’Live fra rustvognen’

Hospicesygeplejerske Britta Eckhardt er optaget af åndelig omsorg for både syge, døende og deres pårørende.

– I firserne talte man ikke med patienterne om de svære spørgsmål eller tro og håb. Men det gør vi på hospice.

Det fortæller sygeplejerske Britta Eckhardt, der er ansat på Hospice Vendsyssel og har fulgt en såkaldt sorgrådgiveruddannelse. I en podcast i serien ”Live fra rustvognen” fra 4. december taler hun om vigtigheden af at udnytte den sidste tid med en pårørende eller patient på den bedst mulige måde.

Live fra Rustvognen

Podcastserien ”Live fra rustvognen” er startet af en tidligere sygeplejerske, Else Mikkelsen. Da hun mistede sin 25-årige søn, syntes hun, at hun fik for dårlig hjælp af bedemanden.

Podcasts med titlen ”Live fra rustvognen” handler om både liv og død, omsorg og livskvalitet.

Derfor startede hun selv som bedemand, og hun har nu ansat en kommunikationsmedarbejder, der laver podcasts med den opsigtsvækkende titel.

I podcasten, hvor Britta Eckhardt fortæller om sit arbejde, er værterne bedemændene Else og Michaela. Man kan se de 4 x ½ times udsendelser fra Hospice Vendsyssel på: Stream ’7 døgn på hospice (1:4)’ fra TV2 Nord.

Kærlighedens skjold

– 80 % af alle patienter på sygehuset higer efter at tale med fagpersonale om tro og håb, siger Britta Eckhardt med henvisning til professor Niels Christian Hvidt, der forsker i åndelig og eksistentiel omsorg på Syddansk Universitet.

Mange prøver at beskytte hinanden med ”Kærlighedens skjold” – hvor både patient og pårørende prøver at tale uden om det, der har med døden at gøre. Men på hospice opfordrer vi kraftigt folk til at tale sammen og fx udfylde dokumentet ”Min sidste vilje”, fortæller Britta Eckhardt.

I forbindelse med uddannelsen som sorgrådgiver har Britta Eckhardt blandt andet lavet en pjece til brug ved samtalen med de pårørende og forberedt et forslag til en pårørende-aften.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Åndelig omsorg

Dansk Kristelig Sygeplejeforening arbejder også for at klæde sine medlemmer på til at yde åndelig omsorg.

– Som medlem af bestyrelsen i Dansk Kristelig Sygeplejeforening har jeg fået adgang til den nye undervisning om åndelig omsorg, som er et 3-dages kursus i, hvordan vi hjælper os selv og hinanden til at varetage den åndelige omsorg for vores patienter, fortæller Britta.

Folderen med titlen ”Åndelig omsorg i praksis” kan ses på dks-forum.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pårørende-aften

Hospice Vendsyssel inviterer regelmæssigt til en ”Pårørende-aften” for familier til patienter, der har været på hospice.

Man regner med igen at kunne holde pårørende-aften i foyeren på Hospice Vendsyssel, Suderbovej 85 fra juni. Her fortæller de ansatte noget om sorg, de forskellige sorgreaktioner man kan opleve efter at have mistet en pårørende, og hvordan vi kan forholde os til sorgen.

Britta Eckhardt tilbyder også at holde foredrag om sorg og åndelig omsorg i klubber, foreninger mm.