238 bandeord i løbet af 30 timers radio og tv

KLF har lavet en stikprøveundersøgelse af sproget i danske public service-medier.

I DR-programmet ”Påstand mod påstand” brugte man den 4. og 5. maj et bandeord i minuttet, ifølge KLF, Kirke og Medier. Foto: P3

”To ting undrer: 1) At DR tillader et så dårligt sprog på en af sine kanaler! og 2) at man spilder sendetid på et så ustruktureret og ligegyldigt program! Værterne bander ganske enkelt i en så høj grad, at jeg alene på det kritierie ville vælge programmet fra efter få minutter.”

Sådan beskriver KLF, Kirke og Medier DR’s ”Påstand mod påstand” efter en analyse af udsendelserne den 4. og 5. maj.

Undersøgelsen

Magasinredaktionen i KLF, Kirke og Medier har lavet en 30 timers undersøgelse af sproget i danske public service-medier. Undersøgelsen, som beskrives i KLF’s blad, foregik den 4.-5. maj og varede 30 timer og 24 minutter. I dette tidsrum blev der brugt 238 bandeord i 15 programmer.

Ifølge kategorier fastsat af Dansk Sprognævn har KLF registreret bandeord inden for fire kategorier: Religiøse, Sex- og afføringsbandeord, Sygdomsbandeord og Omskrevne bandeord sagt af værter, journalister og panelister i udsendelserne.

Ud over radioprogrammerne har KLF set to udgaver af tv-programmerne ”X Factor” (TV2), ”Ingemann, Fyn &Lolland Falster” (TV2) samt ”Den klassiske musikquiz” (DR2), fordi mange har kontaktet KLF om dårligt sprog i netop disse programmer.
KLF har efterfølgende omregnet antallet af registrerede bandeord til antal bandeord i timen.

Ros og ris til sprogbrugen

Under overskriften ”Grumme gloser” beskriver KLF-magasinet resultatet af undersøgelsen. Her kan man ved hjælp af grafik se hvilke typer bandeord, der er blevet brugt i de enkelte programmer. Samtidig vurderes programmets overordnede sprogstil.

Fx hedder det om P8 Jazz (DR), hvor der ikke er registreret bandeord i undersøgelsen:

”I det første program var sproget pænt og sobert! Godt oplyst og underholdt med god musik. Flot! I det andet program fortsatte den gode stil. Ros til P8 Jazz for et par gode timer.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om ”X Factor + afgørelsen” (TV2), hvor der er registret 16,7 bandeord i timen, hedder det derimod:

”Værten og den ene af de tre X Factordommere bander næsten ikke, men har et meget fint og nuanceret sprog. Men de to andre dommere bander en del.

Den ene af de to er på den gode måde en kreativ sprogbruger og kan derfor sagtens udtrykke sig farverigt uden bandeord”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gør ikke noget godt for oplevelsen

Vurderingen af de forskellige programmer med bandeord er altså ikke ensidig negativt i KLF’s undersøgelse. Men som det hedder i beskrivelsen af programmet ”Sara og Monopolet”, hvor scoren var 1,6 bandeord i timen:

”Bandeordene bidrog ikke med noget. Generelt var sproget fint.”

Man kunne nok med lige så stor ret have hævdet, at bandeordene ikke bidrager med noget godt. Om ikke andet støder det mange lyttere og seere at skulle høre på eder og forbandelser i den ene udsendelse efter den anden.