Suveræn andagtsbog for hele familien

Man skal være varsom med at blive mast helt op i anmelderens rose-hjørne. Det skal huskes, at en overmand kan dukke op, så derfor er det vigtigt med en lille buffer-zone. Og så skal man være både velmenende og have hjertet fuldt ud med sig. Når disse indledende formalia ellers er på plads, er det tilladt at slå sig lidt i tøjret og være Ole Henriksen-agtig på den gode måde.

Birgitte Kjærs solide andagtsbog er tæt på at være, hvad jeg vil kalde en familie-begivenhed. Den egner sig til gennemgang, hvor familien er samlet; små som store, alle kan være med, og selvom det alt sammen er set i børnehøjde, føler man sig som voksen ikke ”talt ned til”. Og så kan de enkelte familie-medlemmer smuglæse rundt om i bogen, så meget de lyster: Der vil næsten altid være noget at hente.

Og ellers er der jo billederne! De 47 temaer/emner udgør bogens skelet og ledsages alle af et indledende værk fra kunstens verden – fra Michael Anchers ”En Barnedaab” (1883-88) over Thorvaldsens Kristus (1821) og helt frem til Arne Haugen Sørensens ”Hjemkomst” (2006). Alt er gennemtænkt og udført på smukkeste vis.

Freelance religionspædagog og forfatter Birgitte Kjær.

Visere i forhold til troen og livet

Forfatteren lover i bogens undertitel at komme ind på næsten det hele og håber med bogen at medvirke til, at vi alle kan blive visere mennesker, både i forhold til troen og til livet i øvrigt.

Det ser snildt ud til at være en mulighed for alle, hvis vej er kommet bogen forbi – også fordi den er blevet udstyret med en sand velsignelse af indgange: en samlet oversigt over de andagter, som uddyber de enkelte temaer; temaer, fordelt efter katekismen; et sang- og salmeregister og endelig et skriftsteds- og et billedregister – noget, man ofte savner – men her altså så generøst leveret, så bogens nytteværdi væsentligt forøges.

I betragtning af, at Danmark er så lille et sprogområde, som det er, er denne udgivelse i en klasse helt for sig. Den er – på sigt – tæt ved at være en gave til hele det danske folk. Godt tænkt, godt set, godt gået. Og mere er i vente: Til daglig læsning ved årets højtider og familiens og Danmarks særlige dage udkommer marts ’22 et supplementsbind i samme flotte, gedigne brugsudstyr.

Andagtsbøger, man gerne kan blive ….. familiær med. Men aldrig må tage for givet.’

Birgitte Kjær: Grav dybt – 298 andagter for børn og voksne om næsten alt mellem himmel og jord.
Indb. Illustreret. 383 sider; stort format. 350 kr.
Lohse (i samarbejde med LogosMedia og ELM-forlag)


Artiklen fortsætter efter annoncen: