Veteranmedarbejder 50 år

Thomas Jakobsen

Den 22. juli fyldte Thomas Jakobsen, veteranmedarbejder i KFUM’s Soldatermission i Varde, 50 år.

Thomas er en vigtig del af alle de spændende ting, der sker i Varde og omegn for veteraner i dag. Han er et udemenneske og nyder, når han og veteranerne sejler udsatte medborgere rundt på Varde Å, eller de ”sparker dæk”, som han kalder det, når de går og reparerer på bådene.

Thomas Jakobsen fortæller glad om arbejdet med veteranerne: ”Der er et ret fintmasket net i Varde. Vi er så mange, både frivillige, kommunale og private, der arbejder med udsatte i Varde, at det ind imellem føles, som om vi er en stor landsby”.

For Thomas er veteranarbejde mange forskellige ting. Fx har naturen en helende virkning, andre gange er det nok at sidde sammen og se ind i bålet eller på fiskene i akvariet. Men Thomas har særligt fokus på den heling, der sker, når man hjælper andre.

Især Bådprojektet i Varde har hans kærlighed. Her kommer gæster i form af hjemløse eller andre udsatte og får en sejltur på Varde Å af en veteran. Man får en god naturoplevelse, og veteranen får en oplevelse af at hjælpe andre. ”Der sker noget rigtig godt, når alle går derfra og har det bedre.

Alle har fået en god oplevelse,” smiler han. ”Man kan købe sig en stor båd, og måske bliver man glad af det, men at hjælpe nogen og sejle en hjemløs på Åen – der måske ser en isfugl for første gang – det bliver man lykkelig af!”

Thomas Jakobsen bor i Grindsted, hvor han også er født og opvokset. Han gik på gymnasiet og senere Haslev Udvidede Højskole, men snart trak eventyret og det at gøre noget for andre. Han tog til Østafrika to gange. Først et halvt år i et jordbrugdprojekt Tanzania og derefter hold han foredrag om at arbejde ude i verden.

Bagefter tog han et år tilbage til Østafrika. Herefter blev han lærer på Odsherreds Efterskole og fortsatte så i skoleverdenen og med døgninstitutioner i flere år. Nu har Thomas en sød kæreste, der hedder Trine og ligesom ham selv har voksne børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For et år siden blev Thomas ansat i KFUM’s Soldatermission i Varde, og han siger selv om sin udvikling fra ulandsfrivillig og foredragsholder til veteranmedarbejder: ”Jeg har udviklet mig fra min ungdom, hvor jeg fortalte mange ting – til en person, der har det godt med ikke altid at skulle bruge ord, men mere handling”. Det er tydeligt, at arbejdet på soldaterhjemmet ligger ham meget på sinde.

Den ”nye” Thomas passer også godt sammen med ånden på KFUM’s Soldaterhjem, hvor man lægger stor vægt på at formidle Guds ord gennem handling. Før sin fødselsdag fortalte Thomas om sine planer for dagen: ”Jeg er jo et rigtigt udemenneske, så min 50’års skal fejres med min familie på en shelterplads. Kaffe på primus med bålpandekager og havregrød til morgenmad. Det er en fest for mig!”