’Meningsløse restriktioner’ er nu afskaffet

– Er kirken den ”mindst vigtige sektor?” spørger Mogensen.

Endelig blev afstandskravet ophævet – også for kirkerne. Det skete med virkning fra lørdag den 14. august. Fra søndag d. 15. august kan man dermed rykke sammen igen i kirkerne og lovprise Gud sammen.

Kirkerne var dermed blandt de allersidste, der blev sluppet fri – efter fodboldstadioner og værtshuse.
Utilfredsheden med kravene har længe ulmet i kirkerne.

Landets kirker var indtil lørdag underlagt restriktive pladskrav, som især gav problemer ved vielser, barnedåb, konfirmationer, bisættelser og begravelser.

Kirkeminister Joy Mogensen blev presset fra kirkelig side, men kunne ikke give efter, før Sundhedsstyrelsen / regeringens top gav grønt lys.

Blandt kritikerne var Søren Abildgaard, som er fungerende formand for Landsforeningen af Menighedsråd:

”Man kan stå i den meget ulykkelige situation, at der er pårørende, man er nødt til at afvise i kirkedøren, fordi der ikke må lukkes flere ind i kirken,” sagde han til tv2.dk før afskaffelsen.

I praksis betød restriktionerne, at konfirmander kunne stå i valget mellem, om de vil have lillebror eller bedstefar med i kirken til konfirmationen.

”Det er rigtig svært at forklare, når de samme mennesker kan samles til fest bagefter,” sagde Søren Abildgaard til tv2.dk og kaldte det en ’politisk prioritering’, at restriktionerne ikke blev afskaffet for kirkerne.
I såvel folkekirken som frikirkerne har man været nødt til at bede kirkegængerne om ikke at sidde sammen uden en stol eller en meters mellemrum imellem – dog bortset fra par og familier. Derimod blev kravet om arealkrav for restauranter og barer ophævet allerede den 1. juli.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Restriktioner uden mening, sagde biskop Henrik Stubkjær.

Brev fra Viborgs biskop

Det blev til sidst for meget også for biskoppen i Viborg Stift:

”Det giver ingen mening, at der skal være to meter mellem os, når vi synger i kirken, og derefter kan vi gå over på den anden side af gaden og sidde skulder ved skulder 250 mennesker i det samme lokale,” udtalte Henrik Stubkjær til tvmidtvest.dk.

Han sendte fredag den 6. august et brev ud til præster, provster og menigheder, hvor han opfordrede dem til ”at mødes i sognene og tage en drøftelse af, om det stadig giver mening, at der skal være to meter imellem os, når vi synger til konfirmationer og andre begivenheder.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en kommentar skriver islam-specialisten Mogens Mogensen på sin blog Intercultural:

”Dermed har regeringen og med den de politikere, som deler regeringens holdning, utvetydigt sendt det signal til os alle sammen, at kirken er den mindst vigtige sektor i samfundet. Det er vigtigere, at vi kan komme til fodboldkampe, motionere i fitnesscentre, gå på bar om aftenen osv. end at alle kan få lov til at samles i kirken for at lytte til prædikenen, synge salmer og bede,” skriver Mogensen.