Onlinekursus afslører guld i Det Gamle Testamente

Kronikøren fortæller her om et intensivt bibelkursus med Nicolai Winther-Nielsen som underviser.

Af Britta Mortensen

Siden august har jeg deltaget i intensiv bibellæsning med en bibeltro lærer fra DBI, og jeg er så tændt. Hvor har det været godt at få større bibelkundskab. Bibellæsning er som åndedræt for den kristne, og det er også godt at være godt inde i skriften til forsvar for mange påstande, der slet ikke passer fra ikke-kristne.

Da det hele startede, var det flere år siden, jeg havde læst Bibelen i sammenhæng. Det var kun brudstykker, jeg havde læst i GT, nemlig de populære og kendte steder og salmerne.

Jeg læser utrolig mange bøger med bibelske emner, men det er bare ikke det samme. Så bestemte min mand Henning og jeg os for at læse GT sammen, gik lidt i stå og begyndte igen, men det gik langsomt. Der var så meget, der virkede kedeligt, og vi havde mange spørgsmål.

Så læste jeg en artikel i Tro og Mission om muligheden for at læse online GT med professor Nicolai Winther Nielsen, en bibeltro lærer på DBI. I artiklen var der en ret ny kristen mand, der anbefalede kurset. Nu skulle han i gang med Ny Testamente, og samtidig tog han lige GT en gang til, så han læser på mit hold.

– Jeg bruger 1-2-3 timer dagligt, nogle gange springer jeg dage over og tager måske en hel eller halv dag i stedet, alt efter tid, emne, lyst. Jeg er også begyndt at bruge flere bibeloversættelser, både den autoriserede, en engelsk, hverdagsdansk og jeg vil have Bibelen 2020 også, fortæller Britta Mortensen.

Fire kapitler dagligt

Jeg meldte mig til med det samme, og det har jeg ikke fortrudt. Hvor er det berigende at læse på den måde og få det i sammenhæng. Det er hjemmestudie mandag – lørdag med ca 4 kapitler dagligt, samt spørgsmål man kan besvare ved at logge ind på i et lukket forum.

Her kan vi, der er på holdet, skrive til hinanden om alt muligt, hjælpe hinanden, og Nicolai bruger det så efterfølgende om mandagen til online undervisning fra kl.19.30 i halvanden time, hvor der også er mulighed for at spørge og kommentere. Man kan komme frem med alle sine spørgsmål. Der er tavshedspligt.

Jesus er overalt i GT!

Hvor er jeg allerede nu blevet så meget klogere på GT, ser sammenhænge jeg ikke har set før. Jeg ville gerne finde Jesus i det GT, for Jesus siger så tydeligt i beretningen om Emmausvandringen, at alt handler om ham i skrifterne. Det havde jeg svært ved at se, og jeg ville gerne finde messiasprofetierne.

Professor Nicolai Winther-Nielsen har netop fået udgivet andet oplag af kursusbogen Læseguide til Gammel Testamente på forlaget Kolon.

Det var lidt sjovt, for Nicolai hørte mange af os sige det samme, og jeg fornemmede, han holdt os lidt hen. Så kom det: Jesus er over alt, for HAN ER GUD. Kort tid derefter var der en artikel i Udfordringen med en præst, Karsten, der havde været på et ugekursus i Sverige for teologer. Der var pointen, at hele skriften er ”rent Kristus”


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg havde selv prædiket om Kristus ud fra bestemte tekster i Det Gamle Testamente. Men Gieschen (læreren) sagde:’I skal forstå, at hele Skriften er rent Kristus’. Forstået på den måde, at Jesus er der på hver eneste side og i hvert eneste ord. Hver gang, I møder Guds navn, Gud ære, Guds herlighed, så er det Kristus, vi møder. Ja, det er den treenige Gud, men Kristus er der. Og han er der også på en langt mere tilstedeværende måde, end vi normalt tænker. Han er der ikke bare som forudsigelser og løfter. Han er der som Gud! Som den han var, før han blev menneske. Det har jeg brugt meget tid på de senere år, og det bruger jeg også meget i min forkyndelse. Det er en stor ting, at Jesus er der og ønsker at møde os.”

Det var virkelig dejligt at læse, at selv en præst kan lære og havde haft det ligesom mig. Der er mange ting, der åbner sig for mig på det kursus. Pludselig er hele Det Gamle Testamente blevet spændende, det at man vandrer sammen med andre er også meget motiverende, og hvis man finder noget at spørge om, så er det bare om at komme frem med det.

Gud var langmodig

Gud er den samme gennem hele Bibelen, jeg har fået øjnene op for, at Gud virkelig var langmodig mod kanaanæerne, de blev ved med at dyrke fremmede guder, ofrede børn til Molok, havde templer med prostituerede og mange ugudelige skikke. De fik mange advarsler, og Gud ville have fortrudt sin dom, hvis de havde omvendt sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det gjorde de bare ikke. Gud lovede så Abraham, Isak og Jakob at blive et stort folk i Kanaans land. Lige nu er jeg ved at få alle disse krige på plads. Der bliver en tydelig kobling mellem Jesu genkomst og beskrivelsen af GTs krige i 2. Thess 1,6-10. På en måde flyttes Guds dom over menneskene frem til en betydelig senere hændelse i historien – nemlig Jesu genkomst.

Levende ord

Guds ord er levende og virkende også i Det gamle Testamente. Jeg føler en Guds velsignelse ved at arbejde så meget med Skriften. Man kan godt være med på kurset, selvom man har arbejde. Man skal regne med at bruge mindst 1 time hver dag. Selv var jeg lige gået på efterløn, det var min datter, der er audiologopæd ikke helt tilfreds med, men med denne udfordring så blev hun tilfreds. Det er sundt for hjernen, siger hun.

Jeg bruger 1-2-3 timer dagligt, nogle gange springer jeg dage over og tager måske en hel eller halv dag i stedet, alt efter tid, emne, lyst. Jeg er også begyndt at bruge flere bibeloversættelser, både den autoriserede, en engelsk, hverdagsdansk og jeg vil have Bibelen 2020 også. Jeg har fundet ud af, at nogle ting somme tider bliver nemmere at forstå på den måde.

Jeg har bestemt, at jeg fremadrettet, efter kurset, hver dag vil læse 2 kapitler i Gammel Testamente og 1 kapitel i Ny Testamente. Gamle notater vil jeg også bruge.  Først skal jeg dog lige være færdig med Gammel Testamente til sommer, og til august starter jeg med Ny Testamente.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Undervisningen i Gammel Testamente har været så spændende og givende, at jeg til august også vil have Ny Testamente med.
Allerede nu giver NT mig nye og større dybder i teksten p.g.a. den undervisning, jeg har fået i GT. Ny Testamente er jo fyldt med henvisninger til Det gamle Testamente, som jeg nu kender meget bedre.

Ud over Bibelen bruger vi Nicolai Winther Nielsens fantastiske bog fra 2021: Læseguide til Gammel Testamente, som lige er kommet i et ny oplag. Den kan jeg anbefale, uanset om man følger kurset eller ej. Bogen er kort og præcis og giver et overblik over teksterne.

Billigt kursus

Kurset er alt for billigt. 1000 kr for ½ år. Læreren knokler for at give os den bedste undervisning og hjælpe os med alle vores spørgsmål. Margrethe Bang Rye Kofod er undervisningsassistent. Hun lægger ekstra materiale ud på nettet til os, og hende kan vi bruge, hvis der er tekniske problemer.

Selvfølgelig vil der også efter kurset være emner, der ikke lige er blevet berørt, det er jo holdet, der er med til at sætte dagsordenen, men jeg vil arbejde videre med mine spørgsmål og har fået en meget vigtig viden gennem kurset. Jeg er meget mere parat til svære spørgsmål fra ikke-kristne, som jeg gerne vil nå med evangeliet.

Jeg kan bare anbefale alle at fordybe sig i Bibelen ved at starte med Det gamle Testamente. Både for lærde og ulærde. Missionærer, forkyndere osv. Jeg er SÅ begejstret!