30 minutters gudstjeneste er for lidt!

Kirkerne ønsker lempelser af restriktionerne i påsken. Og der er bred enighed om, at det ikke må gå som i julen, hvor præsterne pludselig skulle aflyse de planlagte gudstjenester mellem den 23. og den 24. december.

Nu står påsken, kirkernes vigtigste højtid for døren, og mange håber på en lempelse af restriktionerne, så påskegudstjenesterne kan vare mere end 30 minutter, og menigheden også får lov til at synge. Mange butikker beder i øjeblikket politikerne om at ophæve lukkeloven i påsken, men hvad med kirkerne?

’Ordentlige’ gudstjenester påskedag

Lisbeth Christoffersen, der er professor i religionsret ved Roskilde Universitet, skriver i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad: ”Det kan da ikke være meningen, at Bilka og Tivoli må holde åbent, men at der ikke skal være gudstjenester i påsken.”

Hun opfordrer i indlægget biskopper, provster, præster og folkekirkens øvrige ansatte til at mødes med kirkeministeren og meddele, at de ønsker gudstjenester påskedag. Der er også brug for en udmelding i god tid før påsken.

Kirkens folk kan vel ikke mene, at folk bare kan ”finde deres kristendom derhjemme hver især og ellers se, om de kan finde en kirke med en gudstjeneste, hvor der er plads og i øvrigt holde deres mund, som jo er situationen nu?” spørger professoren.

Forsvarlig genåbning

Kristeligt Dagblad har den 17. marts spurgt flere repræsentanter fra det danske kirkeliv om deres holdning til påskegudstjenesterne.

Her svarer Søren Abildgård, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, at det er en politisk beslutning, hvordan der skal åbnes. Han ønsker ingen gentagelse af den interne ufred op til jul og vil derfor afvente den politiske udmelding.

Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift ønsker mest mulig genåbning i forhold til det sundhedsmæssigt forsvarlige. ”Vi trænger virkelig til at få kirkelivet i omdrejninger igen, og især trænger vi til at synge igen,” siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søren Skovgaard Sørensen, generalsekretær for Luthersk Mission ønsker ligeledes en forsvarlig åbning. ”Men påsken er så vigtig, og 30 minutter er simpelthen for lidt tid,” siger han. Han tilføjer, at det ikke må gå, som det gik til jul, hvor der blev lukket i sidste øjeblik: ”Det sidder stadig i os,” fastslår han.

Mikael Wandt Laursen, generalsekretær for Frikirkenet peger på, at frikirkernes gudstjenester kører meget på frivillige kræfter, og det er svært at få folk ind, hvis man kun kan være sammen i en halv time.

Det er ok med arealbegrænsningerne, men der skal helst blødes op på tidsbegrænsningen, så det bliver som før jul, understreger Mikael Wandt Laursen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han har selv i et brev til Folketinget udtrykt ønske om, at man ophæver kravet om 30 minutters gudstjeneste.

I skrivende stund forhandles der stadig om, hvilke områder, der skal genåbnes, og hvilke restriktioner, der skal ændres eller ophæves.