Livsglade læse- og andagtsstykker

Du kender det sikkert godt. Den der følelse af at komme hjem, af at nå frem til noget direkte tryghedsskabende. Det kan – sagt i al almindelighed – være et andet menneske, og for anmelderen, der har lejret sig i hjørnesofaen, helt specifikt en ny bog af en forfatter, der efterhånden har fået status af en gammel ven.

En sådan bogven har jeg fundet i fhv. sognepræst Thomas Kristensen, som jeg første gang stiftede bekendtskab med, da han skrev en bog om at køre med bus – og hvad dét afstedkom af overvejelser hos ham om kristenlivet.

Nu er han igen ude med en tankevækker, og barren holder, skulle jeg hilse og sige.

Thomas Kristensen har tidligere skrevet tre små, nydelige bøger. Her kommer så den fjerde, som de forrige i tværformat, alle venstre-sider flot fotografisk illustrerede af ham selv, mens man så på modstående sider kan læse et lille andagts-stykke, som det er en sand fornøjelse at dykke ned i.

Lad os lige opholde os lidt ved bogens titel; det er forkert at tale om ældrebyrden, skriver forfatteren og advokerer i stedet for at se på den tredje alder som en ressource.

Livet er ikke forbi, blot fordi man er blevet pensionist. Bibelen har noget at sige til alle aldersgrupper, også de ”grånende”; der er stadig noget at hente!

Der skal stadig tages livtag med livet – som formuleret i Prædikerens Bog: ”Alt har sin tid”. Det handler om balance. Den sene alder har sine helt egne farver; sensommerfarver kaldes de her, et dejligt positivt udtryk.

Positiv fra ende til anden

Og positiv: Det er bogen fra ende til anden. Og venlig og inspirerende. Det handler om opbrud og om at navigere i det. ”Der findes en sund skepsis over for de mange opbrud, der sker i vores tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ikke alt nyt er godt. Heller ikke alt bliver bedre ved at kassere det gamle” (s. 69).

Andre stikord er overskud fremfor underskud; overgivelse (modsat overbebyrdelse) og om at lade sig overraske af det nye liv og et anderledes overblik. Om den livsbekræftende opmærksomhed i dåben og nadveren.

Her en vigtig iagttagelse: At Jesus slet ikke blev færdig med at velsigne (Lukas 24:50-51), men fortsat har sine hænder løftede over disciplene – ”også os”. Om det lille, men vigtige ord ’amen’. Om Fadervor og betydningen af at bede den sammen med sine børnebørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blot små udpluk, men tilsammen giver de et ganske godt billede af, hvor vidt omkring forfatteren kommer.

Bogens ”motto” formuleres i den pragtfulde tese: at selv når du selv aftager, kan livet tiltage. – Det skal ikke modsiges.

Thomas Kristensen:
Sensommerfarver. Livsstykker for grånende.
77 sider. 150 kr. Lohse 2021.