Krigen i Ukraine fylder mere end burmesernes lidelser

– Pengene til flygtningene fra Myanmar når frem og bliver brugt til mad og medicin, telte og vandforsyning, fortæller baptistpastor Peter Ngaidam. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Det Norske Baptistsamfund har indsamlet flere millioner til to lande den seneste tid. Sidste år blev der indsamlet mange penge til flygtninge fra Myanmar efter kuppet den 1. februar, men i det nye år er der færre bidrag. Samtidig bliver der givet store beløb til arbejdet med ukrainske flygtninge.

I Myanmar er der fortsat store lidelser. Organisationen Assistance Association of Political Prisoners oplyser, at 10.131 mennesker er arresteret, tiltalt og dømt for modstand mod militærregimet i Myanmar. Yderligere 1.976 personer er tiltalt, men ikke arresteret endnu. Tallet på dræbte fra oppositionen var midt i april oppe på 1.735.

Flere borgere tilhører kristne minoriteter i landet, hvor juntaen også har nedbrændt over 20 kirker.
Peter Ngaidam, der selv er burmesisk flygtning, er ansat som integrationspastor med særlig ansvar for burmesiske baptister i Norge. Han oplyser, at der er indsamlet over 5 millioner kroner til burmesiske flygtninge fra de 21 burmesisk-norske baptistmenigheder. Siden militærkuppet er der på Baptistsamfundets konto centralt registreret 445.000 gavekroner til flygtninge fra Myanmar, hvoraf mange er baptister.

Hurtig indsats for Ukraine

Allerede dagen efter at Rusland angreb Ukraine den 24. februar, udsendte ledelsen for Baptistsamfunnet opfordringer på mail om at støtte arbejdet blandt flygtningene. Der kom hurtigt mange penge ind på indsamlingskontoen, men det er sket på bekostning af indsamlingen til de burmesiske flygtninge.

– Det er ikke mange penge, som kommer ind til Myanmar nu, og vi har ikke kørt nogen offensiv på dette den senere tid. Det hænger nok lidt sammen, mener informationsleder Roger Dahl.
Over for Kristelig Pressekontor peger Roger Dahl også på, at nogle har lettest ved at støtte ofre for en konflikt i nærområdet, hvorfor Ukraine og krigen i Europa fylder mest hos de norske givere.