Hvad kan Covid19 lære os om kirkerne?

Mange kirker havde tilbagegang, mens andre voksede i coronatiden.

Mange kristne har lidt under nedlukningen, og kirkerne må være mere opmærksomme på folks behov, mener en præstekone fra den engelske by York.

Genevieve Wilson, hvis mand er præst i York, skriver i Christian Today om en undersøgelse blandt folk fra mange forskellige kirker. Kirkegængerne svarer på spørgsmål om, hvordan deres kirke har klaret coronatiden både antalsmæssigt, åndeligt og socialt.

Hele 88% af de adspurgte indrømmer, at de har brudt restriktionerne. Blandt andet valgte 43% at komme i kirke ud fra den vurdering, at det var vigtigere end risikoen for en evt. straf.

25 % forlod deres kirke

Over 25% af medlemmerne forlod deres kirke i perioden. Det skyldtes blandt andet 1) flytning 2) at kirken gik mere online 3) at man fandt en anden kirke, som var åben 4) eller at man fandt god bibelsk undervisning på nettet.

Dermed kom Covid til at afsløre de svage kirker, konkluderer Genevieve Wilson.

Hun konkluderer også, at 93% af de kirker, der voksede eksponentielt under pandemien, kun fulgte få eller ingen restriktioner, hvorimod 85% af dem, der skrumpede eller lukkede i samme periode havde efterlevet de fleste eller alle restriktionerne.

På spørgsmålet ”Forlod du din kirke under Covid?” svarede 75% af 961 adspurgte ”Nej”, mens 20% fandt sig en ny kirke i perioden.

Får uden hyrde?

Over 25% blev ikke kontaktet personligt af kirkeledelsen under pandemien.

– Det er rystende. Ledere kan ikke lede, hvis de ikke har føling med, hvad der foregår i deres menighed, vurderer Genevieve Wilson. Hendes egen mand måtte ”prædike til sin telefon” uden at vide, hvordan folk modtog budskabet. Han kunne heller ikke besøge folk og øve sjælesorg i starten af pandemien.

En kirkegænger skrev: ”Vi var fortabte får, som bare ledte efter en hyrde.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden fortalte, at de havde hørt til den samme kirke gennem 40 år uden at få så meget som en opringning eller et kort fra ledelsen under pandemien.

– Nogle skrev hjerteskærende beretninger om ensomhed, frygt, depressioner og konflikter. Mange ledere svigtede de menigheder, som de skal stå Gud til ansvar for, fastslår Genevieve Wilson og henviser til Hebr 13,17.

Samtidig understreger hun, at også alle almindelige medlemmer i menighederne har ansvar for at tage sig af hinanden gennem forbøn, opmuntring og praktisk hjælp. For isolationen har medført, at 33% ikke længere føler nær tilknytning til deres egen kirke, og mange har fulgt online undervisning fra andre kirkelige sammenhænge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Genevieve Wilson konkluderer, at god bibelsk undervisning kan hjælpe os gennem de personlige og globale kriser, vi kommer til at opleve. Men kun 54% af respondenterne følte, at deres kirke havde udrustet dem godt før pandemien.

Præstekonen blev også klar over, hvor svær coronatiden har været for de immunsvækkede, som hun aldrig før havde skænket mange tanker. Men netop denne gruppe, som ikke kan komme hjemmefra, skal kirken tage sig særligt af, fastslår hun.