Magt, muligheder og magi

Christina E. Ebbesens fantasyunivers ”Til Aretz’ ende” udvides nu med bind to i serien. Det er fantasy, der bestemt ikke er egnet for børn og sarte sjæle.

Når man først er grebet af et fantasyunivers, er man simpelthen nødt til at læse videre og finde ud af, hvordan heltene takler de nærmest uoverstigelige udfordringer, som de uundgåeligt møder på deres rejser.

I opfølgeren til ’Sumpbaronens rejse’, som hedder: ’Bondekongens rejse’, gør vi igen følge med den fattige baron Gavin og hans tro væbner Robin, som er kommet i finalen i konkurrencen om at vinde prinsessen og det halve kongerige, eller i det mindste chancen for at blive prinsgemal.

Det er en voksen verden, selvom eventyrets grundlæggende træk er genkendelige. Det betyder, at grusomheden i de intriger og kampe, der skildres, er voldsommere og mere detaljeret end i tilsvarende bøger for børn. Det samme kan siges om den erotik, som er malende beskrevet i disse bøger.

Karakterer udforskes

Ebbesens omdrejningspunkt er den menneskelige karakter. Etiske udfordringer og meget jordnære valg skaber runde personkarakteristikker, der er interessante at følge. Raceskel, klasseskel, seksuelle skel mv. danner rammen i en fortælling, der er både fascinerende og fængende.

Fascinerende, fordi det kræver en særlig karakter, at sætte sig ud over de naturlige forventninger, der ligger til et menneske, som opfattes som en del af en gruppe med dertilhørende normer.

Fængende, fordi forfatteren skriver godt og forstår at skabe spænding ved et plot, som aldrig helt er til at forudsige.

Mytologien og magien

Mytologien er forfatterens helt egen. Som jeg skrev i anmeldelsen af bind 1, er der selvfølgelig mængder af referencer til blodriter, træets mytologiske betydning, præsteskab, liturgiske handlinger osv., men det bliver desværre ikke uddybet i det væsentligste. Livet efter døden spiller en vis rolle, men heller ikke her bliver det til nye teologiske billeder, men mere en spejling af vor tids ambivalente forhold til muligheden for liv efter livet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det seksuelle
Christina E. Ebbesen har tidligere udtalt, at det ikke er det seksuelle, der er hendes budskab, men det, at man skal elske sig selv som den, man er. Alligevel er det bemærkelsesværdigt, hvor meget homo-diskussion og det seksuelle helt generelt fylder.

Det skal ikke fjerne fokus fra, at romanen er velskrevet og spændende, og at den giver anledning til eftertanke, men det er nok lige lovlig eksplicit, genren taget i betragtning.

Christina E. Ebbesen:
Bondekongens rejse
507 sider. 349 kr.
Forlaget Ulven og Uglen


Artiklen fortsætter efter annoncen: