IPSICC

Den spansktalende verdens ’Paulus’ er død

Luis Palau har prædiket evangeliet for over 1 milliard mennesker. Han var en af giganterne i den kristne historie, udtaler kirkeledere i mindeord om evangelisten.

Den argentinske evangelist og forfatter Luis Palau, der har ledet store vækkelseskampagner over hele verden, er død af lungekræft i en alder af 86 år.

Palaus børn oplyste sidste torsdag, at han døde om morgenen kort tid efter at være overflyttet til et hospice i Portland.

“Han døde pludseligt og meget fredfyldt, som han havde håbet. Mor og familien har det godt. Det er hårde nyheder, men Luis oplever nu Herrens herlighed ansigt til ansigt,” skrev børnene.

– Luis Palau var en nær ven både af min far, Billy Graham, og mig selv, skriver evangelisten Franklin Graham på Facebook, hvor han delte dette billede.

Over 50 år som evangelist

Luis Palau, der var født i Buenos Aires, flyttede i 1960 til USA, hvor han senere grundlagde organisationen Luis Palau Association i Portland, Oregon. Hans udendørs vækkelseskampagner blev arrangeret i samarbejde med lokale kirker og tiltrak tusinder. Således var 1.000 kirker i New York i 2015 med til at arrangere en kampagne i Central Park, hvor omkring 60.000 deltog.

I 2010 kunne Palau fejre 50 års jubilæum i tjenesten for evangeliet. I 2018 udkom filmen ”Palau the Movie” om evangelistens liv, og samme år kom nyheden om, at han led af lungekræft.

Selv kommenterede han sin situation med ordene: ”Hvis Herren ønsker at tage mig hjem i løbet af de næste to måneder eller to år, så er jeg klar”. Der gik lidt over to år, før Luis Palau i løbet af februar fik det dårligere og blev overflyttet til hospice den 1. marts i år.

Luis Palau efterlader sig hustruen Patricia, fire sønner, tre svigerdøtre og 12 børnebørn. Familien forventer at holde en mindre, privat begravelse, som til gengæld bliver streamet online.

– Palau havde en umådelig passion for at forkynde om Jesus Kristus i hele verden, skriver James Dobson i sit mindeord på Facebook.

Nåede millioner

The Christian Post citerer mindeord fra fem kendte kirkeledere i anledning af Luis Palaus død.

Dr. James Dobson, der er grundlægger af Focus on the Family og leder af radioprogrammet Family Talk, skrev en kondolence-hilsen på Facebook, hvor han beskriver Luis Palau som “en elsket ven, som Gud har brugt til at nå millioner af mennesker med evangeliet.”

– I årenes løb har jeg fået lov til at høre Luis fortælle utallige beretninger om folk, der blev frelst, når han fortalte vore lyttere om det sidste nye fra sine kampagner og tjeneste.

Han havde en umådelig passion for at forkynde om Jesus Kristus i hele verden. På grund af Luis’ lydighed mod missionsbefalingen vil der være utallige flere mennesker i Himlen, fastslår James Dobson.

– Luis Palau var de spansktalendes Paulus og en gigant i den kristne historie, skriver pastor Johnnie Moore på Twitter.

’Spansktalendes Paulus’

Pastor Johnnie Moore, der er kendt som fortaler for trosfrihed og leder af The Congress of Christian Leaders skrev på Twitter om Palaus store indflydelse på hans eget liv:

“Få ledere har påvirket mit eget liv så stærkt, som han gjorde det under svære tider. Luis var Apostlen Paulus for den spansktalende verden.

Gud brugte ham til at bane vej for den store vækkelse, der er fejet hen over Syd-, Central- og Mellemamerika. Og det var bare begyndelsen. I dag har vi mistet en gigant i den kristne historie,” fastslog Johnnie Moore.

Også forfattter og præst Samuel Rodriguez, der er leder af National Hispanic Christian Leadership Conference, har i en mail skrevet om den spansktalende evangelist.

“Det første, jeg tænker på i forbindelse med Luis Palau, er hans glæde. Hans strålende smil, hans entusiasme og energi kom fra en dybtfølt kærlighed til Jesus og en passion for at dele nåden og sandheden med alle, der ville lytte.

Vi vil fejre hans trofasthed, for på grund af hans lydighed livet igennem har over en milliard mennesker verden over hørt evangeliet,” fastslår Samuel Rodriguez.

En god og trofast tjener

Også forfatter og præst Greg Laurie skrev på de sociale medier om sit venskab med Luis Palau og tilføjede:

– Luis Palau er taget til Himlen. Det var et privilegium for mig at kende Luis, han brændte for Kristus og for fortabte mennesker.

Gud brugte ham til at lede utallige tusinder og atter tusinder til tro på Jesus Kristus.

Jeg ved, at Herren har sagt til ham: “Du er en god og pålidelig arbejder…du får lov at glæde dig sammen med mig,” skrev Greg Laurie med et citat fra Mattæus-evangeliet 25,23.

Udfordringen udkom med to ekstra-udgaver i løbet af de fem dage, hvor Luis Palau talte for 5.000 hver aften i Forum

Stort samarbejde mellem kristne i folkekirken og frikirkerne, da Palau talte i Forum i 1988

Fra den 26. april 1988 talte Luis Palau ved en stor fælleskirkelig kampagne i Forum i København.

Det var første gang siden Billy Grahams kampagne i 1965 i Forum, at kristne fra frikirkerne, Luthersk Mission og mange missionshuse og folkekirke-menigheder gik sammen om en fælles stor evangelisations-kampagne.

– Det tværkirkelige er normalt ikke vores kop te, sagde daværende redaktør på Luthersk Missions blad Missionsvennen, Birger Reuss Schmidt.

– Men det må kunne lade sig gøre en gang hvert 25. år at gå sammen om en fælles kampagne. Og hvis vi skal råbe millionbyen op, så må vi stå sammen, sagde Birger Reuss Schmidt, LM.

Man havde valgt en taler, som kunne forene de evangeliske kristne. Billy Graham havde på det tidspunkt udset Palau til at være sin efterfølger. Ligesom Billy Graham forkyndte Palau kun det grundlæggende kristne budskab – og fx ikke den karismatiske side.

Alligevel holdt Indre Mission sig officielt udenfor til stor skuffelse for mange lokale IM’ere, som selv vovede at gå med. Samarbejdet gik da også over al forventning.

Pludseligt dødsfald

Formanden for kampagnen var Alfred Lorenzen, datidens store pinseleder i Skandinavien. Han var bredt respekteret. Men umiddelbart før kampagnen døde han pludselig, kun 49 år gammel.

Det viste sig, at han havde en svulst på hjernen. Selv BT skrev om det. Begravelsen foregik i den stopfyldte Helligåndskirken, som sognepræst Gurli Vibe Jensen stillede til rådighed. Og begravelsen varede over 6 timer og blev bagefter beskrevet som en opstandelsesfest.

Jørgen Mortensen fra Apostolsk Kirke overtog formandsskabet og ledte kampagnen sammen med et forretningsudvalg, hvor de øvrige bl.a. var pinsepræst Mogens Videbæk, LM-leder Birger Reuss og sognepræst Jørgen Eilsgaard Rasmussen.

Mere evangelisation

Det var Jørgen Mortensen, der i 1985 – hvor han tolkede for Palau i Randers – havde den første kontakt, som førte til kampagnen.

– Forberedelserne omkring kampagnen har været en god træning og motivation for menighederne og den enkelte for at være med i evangelisation, sagde Jørgen Mortensen i Udfordringen.

Og Mogens Videbæk mente, at mange nu ville få øjnene op for, at det er nødvendigt med udadvendt evangelisation.

Leon Have Thomsen var kampagneleder, bistået af bl.a. Jesper Kurdahl Larsen – søn af Mogens Larsen, der havde været kampagneleder, da Billy Graham var i forum i 1965.

450.000 indbydelser blev delt ud til husstande i Københavns-området og Nordsjælland. Og i de deltagende menigheder uddannede man rådgivere, som kunne tale med de mange mennesker, man håbede på ville tage imod Jesus ved møderne.

5.000 hver aften

Hver aften var Forums ca. 5.300 sæder fyldt. Der var mange kristne til stede, men også nysgerrige fra byen. Et kampagnekor med 500 sangere fra alle menigheder sørgede for en festlig stemning, hvor bl.a. Elsebeth Nolsøe var solist. Og Leon Have var som tolk fantastisk til at følge Luis Palaus hurtige forkyndelse. Hundredevis hjalp til som mødeværter, chauffører og som vagter.

Forlaget Scandinavia udgav to af Palaus bøger. Det nystartede Københavns Kristne TV udsendte møderne i den følgende uge.

Udfordringen bakkede selvfølgelig op ved en masse omtale. Daværende redaktør Bent Dahl og medarbejderne udgav flere ekstra numre i ugen.

Pressen blev positiv

Selv blev jeg udlånt som pressemand til kampagnen. Jeg skulle bl.a. sørge for, at TV og fotografer ikke gik for tæt på dem, der gik frem til forbøn.

Vi holdt også et pressemøde med den iltre og charmerende sydamerikaner. Jeg havde forberedt en masse sagligt materiale til pressen, men nogle var mere optaget af, hvad Luis Palau fik i løn.

Deres fordom var, at den slags gjorde man kun for pengenes skyld… Men han fik nu bare en almindelig lederløn.

Kampagnen fik faktisk en masse positiv omtale, selv om vi dengang var oppe imod den benhårde og kritiske kulturradikalisme. Berlinske bragte en positiv helside med et hjerte og overskriften:

Jesus gør glad. Og Politikens og Jylland-Postens omtaler var også fair. I DR-tv talte man som sædvanlig arrogant og nedgørende om ”den form for kristendom”, bortset fra en reklamemand, der var meget imponeret over, hvor ”professionel” kampagnen var organiseret.

Møderne sluttede med et fakkeltog til Rådhuspladsen, som 1500 deltog i.
530 nye kristne lod sig registrere, efter at de gik frem og tog imod Jesus. Jeg var dybt imponeret og glad, men en ældre kristen, som havde oplevet vækkelse i udlandet sagde: ”Det regner ikke endnu, det drypper kun lidt.”

Men mange flere blev styrket i troen. Kampagnen fik gode følgevirkninger. Medierne skrev om Gud. Og den hårde modstand imod levende kristendom blev brudt – for en tid.

Læs også Leder Klumme Her

Hør musik af det store kampagnekor her.