Valgdebat i pinsekirke
Som en del af missionen om at være en del af samfundet åbnede Frikirken i Multihuset op for vælgermøde – og for TV 2.
Tirsdag den 9. november kl. 19 slog Multihuset i det sydlige Haderslev dørene op til vælgermøde og livestream derfra. Til kommunalvalget i 2013 var der første gang vælgermøde på stedet.
”Det er en mission for menigheden at være en del af samfundet omkring os,” siger daglig leder og præst i Frikirken i Multihuset Raymond Marquardt om baggrunden for at invitere til vælgermøde.
De frivillige fra kirken stod i døren og var tilgængelige til at svare på praktiske spørgsmål, ligesom de solgte kaffe og kage og gik rundt med mikrofon til publikum i spørgerunden.
En af de frivillige fra kirken var 29-årige Ana Perkovic:
”Det er så fedt, at en kirke som et kulturelt sted i byen åbner op for byen og inviterer folk op til os,” siger hun.
Allerede inden vælgermødet havde hun besluttet at stemme på Det Konservative Folkeparti.
TV 2 sendte live
Post-sommertid-mørket havde sænket sig udenfor, hvorimod der indenfor var rettet spotlys fra loftet mod kandidaterne.
Journalist Poul Erik Skammelsen var sendt til vælgermødet i det sønderjyske til et live indslag til 21:30-nyhederne på TV 2.
Anledningen var den, at Haderslev Kommune er en kommune, der måske efter valget tirsdag den 16. november vipper fra blåt til rødt flertal.
I dag sidder H. P. Geil fra Venstre med borgmesterkæden. Men til 2021-kommunalvalget kan borgmesterposten ryge fra Venstre til Socialdemokratiet. Valgslaget står i år mellem Venstres Mads Skau og Socialdemokraternes Henrik Rønnow.
Temaer på hjerte
Præst Raymond Marquardt bød velkommen, og forsamlingen istemte til – meget passende for vejret – Regnvejrsdag i november.
De ni kandidater fik så ét minut til præsentation af sig selv – skarpt styret med ringklokke efter minuttet af præst Raymond Marquardt bag pulten.
Politikerne havde fokus på Haderslev som uddannelsesby, fraflytningen fra kommunen, skattetrykket og meget andet.
Kristendemokraternes Mirjam Fibiger Olesen er tilflytter til Haderslev Kommune og stiller op for første gang. Hun har i 11 år arbejdet som skoleleder på Haderslev Kristne Friskole.
Qua sit job har hun oplevet, hvordan sårbare familier har kæmpet for ting og haft brug for hjælp og vejledning, hvor samarbejdet med kommunen har været svært.
”Derfor så har jeg hele tiden tænkt: Det må kunne gøre anderledes og formentlig også bedre,” sagde hun i sin præsentation.
Fokus på frivillighed
Da spørgsmålene blev givet fri til salen, blev der spurgt vidt omkring: Fra affaldssortering og lukkede offentlige toiletter til kulturliv.
Et særligt punkt på dagsordenen var frivillighed, herunder hvordan man styrker samarbejdet mellem frivillige og kommunen.
Netop frivillighed er et emne, hvor 69-årige Knud B. Nielsen fra kirken har erfaring. Sammen med sin kone oplevede han, hvordan de ikke kunne få støtte gennem systemet til en ung pige, de lod bo hos sig for at hjælpe hende.
Ovenpå debatten lød fællessang til Livstræet, før der blev tyst i lokalet til TV 2 live-udsendelsen med interview af borgmesterkandidaterne, Mads Skau (V) og Henrik Rønnow (S).