Stor opbakning til ADRA’s arbejde i Ukraine

Både medier, Danida, loger, kirker og skoler støtter ADRA’s indsamling til Ukraine. Hjælpen fordeles af lokale teams.

ADRA formidler hjælp via lokale teams inde i Ukraine. Foto: ADRA Ukraine

Så snart de dårlige nyheder om Ruslands invasion af Ukraine nåede verdenspressen, startede ADRA Danmark en privatindsamling. Allerede inden første uge var gået, havde danskerne doneret over 100.000 kroner til organisationens katastrofefond.

”Det er overvældende med den store opbakning og hjertevarme, som vi mærker lige nu i forhold til Ukraine. Vi er meget taknemmelige for, at så mange har reageret på vores appeller til at støtte,” siger kommunikationschef Signe Lund Christensen.

I krigens anden uge modtog ADRA en bevilling på 5,1 million kroner fra Danida, og fra det private Danmark tog flere initiativ til indsamlinger til fordel for organisationens arbejde: Nærum Privatskole brugte en hel skoledag til at samle ind, og landets adventistmenigheder holdt kollekt ved gudstjenesterne lørdag.

Rotary i Varde har doneret, og selv revisionsfirmaet EY Danmark, der har til opgave at revidere regnskabet for Danida-bevillingen til Ukraine, tilbyder at sløjfe honoraret. Det betyder, at en endnu større del af bevillingen går direkte til hjælpen i landet.

DR og TV2 har taget initiativ til at holde en støttekoncert på Rådhuspladsen lørdag den 12. marts. ADRA Danmark er med blandt de 16 danske hjælpeorganisationer, som modtager penge fra indsamlingen under koncerten.

Hurtig og effektiv hjælp

Mange danskere har taget konkrete initiativer til at hjælpe medmennesker i Ukraine. Nogle har kørt til grænsen med tøj, andre har hentet flygtninge ved grænsen i egne biler.

Ifølge ADRA Ukraine har den tilbageværende del af landets befolkning allermest brug for kontanter og psykosocial hjælp. For pengene kan de selv købe mad, medicin, brændsel til opvarmning af huse og benzin til transport inden for landets grænser.

”Det er rigtig dejligt at se, hvor engagerede danskerne er i at hjælpe ukrainerne. Vi får mange tilbud fra folk, der ønsker at hjælpe på alle mulige måder. Lige som andre organisationer gør det, vil vi også i ADRA understrege, at den bedste måde, hvorpå danskerne kan hjælpe, er ved at donere penge til hjælpeorganisationerne.
Der er et stort kaos i og omkring Ukraine lige nu, og det kræver ekspertise og nøje koordination at sikre, at hjælpen kommer frem til de mennesker, der har allermest brug for den,” forklarer Signe Lund Christensen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:ADRA Danmark samarbejder med ADRA Ukraine, der har kontor i hovedstaden Kiev og beskæftiger medarbejdere og frivillige i både det østlige, vestlige og sydlige Ukraine.

Således kan danskernes bidrag distribueres hurtigt og effektivt af fagfolk med lokalt kendskab.