’I får 1.000.000 $ for en tro kopi af Jesu Ligklæde’

David Rolfe er så sikker på ligklædets ægthed, at han nu udfordrer British Museum.

Den britiske filmskaber David Rolfe er aktuel med en ny dokumentar om Torino-klædet. Han udfordrer samtidig British Museum, som efter en kulstof 14-analyse i 1988 vurderede, at ligklædet var en forfalskning fra Middelalderen.

I sin nye dokumentar om ligklædet fremlægger David Rolfe ny forskning. Han konkluderer, at ligklædet enten er verdens mest fantastiske relikvie, fordi det rent faktisk har været svøbt om Jesus efter korsfæstelsen og gengiver hans træk – eller det er verdens bedst udførte falskneri fremstillet i Middelalderen.

Hvem kan han være?

Den nye dokumentar med titlen Who Can He Be? indeholder ny forskning i det berømte Torino-klæde. Denne forskning øger mistanken om, at konklusionen fra den omstridte 1988-undersøgelse ikke lever op til videnskabelig standard.

Den nye film, som havde premiere påskedag, hedder Who Can He Be? (Hvem kan han være?)

British Museum havde sat sig for at fastslå klædets faktiske alder ved hjælp af en kulstof 14-test. Som leder af denne undersøgelse udpegede museet Dr. Michael Tite, men han implementerede aldrig nogen af de fem regler, som museet havde fastlagt. På grund af pres fra kulstof 14-laboratorierne valgte British Museum alligevel at gennemføre undersøgelsen – i strid med egne regler.

I Rolfes nye dokumentar belyses hele denne proces, som førte til, at British Museum i 1988 proklamerede, at Torino-klædet var et ”middelalderligt falskneri”. Denne ”videnskabelige” vurdering og datering betød, at offentligheden mistede interessen for klædet. Men mange kristne har gennem årene fastholdt troen på, at klædet virkelig viser ”Guds ansigt”. Og denne overbevisning bakkes op af en række videnskabelige undersøgelser.

Derfor er David Rolfe klar til at udfordre British Museum til at levere beviset for deres egen konklusion i 1988.

David Rolfes første dokumentarfilm om Torino-klædet, The Silent Witness fra 1978, sikrede ham en BAFTA award pris. Ti år senere konkluderede British Museum, at klædet ikke kunne være Jesu ligklæde – men denne analyse anfægtes. Nu udfordrer Rolfe museet til at bevise, at et lignende klæde kan fremstilles i dag.

Udfordringen

Hvis British Museum tager udfordringen op og prøver at sandsynliggøre deres egen datering, skal de bare lave et tilsvarende aftryk på linnedklæder, som filmproducenten stiller til rådighed.

Men det kræver mere ekspertise, end man normalt forventer af finde blandt forfalskere. Der er specifikke krav til fx farvegennemtrængning i stoffet (0,2 mikrometer), specielle skyggeeffekter, billedet skal kunne ses på linnedklædet i mindst et år, og man må kun anvende middelalderlige teknikker og værktøj.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Museet har fået tildelt et halvt år fra påskedag den 17. april 2022 til enten at tage imod eller afvise udfordringen. Mens filmproducenten stiller 1. million dollar på højkant, skal museet tillade filmholdet at følge anstrengelserne med at producere et nyt ”Jesu ligklæde” på middelalderlige præmisser.