt og åndeligt. Med Daniel-fasten kan man opleve de samme fordele, fastslår Janelle Ringer.

Daniel-diæten består af planter, der tilberedes med mindst mulig forarbejdning. Der er ingen animalske produkter, ligesom koffein og alkohol er bandlyst. Til gengæld er der masser af frugt, grønsager, fuldkorn, bælgplanter, nødder og kerner.

Denne diæt er dog ikke kun for adventister, understreger diætisten. Hun påpeger, at både kristne fra mange forskellige kirker, helseentusiater og flere kendisser regelmæssigt følger Daniel-fasten.

Bibelens Daniel har inspireret mange eksperter til at anbefale en plantebaseret diæt.

Erfaringer med fasten

Diætisten Margarete Carneiro, som arbejder på Loma Linda Universitetet, har gode erfaringer med fasten i behandling af diabetes-patienter. De får det meget bedre med en plantebaseret kost med fuldkornsprodukter.

– Når Daniel-diæten bliver praktiseret som en faste, vil den typisk vare i 21 dage. Det er baseret på teksten i Daniel 10,2- 3, hvor Daniel beskriver en tre-ugers faste fra visse fødevarer af åndelige årsager, forklarer hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tre ugers faste uden adgang til ens livretter kan føles som lang tid for nogle mennesker, mens andre vælger Daniel-diæten på permanent basis for resten af livet.

– Valget om at følge Daniel-diæten permant er baseret på de holistiske fordele, som beskrives i Daniel 1,8 -14, hvor Daniel og tre af hans jødiske venner beder om kun af få serveret mad fra planter og nøjes med at drikke vand, forklarer Carneiro.

Hun fortsætter: “Efter ti dage med denne diæt viser de sig at se sundere ud og klare sig bedre intellektuelt end de grupper, der spiser kød, vin og andre fede fødevarer, der normalt blev betegnet delikatesser”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Godkendt af forskere

Diæten baseret på Daniels faste er blevet evalueret videnskabeligt af forskerne. Både den korte 21 dagers faste, den længere 40 dagers faste, og den mere permanente livsstilsændring på mindst et år viser gode resultater.

“I både de kortvarige og de langvarige scenarier viser testresultaterne, at denne diæt fører til afgørende vægttab, sænker blodtryk og kolesterol, C-reaktivt protein (en markør for inflammation i kroppen) og forbedrer insulinfunktionen,” forklarer Margarete Carneiro.

Samtidig meldes der ikke om nogen negative bivirkninger, selv ved langvarig faste. Her anbefaler eksperterne dog at tage tilskud af B12-vitamin.

”Faderen har skabt din krop, Jesus har betalt prisen for din krop,
og Helligånden bor i din krop.
Derfor må du hellere tage dig godt af den”.

“Diæten er let at følge, da der ikke er nogen begrænsninger i form af portionsstørrelser eller kalorier, og der er store variationsmuligheder,” siger diætisten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tjek først med lægen

Margarete Carneiro understreger, at man først skal tale med sin læge, før man kaster sig ud i faste-eksperiementer. Men når det gælder Daniel-fasten, er der meget, der tyder på, at man kan spise sig sund – eller sundere – når det gælder en række livsstilssygdomme. Og dermed vil man også kunne leve længere, påpeger hun.

– Forskningen viser også, at grupper, der følger denne type diæt, har mindre tendens til overvægt, siger Margarete Carneiro.

Diætisterne anbefaler på Loma Linda universitetets hjemmeside den plantebaserede diæt for alle aldersgrupper og peger på, at diæten også er gavnlig for miljøet.

Anbefales af kirker

Megakirkepræsten Rick Warren, som selv sammen med sin menighed har gennemført Daniel-fasten, sammenfatter helt kort, hvorfor han faster:

”Faderen har skabt din krop, Jesus har betalt prisen for din krop, og Helligånden bor i din krop. Derfor må du hellere tage dig godt af den”.

Læs også: Megakirke tabte 130 ton med ’Daniels diæt’