– Ingen kan tænke sig selv rask

Thomas Breinholt er aktuel med en ny tv-serie med titlen “Kan man tænke sig rask?”. Han har brugt mange år på at undersøge tro, videnskab og sygdom.

Thomas Breinholdt blev kendt gennem Tv2’s programmer ’Åndernes magt’ og er i dag faktachef på TV2.Foto: Miklos Szabo

Mange vil sikkert huske den populære tv-serie “Åndernes magt”, som blev sendt på TV2 for godt 20 år siden. Den handlede om kontakt med overnaturlige kræfter, og hvordan de påvirker os. Serien var en kæmpe succes. Danskerne sad klistret til skærmen for at få indblik i spontane helbredelser gennem forbøn og ånder, der angiveligt fik glasborde til at eksplodere.

Manden bag Åndernes magt var Thomas Breinholt, som i dag er fakta-chef på TV2. En af de episoder i Åndernes magt, som gjorde størst indtryk på ham, var en spontan og total helbredelse af en mand, som led af dobbeltsyn. Efter en kristen healer bad for ham, fik han øjeblikkeligt sit normale syn tilbage.

Ved samme lejlighed blev en anden person også fuldstændigt helbredt og fik sin fulde førlighed tilbage på fem minutter.

– Jeg kunne ikke få det ud af hovedet, fortæller Breinholt.

– Der skal ske konkrete fysiske forandringer for, at fysiske skader og symptomer slipper. Kunne der være en naturlig og videnskabelig forklaring på det?

Det har Thomas Breinholt siden brugt en del år på at undersøge. Der er også kommet en ny tv-serie med titlen “Kan man tænke sig rask?”, som kan ses på TV2 Play. Her følger man en række personer, hvis kroniske sygdomme er blevet mindre smertefulde og lettere at leve med, efter de er begyndt at tænke anderledes. I tv-serien følger man blandt andet Henrik, der lider af Parkinsons.

Efter hans besøg hos en healer, sker der forbløffende forandringer med ham, og han bliver i stand til at løbe maraton. En kvinde ryster sine traumer ud af kroppen. En mand, der lider af psoriasis opnår en bedring, efter at have været med et i et stort videnskabelig eksperiment, hvor han lærer at meditere.

Ingen af de medvirkende i programmet slipper dog helt af med sygdommen ligesom dem, der blev bedt for i Åndernes magt, men de oplever markante forbedringer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nærvær helbreder

Gennem sine undersøgelser er Thomas Breinholt nået frem til, at der er tre ting, som aktiverer selvhelbredelser:

– Der skal være en behandler, som ser dig, interesserer sig for dig, som du føler er nærværende og kompetent til at behandle dig. Behandleren skal have en forklaring på, hvorfor det virker, som du finder overbevisende. Og så skal behandleren kunne give dig et håb. Formår behandleren alle disse ting, vil du skifte mindset og få håb, forklarer Thomas Breinholt.

”Det er andre, som hjælper os med at tænke os raske.
Men der er desværre også dem,
som er med til at tænke os syge.”

Han kalder det for social healing. Det sker, fordi man forbinder sig med et andet menneske. En person som giver den syge sit uforbeholdne nærvær og dermed skaber håb. I mange sygdomshistorier sker der et bevidsthedskifte undervejs. Om det er overnaturligt eller ej, ved forskerne ikke, understreger Breinholt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Man er mere end sin sygdom

Et gennemgående element i de sygdomshistorier, som Thomas Breinholt har undersøgt, er, at man bliver nødt til at opgive sit ego for at opnå de gavnlige helbredseffekter. Man er nødt til at se sig selv som en del af noget større.

– Forskningen viser, at det at se sig selv i et større perspektiv og at se en større mening med ens liv, har sundhedsgavnlige virkninger. Det er spændende, at man kan gå fra at være navlebeskuende og føle sig som offer for sit liv og så til at tænke: “Jeg er ikke min sygdom. Jeg er noget mere end det. Min sygdom er noget, jeg har, ikke noget, jeg er.

Ingen kan tænke sig selv rask

Forskningen viser også en større transcendens, hvor det er andre mennesker, som er det mest afgørende for os i vores liv.

– Dine relationer og kvaliteten i dine relationer er helt afgørende for, hvor sund din krop bliver, og hvor sent du får Alzheimers eller bliver dement, forklarer Thomas Breinholt og fortsætter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg er kommet frem til den konklusion, at ingen kan tænke sig selv rask. Det er andre, som hjælper os med at tænke os raske. Men der er desværre også dem, som er med til at tænke os syge. Det er dem, der giver dig traumer og som taler negativt om dig på din arbejdsplads, dem, der forlader dig og ikke vil dig det godt. Dem, der ikke elsker dig, men misbruger dig.
Relationer har en kæmpestor effekt på dit helbred. Det er jo faktisk kærlighed. Når du får kærlig opmærksomhed, så stimuleres der en masse positive fysiologiske effekter i din krop.

Mangel på fælleskaber påvirker vores helbred

Thomas Breinholt mener også, at forskningsresultaterne bør få os til at overveje den måde, vi har indrettet samfundet på.

– Vores fælleskaber og vores fælles ansvar for hinanden er blevet svagere. Vi lider under en relationel fattigdom, hvor vi uddelegerer familiemedlemmer til daginstitutioner, plejehjem eller handicapbosteder. Vi har udskiftet den udvidede familie med kærlig gensidig forpligtelse med en velfærdsstat, hvor vi får nogle professionelle mennesker til at tage sig af hinanden. Det vil påvirke vores helbred og velbefindende.

Recepten er tro, håb og kærlighed

Siden Thomas Breinholt lavede Åndernes magt, har han ændret syn på livet:

– Det er gået op for mig, at det er vigtigt at have en større mening og føle, at man er en del af noget større. At man bruger sine evner og ressourcer på det fælles bedste og ikke bare er optaget af ens egen karriere. Vi skal have mere fokus på, at vores sind indeholder kræfter, som vi ikke bliver opmærksomme på, hvis vi kun søger materielle mål. Måske har vi glemt, at det allervigtigste er den kærlighed, der binder os allesammen sammen.

– Paulus siger det rigtigt fint i Første Korintherbrev, hvor han taler om tro, håb og kærlighed.

– Det er netop de tre ting, som er essensen af social healing: troen på, at behandlingen virker, håbet om et bedre liv og en kærlig forbindelse mellem behandler og den behandlede. Den gyldne recept er tro, håb og kærlighed. Det er det vigtigste sundhedsråd, slutter Thomas Breinholt.