Husk ’værdifuldt’ regionsrådsvalg

Marianne Karlsmose
regionsrådsmedlem i Midtjylland og
KD-spidskandidat ved valget, Birkevej 3, 6880 Tarm

Tirsdag d. 16/11 skal vi til to valg – både kommunalvalg og regionsvalg. Det er vigtigt at stemme til regionsvalget, fordi det handler om liv og død – om de værdier, som vores sundhedsvæsen bygger på. Det handler om menneskesyn og respekt for menneskets værdi fra undfangelse til død.

Jeg har nu i snart 4 år været medlem af regionsrådet i Midtjylland, hvor jeg blandt andet har sat aftryk på abortrådgivningen, der er regionernes ansvar.

Det har været svært og givet intense diskussioner, som vi har haft om det i regionsrådet, men det er lykkedes med Kristendemokraterne som lokomotiv at få partierne til at bakke op om, at abortrådgivningen skal styrkes, og at kvaliteten skal undersøges, så ingen kvinder presses til abort.

Også ved livets afslutning udfordres værdigheden, fordi kendskabet til og adgangen til god palliativ/lindrende behandling er alt for ringe i Danmark.

Det viser sig, at opbakningen til aktiv dødshjælp falder markant, når folk får viden og adgang netop til god palliativ behandling og til at komme på hospice, hvis de ønsker og har behov for det. Vi skal blive bedre til at tale om døden.

Menneskesynet er afgørende i forebyggelse og behandling af både fysiske og psykiske lidelser. Bliver det enkelte menneske set, hørt og anerkendt eller ses mennesket mere som tal i et regneark eller som en diagnose, der generaliseres ud fra?

Det kan fx være ved at få flere PEER-medarbejdere i psykiatrien, som er mennesker, der selv har været indlagt og er kommet sig helt eller delvist, for de kan være i øjenhøjde og give håb i en mørk tid. Vi ser også, at bedre personalenormeringer mindsker behovet for magtanvendelse, hvilket også har med værdighed at gøre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som kristendemokrat kæmper jeg for det kristne menneskesyn, hvor mennesket har værdi helt fra undfangelse til død. Hvor alle mennesker uanset handicaps, sårbarhed, sygdomme eller andre udfordringer ses, høres og anerkendes som unikke værdifulde mennesker.

Vi skal have et sundhedsvæsen, der har udgangspunkt i dette, og hvor der er tid til omsorg og faglighed. Som det siges: Stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste. Den tilgang er der ikke altid tid til at have i dag, og det skal vi have lavet om på, så der igen bliver mere tid til omsorg – også for de pårørende.

Husk regionsvalget d. 16/11, der er fundamentale værdier på spil.


Artiklen fortsætter efter annoncen: