Smuk og lærerig tur i Brorsons fodspor

Erfaren mand er værd at gæste, siger et gammelt ordsprog. Men det skal huskes, at det også vil være værd for en stund at følge i hans fodspor, og det er denne opgave, som de to inkarnerede Brorson-kendere netop har taget på sig med denne fornemme turguide.

Der gøres stop i alt 13 steder, som alle har sat sig spor, der kan iagttages den dag i dag. Turen begynder i Varde, og med stop i bl.a. Ribe, Trøjborg og Løgumkloster, sluttes der af i Tønder. Begge forfatterne regner Brorson for en vigtig del af deres åndelige rygsæk, men ikke nok med det: Den foreliggende bog er et decideret kærligheds-projekt i mere end én forstand, en idé undfanget efter en bryllups-rundrejse i salmedigterens fodspor.

Ægtemanden har stået for bogens tekst, mens hustruen har taget sig af den fotografiske side af sagen – resultatet er fornemt, ligesom også den grafiske udformning hæver sig over gennemsnittet. Det er alt for sjældent, vi komplimenterer denne side af bogarbejdet. Det være hermed gjort. Navnet er Dan Møller, og han er manden bag Herning-firmaet Freehand.

Det er ikke meget, som Brorson selv har skrevet om sit liv og arbejde, men så er der mindeplader og grav-indskrifter samt andres beretninger, så vi ikke lades i mørke. Bogens billeddel lyser op, så det er en lyst. En del vil være nyt: At der var sindssyge i familien.

At det meget vel kan tænkes, at Brorson har skrevet jule-digtninge, vi endnu har til gode at opdage. At der stadig er et uopklaret mysterium omkring dét Brorson-spejl, der ca. 1960 forsvandt fra Ribe Domkirke. I anledning af 250-året for Brorsons fødsel i 1944 havde en konfirmand skrevet et hyldestdigt til salmedigteren, der her i bogen er trukket ud af glemslen og fortjenstfuldt genoptrykt.

Og så nævner bogen afslutningsvist, at deltagerne ved en international litteratur-konference hver især skulle fremsige sit eget lands smukkeste poesi. Fra dansk side faldt valget på Brorsons. Behøver mere siges?

Bente og Hartvig Wagner:
På rundtur med Brorson
92 sider (stort format), rigt illustreret. Indbundet. 190 kr.
Forlaget Mellemgaard 2022.