Pige fandt sølvmønt fra Det jødiske oprør, 68 e.Kr.

Den 11-årige Liel Krutokop fandt en mønt med teksten ”Hellige Jerusalem” og en reference til ypperstepræsten skrevet med gammel hebraisk skrift. Foto: Eliyahu Yanai, City of David

Den 11-årige Liel Krutokop fandt en sjælden sølvmønt fra fra Det jødiske oprør mod romerne i Israel, da hun sammen med familien deltog i sigtning af sten og ler fra arkæologiske udgravninger i Jerusalem.

– Da vi kom til Emek Tzurim i Jerusalem, tænkte jeg, at der måtte findes en simpel mønt i bøtterne. Jeg troede ikke, at jeg selv ville finde en mønt, og da slet ikke en sjælden mønt i sølv. Jeg var den heldige, som fandt den, men jeg vil også takke min søster, som valgte bøtten med sand og grus fra de udgravninger, vi undersøgte. Hvis hun ikke havde valgt den, havde jeg næppe fundet mønten, sagde Liel, der kommer fra Tel Aviv-forstaden Petah Tikva.

Oprørets historie

Sølvmønten fortæller historien om jøderne, som gjorde oprør og jog romerne bort. Det blev markeret ved at lave egne mønter.

Sølvmønten vejer 14 gram og har teksten ”Israelsk shekel”, og ”år to”, som refererer til oprøret fra 67 til 68 e.Kr. På den anden side af mønten står der ”Hellige Jerusalem”. Desuden er der en reference til ypperstepræsten.

Det er skrevet med gammel hebraisk skrift, og viser, at folk længtes tilbage til tiden med kong David og Salomo.

Mønt fra tempelhandlen

– Dette er et sjældent fund. Af flere tusinde mønter er der kun 30, som er fundet fra tiden omkring det store oprør, sagde leder Robert Kool fra møntafdelingen i Israels antikmyndighed.

Kvaliteten tyder på, at der er hentet sølv fra templet til at lave mønten, og derfor kan man sige, at den oprindeligt stammer fra templet.

Arkæolog Ari Levy mener, at der har været stor handel i området knyttet til Tempelpladsen i Jerusalem. Ikke mindst, når pilgrimene rejste til byen i forbindelse med de bibelske fester.


Artiklen fortsætter efter annoncen: