Dit helbred kan afhænge af din tro

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

De fleste husker nok tv-programmerne “Åndernes magt”, som for snart 21 år siden lagde gaderne øde, når de blev sendt. Danskerne sad klistret til skærmen for at få indblik i spontane helbredelser gennem forbøn og afdøde ånder, der angiveligt fik glasborde til at eksplodere.

Nu er manden bag “Åndernes magt”, Thomas Breinholt, der i dag er fakta- og udviklingschef på TV 2, igen aktuel med en tv-serie om kraften i alt det, vi ikke lige kan se med blotte øje.

Denne gang undersøger Thomas Breinholt, om vi kan tænke os raske, som også er titlen på tv-serien, der kan ses på TV2 Play.

Under en optagelse til “Åndernes magt” var Breinholt vidne til, at en kristen healer i Ringkøbing helbredte en mand, der led af dobbeltsyn efter en faldulykke, og som ingen læger kunne hjælpe.

Manden var ikke kristen og brød sig ikke om hallelujah. Men omvendt havde han ikke noget at tabe. Filmholdet tog ham til den kristne healer en aften, og så skete der flere forbløffende helbredelser.

Mandens dobbeltsyn forsvandt. En anden deltager med langvarige stærke smerter i knæet smed krykkerne. Og mærkeligst af alt: De blev tilsyneladende helbredt på få minutter.

Lige siden har Breinholt tænkt over, hvad der egentligt foregik inden i deres kroppe. Kunne der findes en videnskabelig forklaring? I tv-serien følger man en række mennesker, der har oplevet store forbedringer af deres kroniske sygdomme ved egen hjælp.

Breinholt viser også, hvordan troen på behandleren og på, at behandlingen vil virke, spiller afgørende ind på, om en patient rent faktisk får det bedre. I et forsøg en svensk forsker foretog, sagde hun til sine patienter, at den medicin, de fik af hende, ikke ville fjerne deres stærke smerter i ryggen, men at de ville opnå lindring alene på grund af pillernes placebo-effekt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forskeren opbyggede samtidigt et nært forhold patienterne, som gjorde, at de havde stor tillid til hende. Flere af dem blev helt smertefri, selvom medicinen var virkningsløs. Der er lavet flere forsøg, som påviser, at hvis en behandler viser empati, og patienten føler sig set og dermed tryg, så er chancerne for bedring langt større.

Forskningen viser altså, at tro er helt central for, hvordan vi lever og har det. Dit helbred afhænger af din tro. Forholdet til behandleren, vil jeg mene, også kan overføres på gudsholdet.

Det er derfor, at Jesus i evangeliet lægger så stor vægt på troen og kan sige til den, der søger at blive helbredt af ham: “Din tro har frelst dig”. Tilsvarende kunne han ikke gøre nogen undere i den by, hvor ingen troede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvor er det opløftende, at vi nu også har videnskabeligt bevis for, at tro kan helbrede. Man får næsten lyst til at citere den gamle kendte bogtitel: “Biblen har alligevel ret”.