70-årig kirketjener vil gerne fortsætte

Hvorfor gå på pension, når man trives med sit arbejde i kirken?

Søndag den 20. februar kan kirketjener Solveig Sloth fra Vamdrup Kirke fejre 70 år.

Men hun har ikke lyst til at stoppe efter snart 15 år ved Vamdrup Kirke. For hun er en rigtig ildsjæl, der elsker arbejdet ved kirken. Hun har ingen planer om at trække sig tilbage.

– Jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg skulle stoppe med at arbejde. Jeg er virkelig glad for det, jeg laver, og vil rigtig gerne blive ved med det. Så jeg fortsætter, siger fødselaren til den lokale Ugeavisen Vamdrup. Solvejg Sloth og hendes mand Holger er også kendt af mange af Udfordringens læsere. Hendes mand var fx revisor for det kristne bofællesskab Quo Vadis.

Solveig voksede op i Aggersborg i Nordjylland med sine fire ældre søskende. Forældrene drev et landbrug, og Solveig og hendes søskende var tit med ude at hakke roer og samle kartofler, som det var tradition på landet dengang.

– Jeg fik et lyst sind i vuggegave og havde en munter og sorgløs barndom. Mine forældre var glade mennesker, og jeg synes, at de formåede at bringe den kristne tro til os børn på en god og humoristisk måde, fortæller hun til den lokale ugeavis. Hendes forældre solgte landbruget, og hendes far blev ansat som graver. Derfor kom Solveig ofte i kirken, hvor de hjalp med at ringe med klokkerne og klippe roser.

Senere kom Solveig ud at tjene og tog en uddannelse som køkkenleder. Solveig var blandt andet i København og var også i praktik på Unge Hjems Højskole i Skåde ved Aarhus. På skolen mødte hun plejehjemsleder Jens Peter Hauge fra Vamdrup, som manglede en køkkenleder til plejehjemmet Lindely i Vamdrup.

Og siden 1. februar 1973 har Solveig derfor boet i Vamdrup. Hun var dengang 20 år og uerfaren, nu er hun 70 år, men har bevaret sit positive humør. Samtidig mødte hun sin mand, Holger Sloth, som hun siden fik tre børn med. Han havde sit eget revisorfirma og døde i 2017.

Solveig var ansat på Lindely i mere end 20 år, før kommunen lukkede plejehjemmet og omdannede det til ældreboliger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det var, som om at ånden og samhørigheden forsvandt. Jeg har altid ment, at de ældre skulle have varm, sund og hjemmelavet mad og besøg hver dag, men jeg synes, at der blev for meget bureaukrati. Pludselig havde jeg oftere en mappe under armen end en grydeske i hånden, fortæller hun.

Hun blev derefter ansat som køkkenleder på Apostolsk Højskole i Kolding, hvor hun var i 10 år. I 1988 var hun desuden blevet medlem af menighedsrådet ved Vamdrup Kirke, hvor hun var med til at oprette en kirketjenerstilling. Den stilling søgte og fik hun i november 2007, og året efter forlod hun så for god ordens skyld menighedsrådet.

Solveig Sloth har det godt med at være kirketjener i kirken, hvor Jens Henrik Kristiansen (tidl. Mission Afrika) er sognepræst.
Udover at sørge for mange praktiske opgaver, som at tænde lys, sørge for blomster og sætte de rette salmenumre op, skal hun hygge om kirkegængerne. Når der er bryllupper og begravelser, skal hun hejse flaget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved gudstjenesten gør hun klar til nadveren, laver pynt til kirkearrangementerne og gør rent i kirken og i kirkerummet. Solveig Sloth er også aktiv, når hun ikke er på arbejde. De tre børn har givet hende 15 børnebørn. Hun går mange ture, bl.a. pilgrimsvandringer, og hun kan også godt lide at svømme, danse linedance og at kniple. Hun piber også præstekraver, og brygger kryddersnapslikør og hvidvin.