Aktuel bog om at finde hvile

Julie Hejslet Kajgaard har skrevet en meget fin lille bog om at finde Guds hvile i en meget stresset tid.

Bogen er blevet til, på baggrund af forfatterens egen oplevelse med at finde hvile, da hun var et sted i sit liv, hvor der pludselig blev plads i kalenderen til det. Hun fandt hvilen midt i Londons travlhed og hvilen er blevet en vigtig del af hendes liv siden. Men den handler i høj grad også om, hvad Bibelen siger om hvile.

Julie starter med at tage udgangspunkt i skabelsesberetningen, hvor Gud hviler på den syvende dag. Han er færdig med sit arbejde og er glad og tilfreds. Som der står i 1. mos. kap. 1, vers 31: ”Gud betragtede nu hele sit skaberværk, og han var ovenud tilfreds med det.” Hun hæfter sig ved, at Gud var tilfreds med det hele – også mennesket – selv om vi intet havde gjort endnu.

Her fremhæves der en vigtig lektie, nemlig at vi aldrig kan præstere os eller gøre noget for at opnå Guds kærlighed, for han er allerede tilfreds og elsker os ubegrænset. Citat fra bogen: ”Det er i vores ”væren til” i livet, at vi opdager vores værdi. Før vi gør noget som helst har vi uendelig værdi”.

En anden ting, forfatteren pointerer, er at det slet ikke var Gud, der havde brug for at hvile, for hans ressourcer er uudtømmelige. Men han ville lære mennesket, at vi har brug for hvile. For vi er ikke som Gud. Vi kan miste vores kræfter og energi og skal lades op.

Bogen giver god viden om betydningen af den jødiske ”sabbat” og betydningen af hviledagen. Mange tænker, at sabbat – og hviledagen – er noget gråt og kedeligt. Men forfatteren skriver, at det faktisk er en festdag, hvor man deler ”sabbatsmåltidet” sammen med andre. Det handler om fællesskab.

Ingen skal sidde alene, men man inviterer familie og venner til spisning. Jesus fejrede sabbatsmåltidet med andre – ofte dem som var på kanten af samfundet.

Der henvises også til israelitternes vandring i ørkenen, hvor Gud gav dem mad den syvende dag. Her skulle de ikke levere, arbejde eller præstere, men tage imod maden fra Gud. Han ville vise, at Han var deres forsøger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen er ikke ret lang (74 sider), men den indeholder meget stof til eftertanke og til samtale. Den er meget enkel og letlæselig og har et sprog som er nemt at forstå. En af bogens kvaliteter er, at den tager os med ind i historierne fra Bibelen, som hvis vi selv var med. Det kan forandre vores syn på det vi så ofte har læst.

Den er aktuel for enhver, som længes efter at finde hvile og et vidnesbyrd om, at hvilen findes i Gud. Sidst i bogen er der nogle spørgsmål man kan arbejde med og reflektere over og måske snakke med andre om. Julie Hejslet Kajgaard er uddannet cand.theol og arbejder som nætværker for Israelsmissionen, som også står bag udgivelsen af bogen.

Julie Hejslet Kajgaard:
Det er godt at hvile
74 sider. 40 kr.
Bogen kan købes hos Israelsmissionen: kontor@israel.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: