Kim Hartzner: Armenierne har brug for vores hjælp

Det kristne folkeslag i Karabakh lades stikken, trods vestlige tilsagn om støtte.

Kim Hartzner med den 5-årige Gor, som mistede sin far i krigen om Karabakh sidste år. Mange armenske børn er i samme situation.

Kim Hartzner har igen besøgt den armenske enklave Nagorno Karabakh, som han ofte besøgte som leder af Mission Øst. Nu besøger han området som leder af det nystartede selskab ”Mission10forty.

– Sidste efterår kæmpede de 140.000 armeniere i Nagorno Karabakh med støtte fra moderlandet Armenien en ren overlevelseskamp – som de tabte.

De mistede halvdelen af Karabakh, et område, hvor der har boet etniske armeniere siden Middelalderen, et område fuld af kirker og andre mindesmærker helt tilbage fra 700-tallet, fortæller Kim Hartzner og ridser armeniernes historie op:

Stalin gav landet væk

– Aserbajdsjan, som armenierne kæmpede imod, havde fået tildelt Karabakh af Stalin og har siden gjort krav på området: For deres oliemilliarder havde de købt droner fra Israel og Tyrkiet, og det gjorde udfaldet i krigen.
Selv om armenierne kæmpede desperat for at beholde det, de betragter som deres eget kerneland, kunne de intet stille op mod en teknisk overlegen fjende.
4.000 armenske soldater mistede livet, og mange flere blev såret på sjæl og lemmer.
Tusindvis af armenske børn blev efterladt faderløse og sidder tilbage med dybe ar.
I det område af Karabakh, der blev tabt, fortæller armenierne nu, at de aserbajdsjanske erobrere har ødelagt kirker og mindesmærker.

Kim Hartzner var selv nær ved at miste livet, da en russisk helikopter ved en fejltagelse blev skudt ned og landede 150 meter fra hans bil.

Vestlig støtte udeblev

– Dengang sidste efterår, da armenierne kæmpede deres overlevelseskamp, kom der mange støtteerklæringer fra vestlige ledere. Men konkret bistand kom der ikke.
Selv var jeg i Armenien under krigen og også den dag, russerne gik ind for at skille de stridende parter. Jeg var selv nær ved at miste livet, da en russisk helikopter ved en fejltagelse blev skudt ned og landede 150 meter fra det sted, hvor jeg kørte, efter at have besøgt flygtninge fra Karabakh, fortæller Kim Hartzner.

– Nu er jeg tilbage igen – med et lille team fra Mission10forty. Og om et par timer skal vi køre de 8 timer til det lille område af Karabakh, armenierne kunne beholde, nu omkranset af russiske styrker.
Behovene for hjælp er enorme: Tusindvis af armenske børn, der har brug for konkret støtte til at komme videre i livet: Tusindvis af armenske børn, som har mistet en far, et hjem, et fast holdepunkt i livet. Tusindvis af armenske børn, der er ramt af dybe traumer.
Hjælp os med at hjælpe dem.
Lad ikke armenierne i stikken! slutter Kim Hartzner sit opråb.

Læs også: Kims overraskende møde i Karabakh