Kvinder er dobbelt sårbare i de lande, hvor kristne forfølges

Open Doors har i anledning af den internationale kvindedag den 8. marts sat særligt fokus på forfulgte kvinders situation.

– Det kunne have været mig, der var blevet dobbelt forfulgt som kvinde og konvertit, hvis jeg ikke lige havde boet i Danmark, siger souschef i Open Doors Danmark og Færøerne Golriz Ghozati

I lande hvor kristne forfølges, kan det være særligt svært at være kristen kvinde, fordi kvinder i forvejen er nederst i hierarkiet på grund af deres køn. Organisationen Open Doors har fokus på en række af disse kvinder – blandt andet på nordkoreanske kvinder, som er flygtet til Kina.

Den 8. marts er det international kvindedag. I den anledning udgiver Open Doors, som arbejder for forfulgte kristne, en rapport over kønsspecifik forfølgelse, som dykker ned i forskellene på typen af forfølgelse, som henholdsvis mænd og kvinder udsættes for.

Open Doors er ikke en kvindesags-ngo, men organisationen har alligevel et særligt fokus på kvinder i den forfulgte kirke, da de er, hvad Open Doors kalder dobbelt sårbare.

De er dobbelt sårbare, fordi de lever i lande, hvor de er i forvejen nederst i hierarkiet, blot fordi de er kvinder – men som kristne bliver de endnu hårdere ramt. Seksuelle krænkelser – tvangsægteskaber – forbud mod uddannelse, job og rejser – tvungne aborter med mere er hverdagskost for kristne kvinder i disse lande.

– Jeg har været ansat i Open Doors i otte år og har efterhånden mødt mange dobbelt sårbare kvinder, og hver gang skærer det mig i hjertet at lytte til deres beretninger, siger Golriz Ghozati, souschef i Open Doors Danmark og Færøerne.

– Helt personligt kan jeg heller ikke lade være med at tænke: ”Hvad hvis det var mig?” Jeg er kvinde, og jeg er konvertit, og havde jeg ikke boet i Danmark, så ville det have været min datter og jeg, som skulle leve med ovennævnte ting. Det er en skræmmende tanke; men dog kun en tanke. For millioner af kvinder er det den barske virkelighed, pointerer hun.

Nordkoreanske kvinder på flugt

Et af de mange steder i verden, hvor Open Doors har et arbejde særligt rettet mod kvinder, er i den sydlige del af Kina, hvor man hjælper nordkoreanske kvinder, som er flygtet i håb om et bedre liv. Mange af dem bliver dog snydt af menneskehandlere, som sælger dem til bordeller eller til kinesiske mænd.

– Mange af disse kvinder misbruges seksuelt, bankes eller bliver chikaneret af ægtemanden og ofte også af hans familie. Fordi kvinderne opholder sig illegalt i Kina, har manden og hans familie krammet på kvinderne, som konstant lever med truslen om at blive angivet til myndighederne og derefter sendt tilbage til Nordkorea, hvor fængsel og måske arbejdslejr venter, forklarer Golriz Ghozati.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forvandlede kvinder

De kinesiske familier, som har købt en nordkoreansk kvinde, er ofte bange for, at hun vil flygte. Det er en af grundene til, at de behandler hende dårligt. For mange er hun blot en fødemaskine, som de ikke har nogen respekt for.

– De nordkoreanske kvinder opfører sig dog heller ikke altid selv lige pænt, siger Golriz Ghozati.

– De er deres mænd utro, drikker og gambler. Nogle stjæler også eller prostituerer sig selv. Til at begynde med, når vores medarbejdere møder dem, taler de kun om sig selv og deres egne problemer og viser ingen interesse i andre. De har også ofte konflikter indbyrdes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Men som tiden går, og de lytter til undervisningen fra Bibelen, forandrer de sig og begynder at opmuntre og trøste hinanden. Vi hører også jævnligt, at deres kinesiske familier undrer sig over dette: ”Du har forandret dig, siden du begyndte at gå i kirke,” siger de nogle gange.

Hvert år hjælper Open Doors 150-200 handlede nordkoreanske kvinder med basal omsorg, bibelstudier og penge nok til at overleve.

– I begyndelsen griner de fleste faktisk ad Bibelen og synes, den lyder som det rene vrøvl. Husk på, at de helt fra barndommen har været indoktrineret af det nordkoreanske styre, påpeger Golriz Ghozati.

– Men efterhånden begynder budskabet at fænge hos dem. Der går dog en rum tid, hvor de indoktrinerede idéer kæmper og lever side om side med Bibelens ord i deres tanker, men ofte sker det, at Jesus pludselig bliver virkelig for dem, og så begynder deres liv at forandre sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et risikofyldt arbejde

Det indebærer en stor risiko for Open Doors kvindelige medarbejdere at mødes med de nordkoreanske kvinder, da det er et arbejde, de kinesiske myndigheder ikke ser med milde øjne på. Og med langt over en halv milliard overvågningskameraer i Kina kræver det en vis snilde at holde et arbejde som Open Doors’ skjult.

– For eksempel kan vores medarbejdere ikke rejse med bus eller tog, hvis de skal besøge kvinder, som bor et stykke væk – for man skal ofte vise id, når man rejser med offentlig transport og forklare sit ærinde. Og når de kører bil, kan de aldrig bruge den samme bil to gange i træk, fortæller Golriz Ghozati.

– Vi har også et eksempel på, at en af vores medarbejdere i området har skullet mødes med en kontaktperson, som aldrig dukkede op. Med flere timers forsinkelse ringede kontaktpersonen dog til vores medarbejder. Det var bare ikke kontaktpersonen, som var i røret, da vores medarbejder besvarede opkaldet, men en ukendt stemme, som spurgte: ”Hvem er du?”.

– Vores medarbejder smed telefonen fra sig og ødelagde den for ikke at blive sporet. Senere viste det sig, at kontaktpersonen var blevet taget af myndighederne. Indtil nu er vores arbejde i området dog ikke blevet opdaget af myndighederne. Vi oplever, at Gud stadig svarer på den bøn, som Open Doors’ grundlægger, Broder Andreas, bad, da han for 50 år siden smuglede bibler ind bag jerntæppet,