Sygehus reddet fra brand efter bøn

Jarle Sortland er leder i Hjerte for Israel – Pinsebevægelsens arbejde i Israel. (Skærmbillede)

Da Israels hidtil største skovbrand nærmede sig mentalsygehuset Eitanim udenfor Jerusalem, opfordrede Pinsebevægelsens arbejde i Israel til bøn. Ilden drejede bort, kort før sygehuset og mange års norsk hjælpearbejde ville ende som flammernes bytte. Daglig leder Jarle Sortland fra «Hjerte for Israel» siger, at Gud hører bøn.

– Vi så nyhederne og lagde bedeemnet ud allerede tidligt søndag aften på vor Facebook-side. Vi fik en enorm respons, og over 15.000 fik nyheden og var med i bøn for at standse ilden.
Senere kunne vi fortælle, at alle bygningerne var lige så hele som før. Gud hører bøn og svarer på bøn, fastslår Jarle Sortland.

Dramatisk brand

David Batut har i mange år været bindeled mellem Pinsebevægelsen i Norge og Eitanim. Han fortæller, at det var en dramatisk brand. Og det var nær ved, at branden spredte sig til både sygehuset og fire træhuse, som er bygget af norske volontører.

David Batut har samarbejdet med Pinsebevægelsen i Norge, helt siden Finn Arne Austdal etablerede arbejdet for omkring 30 år siden.

David Batut. Foto: Heljä Norberg

– Jeg er blevet pensionist, men arbejder stadig som bindeled mellem norske volontører, fortæller han.

Hastig evakuering

Politichef Kobi Yaakobi fortalte til tv-kanalen «Channel 13» om det dramatiske inferno af ild og røg, som nærmede sig både Eitanim og dets stab og patienter.

En sikkerhedsvagt på Eitanim fortalte, at vejen var den eneste mulighed for at komme væk. Politichefen beordrede, at vejen skulle holdes åben, selv om brandvæsenet anbefalede, at den blev lukket.

Han gav sin chauffør ordre om at køre til Eitanim. Den stærke røg gjorde, at man ikke kunne se mere end en halv meter frem for sig. Det mindede ham om storbranden på Karmelbjerget i Haifa den 2. december 2010. Her omkom 44 mennesker, heraf 37 fængselskadetter og chaufføren, fordi de ikke fik vendt bussen i tide. Også tre politimænd, som forsøgte at redde bussen, omkom.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men sådan gik det heldigvis ikke, da branden nærmede sig Eitaniam.

”Hele området her er fyldt med røg. Ilden vil nå folk inden et minut. Vi må handle hurtigt. Jeg sender folk ud med bilerne. Vi kan ikke vente på en bus,” sagde Kobi Yaakobi i det interne samtalesystem.

Skovbranden i Jerusalem den 15/8. Foto: Vidar Norberg

– Inden for var hospitalet fyldt af røg. Alt var et kaos. Stab og patienter råbte, fortalte Dvir Tamim fra politienheden Yasam.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– De lå på gulvet, og jeg måtte få dem ind i bilerne. Nogle nægtede, og jeg måtte bruge magt. De forstod ikke, hvorfor vi kom for at evakuere dem, uddybede Yaakobi.

Leder Gadi Lubin ved Eitanim takkede Yaakobi og fortalte til Channel 13, at hans bidrag til en lykkelig evakuering havde været altafgørende.