Hvordan spiser vi af livets brød?

Skaren, som omtales her, har lige oplevet, at Jesus forvandlede fem brød og to fisk til så meget mad, at mange tusinde mennesker kunne blive mætte af det. Det er de naturligvis meget optaget af. Tænk, hvis man havde adgang til sådan en kraft hele tiden. Så var der ikke meget at bekymre sig om. Derfor er det ikke underligt, at de brugte så meget energi på at finde Jesus.

Men da de endelig finder ham, bliver kommunikationen med ham noget vanskeligere, end de havde forventet. De forstår ikke, hvad han siger. De taler ud fra deres eget jordbundne perspektiv, mens Jesus taler om det rige, han er kommet for at vise dem, Guds rige. Han ønsker at give dem et nyt perspektiv. Så længe de kun er optaget af sig selv og deres egne behov, er de ikke åbne over for det, Gud ønsker at give dem.

”I leder ikke efter mig, fordi I fik et tegn at se, men fordi I fik brød at spise og blev mætte”, siger Jesus. Mætheden var allerede ved at fortage sig hos dem, så de havde brug for et nyt under. Men der var noget større her, som de kunne få, hvis de rakte ud efter det.

Sand mad er at gøre Guds vilje

Underet, Jesus gjorde, handlede selvfølgelig om at møde deres behov her og nu, men der lå noget meget større bagved. Det var et tegn på, at Gud en dag skal fylde jorden med liv fra ham, så der aldrig mere skal være sult eller nød, og al ondskab skal ophøre med at eksistere. De fik mad at spise, men samtidig var det et kald til at række ud efter en anden form for brød – det brød, som giver liv til verden. Jesus er det brød.

Ved at ”spise” ham får vi del i livet fra Gud. Vi spiser Jesus ved at leve sammen med ham. Vi mættes af at tjene sammen med ham og gøre hans vilje. Et andet sted siger Jesus til sine disciple: ”Min mad er at gøre hans vilje, som har sendt mig, og fuldføre hans værk.” Det er den egentlige føde, som giver sandt liv.

”Arbejd ikke for den mad, som forgår, men for den mad, som består til evigt liv,” siger Jesus! Der findes en form for mad, som ikke bare giver liv og mæthed nu og her, men som fungerer som et stadigt kildevæld af liv. Han er den mad.

Når vi kommer til Jesus, inviterer han os ind i det rige, hvor hjælpen og kraften er. I stedet for at vi passivt blot skal modtage fra ham, ønsker han, at vi skal gå ind i riget og tjene sammen med ham til velsignelse for andre.

En mulighed for at træde ind i Guds rige

Skaren presser på for at få Jesus til give dem mad hver dag, ligesom deres forfædre fik manna hver dag i ørkenen. De er så optaget af det, at de ikke kan høre kaldet til at være med i det langt større. Jesus ønsker, at de skal træde ind i Guds rige sammen med ham og være en velsignelse for mange i stedet for blot selv at blive velsignet.

Når vi er i nød og kommer til Gud for at få hjælp, er det samtidig en mulighed for os til ikke blot at få hjælp her og nu. Vi kan sammen med ham blive løftet op over problemerne og være en del af løsningen – ikke bare for os selv, men for mange andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skaren presser på for at få Jesus til give dem mad hver dag,
ligesom deres forfædre fik manna hver dag i ørkenen.
De er så optaget af det, at de ikke kan høre kaldet til
at være med i det langt større.

Når vi kommer til ham, inviterer han os ind i det rige, hvor hjælpen og kraften er. I stedet for at vi passivt blot skal modtage fra ham, ønsker han, at vi skal gå ind i riget og tjene sammen med ham til velsignelse for andre. Så har han lovet, at vi ikke skal sulte eller tørste.

Vi skal få alt det, vi har behov for, i tilgift. Det er det, bespisningsunderet skal vise os. På den baggrund kalder han os til at ”leve af ham”.

Tro på Jesus

”Guds gerning er den, at I tror på ham, han har udsendt”, siger Jesus. At tro Jesus handler ikke om at mene ”det rigtige” om ham.
At tro på ham er at gøre sig til ét med ham. At lade hans hjerte, hans tanker og hans planer fylde vores indre. I enheden med ham bliver vi optaget af, at retfærdigheden og freden fra Gud kan møde mennesker omkring os, og i sidste ende en dag skal opfylde hele jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Joh. 6,24-35

Jesus er livets brød

24 Da folk nu opdagede, at hverken Jesus eller hans disciple var der, gik de om bord i bådene og sejlede over til Kapernaum for at lede efter ham dér.

25 Da de havde fundet ham, spurgte de: „Mester, hvordan er du kommet herover?”

26 Jesus svarede: „Det siger jeg jer: I søger mig, fordi I kunne spise jer mætte, ikke fordi I forstod betydningen af det under, jeg udførte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:27 Arbejd ikke for den mad, som forgår, men for den mad, som varer ved og giver evigt liv, det liv, som Faderen, Gud selv, har givet Menneskesønnen fuldmagt til at give jer.”

28„Jamen, hvordan kan vi arbejde for Gud?” spurgte de.

29Jesus svarede: „At arbejde for Gud vil sige at tro på den, han har sendt.”

30 Så spurgte de: „Hvilket tegn vil du give os, så vi kan tro dig?

31 Vores forfædre, der vandrede i ørkenen, fik jo sendt manna fra himlen, sådan som der står skrevet: ‚Han gav dem brød fra himlen at spise.’ ”

32 Jesus svarede: „Det siger jeg jer: Det var ikke Moses, der gav dem brød. Det var min Far. Og han tilbyder jer nu det virkelige brød fra Himlen.

33 Guds brød er den, som kommer ned fra Himlen, den, som giver liv til mennesker.”

34 „Så giv os det brød hver dag!” sagde de alle sammen.

35 Jesus svarede: „Jeg er det brød, der giver liv. Ingen af dem, der kommer til mig, vil nogen sinde sulte; og den, der tror på mig, vil aldrig mere tørste.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk