Ny bønnesamling med kendte og ukendte bønner

Det er blevet sagt, at bønnens sprog fortæller, hvem vi er. Derfor er det naturligvis også sin sag at springe ud på bogmarkedet med en samling bønner til alle tider og lejligheder, men det er lige præcis, hvad lærer og cand. pæd. Anna-Marie Hansen har gjort. Hun blev på et tidspunkt spurgt om, hvad hun samlede på og svarede i første omgang, at hun samlede på øjeblikke. Og – ved nærmere eftertanke — bønner. Det er der nu kommet en lille og velkommen bog ud af.

Efter min mening er det enhver redaktørs privilegium ikke at skulle svare nærmere for udvalgets karakter. I denne bog er det bønner, der på et eller andet tidspunkt har talt til hende i en given sammenhæng.

Det eneste kriterium herudover har været, at teksterne BÅDE skulle rumme noget alment menneskeligt OG noget alment åndeligt. Altså generelt har ramt noget alment.

Nogle af bønnerne er således af kendte, historiske personer; herunder Augustin, Frans af Assisi, Dietrich Bonhoeffer, Birgitta af Vadstena, Karl Barth og Reinhold Niebuhr, hvis sindsro-bøn ikke længere kun finder brug i selvhjælpsgrupper som Anonyme Alkoholikere, men i vid udstrækning også som ledelsesprincip.

Og så har redaktøren også medtaget en række nyere, mindre kendte bønner af danske navne som Merete Bandak, Hanna Pedersen og Arne Pedersen; sidstnævnte har skrevet en kort bøn om, hvor svært det kan være at lægge sin vilje ind under Guds og vanskeligheden ved at slippe sin bekvemmelighed.

Bønnen er tovejs-kommunikation på højt niveau. Nogle gange er det ikke så meget, der behøver siges. Forfatteren refererer den rørende beretning om Moder Teresa, der engang blev fundet bedende i en kirke ved dagens tidlige begyndelse. ”Hvad beder du om?” spurgte journalisten i hendes følge. ”Ikke så meget. Jeg lytter mest,” svarede hun. ”Men hvad siger Gud så?” frittede journalisten. ”Ikke så meget; Han lytter også.”

Alle teksterne indledes af små præcise indledninger, ofte med litteraturhenvisninger. De sidste sider er bevidst blanke og kan ses som et interaktivt tiltag. Her kan man skrive sine egne eller andres bønner, klæbe éns yndlingsbønner ind (så de er lige ved hånden), til forbønsliste, bønne-logbog eller taknemlighedsdagbog.

Der skal lyttes. Og det bliver der.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Bønner til alle tider”.

Udvalgt og præsenteret af Anna-Marie Hansen.

Eksistensen, 2021.


Artiklen fortsætter efter annoncen:132 sider. Indb. 150 kr.