I har fået det for intet, giv det for intet

Af John Wahl. Major i Frelsens Hær

Endnu engang mødes vi af et ”Frygt ikke” fra Guds ord. Og det er nok værd at understrege igen og igen i en hverdag, der kan være alt andet end fredelig. Hele tre gange bliver vi mødt af denne positive og opmuntrende hilsen, der afbalancerer den ellers noget dystre virkelighed, bibelteksten beskriver.

Det er ikke altid just en dans på roser at være en Jesu efterfølger, som teksten også understreger. Men Jesu ord i begyndelsen af denne udsendelsestale er klare og enkle: ”I har fået det for intet, giv det for intet.” Matt. 10,8.

Udfordrende og geniale på samme tid. Evangeliet – de gode nyheder – er ikke en handelsvare eller noget, der er forbeholdt de få. Det er for alle. Og det skal deles rundhåndet med alle. Som Peter også siger i sin pinsetale, når han citerer fra profeten Joel: ”Jeg vil udgyde af min ånd over alle mennesker.” Apg. 2,17 Alle mennesker – punktum. Ikke noget men.

Ingen begrænsning hos Gud

Hos Gud er det rigtig svært at skimte en begrænsning – netop fordi den ikke findes. Det svære kommer, når vi begynder at tolke, hvad vi tror Gud mener med dette og hint. Hvis vi sætter regler op for, hvem der kan være med i Guds rige, og hvornår de er ”rigtige” kristne, så risikerer vi at stille os imellem Gud og andre mennesker.

Det som var ment godt som hjælp til at lede mennesker til en tro på Gud, kan gå hen og blive til stive regler, der kommer til at stå i vejen for Guds kreativitet med det enkelte menneske.

Jesus taler om, hvor stor værdi det enkelte menneske har. To spurve – til en værdi af 1 skilling – er også kendt og værdsat af Gud. Og et menneske er meget mere værd end mange spurve. Billedet er ikke til at tage fejl af. Alle har en unik værdi, og ingen falder uden for Guds kærlige arme.

Grundtanken om menneskets værdi for Gud

Disse grundtanker er værd at have med, når vi i dagens Danmark skal håndtere inklusion af flygtninge fra forskellige dele af verden, LGBTQ+ personer i vore egne kirker, familier og samfund, de fattige og udsatte på kirkens dørtrin, de unge generationer, der udfordrer det bestående, de psykisk syge og marginaliserede, som oplever svigt og mangel på muligheder i livet og mange flere.

Vi har som kristne fået en opgave af Jesus:
”I har fået det for intet, giv det for intet”.
Og sammen med opgaven følger opmuntringen: ”Frygt ikke!”.

Jesus taler om, hvor stor værdi det enkelte menneske har. Vi har som kristne fået til opgave at videregive evangeliet og række ud til også de fattige og sårbare mennesker i vores samfund .

Vi har som kristne fået en opgave af Jesus: ”I har fået det for intet, giv det for intet”. Og sammen med opgaven følger opmuntringen: ”Frygt ikke!”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad betyder det for mig i min vandring med Gud? Jeg tror det betyder, at jeg er kaldet til at fokusere på at leve evangeliet ud blandt mennesker, der ikke kender Jesus endnu – frem for kun at omgås de andre i kirken og varme kirkebænke.

Jeg tror også det betyder, at jeg er kaldet til at fokusere mere på de mennesker der lever under uretfærdige byrder og behandles dårligt af andre – end dem, der forarges over, hvilke mennesker jeg omgås. Jeg tror også det betyder, at jeg kan sænke skuldrene og være tryg ved at arbejde sammen med Gud om mit liv og være mindre ængstelig for, om jeg passer ind i andre menneskers fordomme og holdninger til mig.

Hvor er det egentlig enkelt og ligetil at være et Guds barn. Det handler ikke om at præstere og leve op til, men at være naturlig og rundhåndet give videre, hvad du selv har fået. Må Gud velsigne dig, så du kan være en velsignelse for nogen i dag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Matt. 10,24-31

Frygt ikke! I er mere værd end mange spurve

24 Husk at en lærling ikke står over sin mester – en tjener står ikke over sin herre.

25 Lærlingen må acceptere, at det går ham som hans mester – og tjeneren, at han deler skæbne med sin herre. Når jeg, der er jeres mester, bliver kaldt for Djævelen selv, hvad vil de så ikke kalde jer?

26 Men I skal ikke være bange for dem, for alt, hvad der er skjult nu, vil blive åbenbaret engang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:27 Hvad jeg fortæller jer i det skjulte, skal I fremsige offentligt. Hvad der hviskes jer i øret, skal I proklamere, så alle kan høre det.

28 Vær ikke bange for dem! De kan kun slå kroppen ihjel, men jeres sjæl kan de ikke dræbe. I må hellere frygte ham, som kan sende både krop og sjæl i Helvede.

29 Hvad sælges et par spurve for? Nogle få mønter. Alligevel er der ikke en eneste spurv, som falder til jorden, uden at jeres Far ved om det.

30 Selv hårene på jeres hoved har Gud tal på. 31Vær ikke bange. I er mere værd end mange spurve.

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk