En gammel rod med nyt liv

Af Vibeke Binderup. Forfatter og skolelærer.

For 17 år siden, da vores yngste søn blev født, fik vi et fint lille æbletræ. Vi fik det med ønsket om æblekage til gæsterne og et klatretræ til den nyfødte (sådan på lang sigt altså).

Det var en særlig glæde at plukke de første fine lækre æbler, og vi var i forventning om masser af æblekage i tiden, der kom. Måske er vi ikke æbletræs-genier, men vi gjorde vores ypperste for det lille træ, og det voksede også fint og hurtigt, ligesom vores forventninger.

Det gik dog ned med forventningens glæde, efterhånden som grenene strakte sig, og høstsæson efter høstsæson passerede forbi. Enten kom der ingen æbler overhovedet, ellers kom der hundredevis af små sorte, uspiselige æbleknolde. Vi beskar, vi fjernede syge æbler og blade og googlede og prøvede på alle måder at give træet en chance i rigtig mange år.

Sjette år uden høst faldt hammeren… eller øksen… og træet røg i brændestakken. Nu, to år efter var der pludselig 25 små æbletræer i snoede mønstre, der viser, hvor æbletræets rødder stadig løber under græsplænen. Små fine lysegrønne sunde træer.

Nogle gange er vi så bange for at miste noget, som vi måske engang havde så store forventninger til. Det kan være materielt, praktisk eller menneskeligt. Vi kan måske slet ikke overskue, hvis den ting, det job, den vane, den ven eller andet, ikke længere er en del af vores liv. Men nogle gange skal noget væk, før der er plads til ny vækst, nye muligheder, ny sundhed eller måske endda nyt liv, og måske kommer det nye frem et sted, du slet ikke havde forestillet dig, som fx i snoede baner rundt på græsplænen.