’Kirke-Danmark’ forenet i lovsang

Ny tværkirkelig sangskrivnings-camp i Kolding blev stort tilløbsstykke og en kæmpesucces.

Joachim Hejslet, Hanne Vinsten og Torben Callesen ved klaveret.

I sidste uge var 47 sangskrivere fra hele Kirke-Danmark samlet til camp i Kolding. Udfordringen har besøgt camp’en og talt med en af arrangørerne.

Fra drøm til virkelighed

For 4 år siden sad de to sangskrivere Julie Lindell og Esben Engholm sammen på en sommercamp og snakkede om at samle sangskrivere fra alle kirker til at skrive sange sammen. Men der skulle altså gå nogle år, før drømmen blev til virkelighed.

I august 2021, da Esben Engholm var blevet ansat som underviser, tænkte han, at nu var rammerne på plads med både en stor bygning og mange rum.

– Så gav jeg et kald til Julie og vi snakkede frem og tilbage og blev enige om, at det skulle vi gøre nu. Så vi ville prøve at samle sangskrivere fra hele Danmark, fortæller han.

– Målet med camp’en var at skrive nye sange til hele Kirke-Danmark, fortæller Esben Engholm, der sammen med Julie Lindell, Joachim Hejslet, Torben Callesen og Hanne Vinsten arrangerede campen.

I sidste uge var der så indkaldt til Sangskriver Camp for første gang på højskolen Acts Academy i Kolding.

Målet var at skrive flere nye lovsange til kirkerne herhjemme og at udruste og udvikle sangskrivertalentet hos den enkelte.

Camp’en var tværkirkelig, så alle kirkeretninger kunne inspirere hinanden.

Stor tværkirkelig succes

– Det blev en større succes end vi havde turdet håbe på, fortæller Esben. Vi havde håbet på 30, men vi blev 47, og der var ganske enkelt ikke plads til flere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi var sangskrivere samlet fra folkekirken, pinsekirken, apostolsk kirke, Oase osv. Der var mange forskellige kirkesamfund samlet. Folk havde taget fri fra arbejde, ferie mv, for at kunne være med her, for at stå sammen om at skrive nye sange og tekster til hele ”kirkeDanmark”.

Der øves på nye sange…

Dygtige undervisere

Listen over dygtige undervisere var lang: Joachim Hejslet, Julie Lindell, Torben Callesen og Hanne Vinsten, som alle er erfarne sangskrivere og aktive som solister, korledere mv.

På musiksiden fandt man Tyron Ivins og Mads Lundegaard, begge dygtige og engagerede producere, også for internationale kunstnere. Også Esben selv var med som underviser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi har brugt mange timer på at snakke, ringe og opsøge de folk, vi tænkte skulle være med. Det har været nemt, for folk har hungret efter det her, men det har taget tid, fortalte Esben.

Mange nye sange

Undervisningen har bestået af workshops, sangskrivning i grupper, indspilning af de nye sange og mulighed for at få hjælp af en professionel sangskriver til at skrive sin sang.

– Hver aften, her på camp’en, lytter vi til nye sange, og vi kommer et godt stykke op over 50 nye sange skrevet på denne uge, fortalte Esben til Udfordringen.

Da vi mødtes lørdag på camp’en, var der allerede mere end 30 færdigskrevne sange i alle genrer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Skal gøre hinanden bedre

– Hver dag har haft en genre, som har været udgangspunktet. Det har ”tvunget” folk til både at skrive salmer, lovsange, børnesange mv. På den måde er det ikke kun blevet lovsange, men flere typer sange. Målet har været at skrive nye sange, som kan bruges af hele ”Kirke-Danmark”.
Vores mål er, at vi skal gøre hinanden bedre på tværs af kirkerne, siger Esben. Når vi sidder på tværs af kirkesamfund, bliver teksterne bredere, fordi det ikke er koncentreret om en bestemt teologi, men den Gud vi alle tror på. Så der kommer nye nuancer og vinkler på.

Kan noget sammen

At det betyder meget for Esben at samle folk fra alle kirker, er der ingen tvivl om:

– I de forskellige kirkesamfund er der mange sangskrivere, som har gået og skrevet indenfor deres egen kirke. Jeg har selv været med på nogle camp’s med andre sangskrivere, og det har jeg været glad for. Men man savnede, at vi skrev noget på tværs, for at få en fælles lyd eller klang til kirken i Danmark.
Vi gør det her, fordi vi brænder for at se kirkerne stå sammen og lovsynge. Hvis vi begynder at skrive sange og lave den slags sammen, så bliver det nemmere i fremtiden, og vi vil kunne stå sammen, skulder ved skulder og være forenet som Kirke-Danmark.

Vil skubbe til lyden

Der var 14 sangskriver-grupper på camp’en, så der skete meget i grupperne. Andre fandt sammen og skrev sange, selv ud på de små timer. Men der skulle også musik til:

– Vi vil også gerne ”skubbe” lidt til lyden, for at prøve at gøre lyden i lovsang mere nutidig, siger Esben.

Vi vil gerne bevare det originale, men også bryde rammen for, hvad vi kan med lovsangene. Der er producere med på camp’en også, for at få inspiration.
Alle sange bliver indspillet, og der vil blive valgt nogle sange ud, som også bliver udgivet. Det bliver alt fra gospelsange til lovsange, børnesange og salmer. Samtidig er det op til deltagerne, om de vil bruge nogle af de andre sange, der bliver skabt.

Vil gentage succes’en

På spørgsmålet om, hvorvidt der kommer flere sangskriver-camps, svarer Esben: ”Vi har ventelister til det her, så vi skal finde ud af, om vi skal gøre det igen – og om det skal være en eller to gange om året.

Men med den succes, campen har haft, er der gode chancer for, at der kommer flere.

Esben er lærer på højskolen og er lovsangspræst i Åbenkirke i Herning. Han er gift med Hanna, og de bor i Kolding med deres tre børn.