Ole Kirk Christiansens liv med Gud og Lego

Tre gange så Legos grundlægger sin virksomhed lagt i aske. Men han fandt styrke og hjælp, når han søgte Gud i bøn.

”Jeg sad en aften og grublede over den modgang, jeg havde været ude for. Mine kreditorer sendte sagfører imod mig, og min familie og venner bebrejdede mig, at jeg ikke ”foretog mig noget nyttigt”. Hvad skulle jeg gøre? Det var, som om hjælpen var så langt borte, at den ikke kunne nå frem i tide.”

Sådan fortæller Ole Kirk Christiansen, der startede LEGO, og er farfar til Kjeld Kirk Christiansen, der i dag ejer og leder LEGO.
Men så skete der noget forunderligt, som grundlæggeren aldrig glemmer:

”Jeg så ligesom i et syn en stor fabrik, hvor travle mennesker ilede ud og ind, hvor råvarer blev bragt ind og færdigvarer ekspederedes ud. Synet var så tydeligt, at jeg aldrig siden var i tvivl om, at jeg en dag skulle nå målet. Jeg så et billede af den fabrik, som i dag er en realitet. Mærkeligt, at man midt i noget så håbløst kan få tro og tillid. Jeg er overbevist om, at det er Gud, der giver sådanne syner. Den Gud, jeg som barn lærte at tro på.”

Ole Kirk fortæller videre: ”Modgangen er som bekendt til, for at den skal overvindes. Det er igennem den, vi mennesker lutres. Det var tredje gang, jeg måtte se min virksomhed blive lagt i aske. Og denne gang blev det et af de store chok. Jeg måtte ind i mit sovekammer for at bede en bøn i min fortvivlelse. Da oplevede jeg det store, at bønnen blev en tak og til en velsignelse for mig. Jeg fik en usynlig hjælp. Det var, som om vanskelighederne blev taget fra mig.”

Bønnen gav tro og håb

Som så ofte før er det hos sin himmelske fader, LEGO´s grundlægger henter hjælp og fornyet styrke, og nogle dage efter katastrofen ser han igen sit liv og sin gerning i et optimistisk lys, skriver Jens Andersen, forfatteren til bogen om Ole Kirk Christiansen.

Ole Kirk har behov for at forklare sig over for Gud, som gav ham troen på legetøjet, derfor skriver han: ”Vi nedlægger nu grundstenen til vort nye lager- og værkstedsbygning, vel vidende at vi ikke formår at føre det igennem i egen kraft.

Dog også vidende Guds ord om, at ”Den som vil bygge, må først beregne omkostningerne”. (Lukas, kap. 14, 28). Og mener også efter dette at have gennemtænkt og beregnet, men er kommet til det resultat, at uden Ham kan vi intet.

Min bøn for LEGO til Herren er, at han vil få os til at drive en i alle måder redelig forretning både i liv og vandel, således at vor gerning og liv må leves til Hans ære og under Hans velsignelse. Gud bevare vor konge og land.” Billund 19. juni 1942.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Skeptiske sønner

De fire sønner, med Godtfred i spidsen, har ikke megen tro på plastikklodsen, da salget i begyndelsen går trægt. De tropper op på faderens kontor, hvor Ole Kirk sider bag sit store, mørke skrivebord, og Godtfred, som fører ordet, søger at overtale sin far til at droppe plastikklodsen og koncentrere sig om at sælge legetøjet af træ, som LEGO på den tid var kendt for.

Da han endelig tier, ser faderen alle fire sønner i øjnene og siger så langsomt: ”Har I ikke tro nok, drenge? JEG har bedt til Gud, og JEG tror på de klodser!”

”Vi skulle bare lægge det i Guds hænder, så skulle Han nok klare det! Det var fars ord, Så listede vi lige så stille ud af kontoret, og der blev ikke mere ud af den diskussion.” Dette blev et afgørende øjeblik i LEGO´s historie, siger sønnerne senere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



LEGO har siden udviklet sig igennem tre generationer, hvad bogen meget godt og levende fortæller om. Ole Kirk Christiansen, derefter sønnen Godtfred Kirk Christiansen og nu Kjeld Kirk Christiansen. Den fjerde generation står også klar med Thomas Kirk Christiansen.
Omsætningen var 3.000 kr. det første år, da Ole Kirk trykte sin første prisliste for 90 år siden.

I 2020 var omsætningen på 43,7 mia. kroner. Der er bygget fabrikker i Mexico, Tjekkiet og Kina, og LEGO har over 800 butikker spredt ud over jorden.

Andagt og bordbøn

Som det fremgår af disse citater, er der ingen tvivl om, at Ole Kirk, LEGO´s grundlægger havde en stærk tro på Gud, som er bragt videre til hans børn og børnebørn. I begyndelsen var der andagt hver morgen på fabrikken, det er dog stoppet i dag, og det stærke kristne islæt præger ikke mere dagligdagen, som i begyndelsen.

I en anden bog om LEGO skriver forfatteren, at også Kjeld Kirk igennem de meget svære år med underskud og krise, altid bad bordbøn i familien og personligt mødte op til de jubilæer, der var for medarbejderne, der havde arbejdet mange år i LEGO.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Efter at have læst bogen kom jeg til at tænke på den lille lignelse, som Jesus fortæller om Guds rige (det, der er inspireret af Ham): ”Det er som med et sennepsfrø, der bliver sået i en mark. Det er det allermindste frø, men når det vokser, breder det sig mere end de andre urter, ja, det bliver en stor busk, hvor fuglene kan bygge rede i grenene.”

Et godt billede på Legos historie, synes jeg. LEGO er i dag verdens største legetøjsfirma, og har igennem de sidste 15 år haft gode overskud.

Bogen er meget velskrevet og nem at læse, så den kan varmt anbefales.

Jens Andersen: Et liv med Lego – En slægtshistorie
454 sider. Kr. 349,95.
Udgivet på Politikens Forlag.