At tro er at komme til Jesus

Af Jens Fischer-Nielsen Tidl. missionær i Bangladesh og sognepræst i Esbjerg. Forfatter til flere bøger, senest: ”Et Godt Liv”.

Jeg tror, vi er mange, som har problemer med troen. Vi vil gerne mærke troen, men det er jo ikke så let.

Salme nr. 582 i Den danske Salmebog begynder med ordene: ”At tro er at komme”. Den er skrevet af Jørgen Michaelsen i 1975, det år vi rejste til Bangladesh for første gang – i tro, tror jeg. Tro viser sig i handling. Tro kan ikke vises frem, men handlinger født af tro kan iagttages, erfares, ses i vores eget liv og i andres. Troen i sig selv er som et snefnug. Tager man det op i hånden for at betragte dets struktur, smelter det, inden man når at studere det.

Når jeg tænker på tro, som det at komme til Jesus, springer en bestemt beretning i Bibelen i øjnene. Det er beretningen om helbredelsen af drengen med den urene ånd i Markus 9, 14-29. En far kom til Jesus med sin dæmonbesatte søn; først henvendte manden sig til disciplene.

De kunne ikke gøre noget. Så kom Jesus til stede. Manden siger så til Jesus: ”Hvis du kan, så forbarm dig over os og hjælp os”. Jesus sagde: ”Hvis du kan! At er muligt for den, der tror”. Nu gælder det om at tro, tænker manden. Jeg forestiller mig, at han tager sig sammen, anstrenger sig, knytter hænderne, skubber albuerne ind mod kroppen og siger indtrængende:

”Jeg tror, jeg tror, jeg tror” … og så holder han vejret og siger ængsteligt og opgivende: ”Hjælp min vantro!” Og så driver Jesus dæmonen ud, og sønnen bliver som død, men Jesus tager ham i hånden og rejser ham op. Havde Jesus brug for at se tro, før han ville gøre underet? Det ser ikke sådan ud. Men hvor så han troen, hvis han kiggede efter den? – Deri at manden kom med sin søn. At tro er at komme.

Du kan komme på mange måder: Du kan gå hen til bogreolen, tage Bibelen ned fra hylden og åbne den på et sted i Det Nye Testamente: Straks er du kommet til Jesus. Du kan tage en rask beslutning søndag morgen, når kirkeklokken ringer og bevæge dig hen i kirken: Efter nogle få skridt er du kommet til Jesus.

Du kan folde hænderne, sukke ud i den blå luft: ”Herre Jesus …” Straks er der forbindelse, du er kommet til Jesus. Du kan gå frem til forbøn, hvis du er med i en menighed, hvor den mulighed er til rådighed. Eller du kan sige til en god ven: Bed for mig. Så kan han eller hun lægge hånd på dig og bede. På den måde kan du få hjælp til at komme til Jesus. Og en anden dag kan du yde en tilsvarende hjælp.

Du kan gå ud i skoven, kigge op i de lysegrønne bøgetræer og synge: ”Op al den ting, som Gud har gjort …” Du er der … der er forbindelse. Eller du kan kigge ned på den sorte skovbund, eller ned i det mørke vand i åen, som snor sig gennem ådalen og fortvivlet spørge: ”Gud hvor var du, da det forfærdelige skete … hvorfor hindrede du det ikke?”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvordan du end kommer, straks er der forbindelse. Det kan være, du ikke oplever det, men hold ud … og indrøm bare din vantro, hvis det er sådan, du føler det. Jesus så, at du kom.

– Læs eller syng hele salme 582 i Den danske Salmebog. Her er første vers:

At tro er at komme
til det, der er større,
end vi kan forstå:
Guds rige, som Kristus har åbnet
i dagen for os, som er små.


Artiklen fortsætter efter annoncen: