’Himmelske Dage’ kan godt virke uoverskueligt

Kvinden på forsiden af programmet for Himmelske Dage ser også ud til at være i tvivl om, hvad hun skal vælge blandt de mange tilbud.

Programmet for kirkedagene ”Himmelske Dage” i Roskilde fylder ikke færre end 68 sider!

Derfor vil vi her nøjes med at give et overblik og ellers henvise til det omfattende program, som kan downloades på himmelskedage.dk/nyheder/laes-programmet-online.

Festival i 8 spor

Alle de mange arrangementer kan deles op i otte spor, som nævnes herunder:

1. Debatter og Talks,

Her er ikke færre end 107 debatter og foredrag, som har med kirke og kristendom at gøre. Så alene at nævne titler og foredragsholdere og steder, vil fylde mindst en avisside. Som sædvanlig er det en blandet økumenisk landhandel med både skidt og kanel. Her er mange spændende emner, og selvfølgelig også nogle, som nogle læsere vil føle er lidt langt ude. Men alle kan finde noget efter deres egen smag.

Clement Kjersgaard er ordstyrer for en debat om klimaet, fremtiden og menneskets indsats.

Desværre kan man som gæst kun nå at være med til nogle få emner på de tre dage, hvor kirkedagene foregår. Blandt de mange tilbud er forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky og Paula Larrain, der taler om: Troen som fyrtårn i mit liv. Også Charlotte Rørth er med.

2. Andagter og gudstjenester

Her er igen alt fra traditionelle og stille andagter som taizé, laudes, completorium, centrerende bøn, til jazzgudstjeneste, bikergudstjeneste, dansegudstjeneste, forbønsgudstjeneste – for Palæstina, gadegudstjeneste, natkirke, Queen-rockgudstjeneste, og mange morgenandagter.
Men der er en fælles udendørs åbningsgudstjeneste Kristi Himmelfartsdag kl. 14 i Byparken.

Her vil der være internationale gæster, musik, kor og salmesang. Der holdes også en fælles afslutningsgudstjeneste i Roskilde Domkirke søndag kl. 10. Og derefter en afskedsceremoni samme sted.

3. Musik og koncerter

TV-færdselsbetjenten medvirker sammen med Søren Pape.

Så er der 30 koncerter at vælge imellem. Lige fra Alsang fra højskolesangbogen, drengekor, orgelguf, Frelsens Hærs Hornmusikkorps, til gospelkoncerter med Confessions (fra Melodi Grand Prix), meditationskoncert, eller aftener i Byparken med Oh Land d. 26., KOP den 27. og Hymns of Nineveh d. 28. sept.


Artiklen fortsætter efter annoncen:4. Kunst og teater

Der er 15 kunst-, film- og teater-arrangementer at vælge imellem. Bl.a. med eller om Lone Hertz, Thomas Winterberg, Thure Lindhardt m.fl.
Der er også en Knirkerevy om Folkekirken, og noget om Roskildes pilgrimme gennem 1000 år på Roskilde Museum.

Forfatteren Peter Halldorf skal tale om forvalterskab.

5. Ånd og natur

Så er der et spor, der hedder Ånd og Natur med hele 22 emner. Her kan man opleve seminarer, der fokuserer på det åndelige og andre, der fokuserer mere på natur og klima. Her er fx Kirkeyoga, Klimasorggruppe, Kropsbøn, Sakral dans, Sansevandring blandt træerne, men også foredragsholdere som Tomas Sjödin (”Det sker, mens du hviler”) og Peter Halldorf, som denne gang taler om det kristne forvalterskabs-ansvar.

6. Tro på tværs

Så er der også en afdeling for andre religioner. Man kan besøge den muslimske Ayasofya moské, man kan opleve Roskildes biskop tale med den spirituelle lærer Anne Sophie Jørgensen fra Tigerens Rede. De skal bl.a. tale om ligestilling og bæredygtighed. Der er pilgrimsvandring med Kristent-Muslimsk Samtaleforum.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtalemiddag med grønlandske myter og kristendom.

7. Børn

Der er ikke færre end 16 arrangementer for børn. De kan bl.a. opleve en opførelse af ”Den lille prins”, Daniel den skøre kugle, Den store tidsrejse, Sigurd Barrett i Byparken, Splejsen og Kæmpen, Ulvetime, Æblet, musikfortælling om Engle, og Heino fikser også Himmelske Dage i Byparken.

8. Unge.

For de unge er der 16 arrangementer. Her er igen et par politiske tilbud om Palæstina, men også modeshow, lejrbål, queerteologi, shariamanifestet med unge muslimer, økoteologi, menneskerettigheder osv. Men ud over det, vil nogle af koncerterne nok også især tiltrække unge.

Mulighedernes Marked og Fællesscenen

For mange gæster vil det være interessant at besøge nogle af de 56 boder, som er opstillet rundt om Domkirken og i Provstens Have. Her kan man møde kristne organisationer, som til dagligt arbejder med at gøre gavn. Her er der ofte mulighed for en snak. Nogle af disse organisationer sørger også for at medvirke på Fællesscenen, som findes i bag ved Domkirken i Konventgården.
Det foregår fra kl. 15 Kristi Himmelfartsdag til kl. 22, og derefter fra kl. 10-22 fredag og lørdag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Klima-indsamling

Endelig er der (selvfølgelig) også en klima-indsamling. Indsamlingens resultat kanaliseres så gennem Folkekirkens Nødhjælp, IAS, Mission Afrika, Aereopagos, Caritas og Danmission til fordel for ofre for kliamforandringer i en række lande.

For at være med og have adgang til det hele på Himmelske Dage, skal man købe et festivalarmbånd til én eller alle dage. Det koster 395 kr. for alle dage. Og 195 kr. for én dag. Børn fra 6-12 år slipper med 65 kr. for alle dage. Man kan downloade en app på tinyurl.com/himmelskedage. Eller skanne QR-koden her.