Marias adventstid

Af Trine Izabella Linde Hedegaard

Der er få uger til jul, og mens vi sætter tempoet op for at nå alt det, vi plejer, samt alle de ekstra ting, vi også gerne vil have klaret inden jul, var der en kvinde for 2021 år siden, som også måtte sætte tempoet op, på trods af at hun var højgravid.

Maria havde nok mest lyst til at slappe af og ”bygge rede”, inden barnet i hendes mave skulle fødes. Men sådan blev det ikke. Der var nemlig optrappende konflikt i området hvor hun boede.

At blive i hendes trygge og vante omgivelser var ikke længere en mulighed. Ikke hvis hun skulle beskytte det liv, som lå i hendes mave, og som snart skulle ud.

Mens vi spiser pebernødder, handler ind i bunkevis og ”skynder” os at blive klar til jul, måtte Maria for 2021 år siden skynde sig at flygte ud i den kolde nat, højgravid og bange for, hvad fremtiden mon ville bringe for hendes lille familie.

Skulle hun give et råd til alle os travle mennesker i dag, ville det måske være noget i stil med: ”Husk at træk vejret, hav tillid, alting løser sig”.

At slappe af var ikke et privilegium for Maria dengang. Men at trække vejret dybt og at have tillid er altid en mulighed. Hun har sikkert mærket barnet sparke i maven, og måske mærker vi også drømme og længsler i vores indre, som venter og ”sparker” efter at komme ud.

Så mens vi gør ”klar” til jul, måtte Maria efterlade hele hendes klargøring og flygte ud i den kolde nat. For at følge en anden plan end den, hun selv havde lagt.

På mange måder tror jeg, at julen minder os om at give slip på kontrol og alt det, som tynger os. Selvom vi føler, vi har travlt i ugerne inden jul, minder Maria os om i stedet at have tillid til det, som kommer. Julen er måske i virkeligheden en tid til at sænke tempoet, give slip og bare sige tak.


Artiklen fortsætter efter annoncen: