Podcast: ’En gravsten i Dodola’

En podcast fra missionsselskabet Promissio fortæller om drabet på Janne Pedersen i 1997.

I år er det 25 år siden, Janne Pedersen blev bortført og dræbt i Etiopien. En podcast fra Promissio fortæller om tragedien i foråret 1997.

Meget tyder på, at Janne blev dræbt, fordi hun troede på Jesus og repræsenterede en kirke, der fik flere og flere tilhængere.

Det er en af konklusionerne i Episode 4 af Promissios podcastserie ’Det livsforvandlende møde’.

Da Janne forsvandt

I podcasten fortæller både hendes søster og flere kolleger om Janne og de frygtelige dage i foråret 1997. Janne var blevet stoppet af en politisk oprørsgruppe med muslimsk baggrund, da hun kørte mod sin arbejdsplads i Delo Menna gennem den tætte regnskov. Da hun bliver meldt savnet, tager to danske kolleger straks til skoven for at lede efter hende.

– Militæret var i gang med efterforskningen, og de beroligede os med, at de nok skulle finde hende i god behold, fortæller en af missionærerne. Først flere dage senere bliver Janne fundet. Dræbt. Det er et chok for alle kollegerne, som hører nyheden forskellige steder via radio eller andre missionærer.

Hvorfor blev Janne dræbt?

En etiopier, som overlevede mødet med oprørsgruppen, fortæller, at de især havde været interesseret i Janne og en etiopier, der havde arbejdet for regeringen. Jannes ansigt var blevet skændet som tegn på, at man ikke ville acceptere hendes budskab.

Ingen havde haft fantasi til at forestille sig, at noget sådant kunne ske i Etiopien. I værste fald kunne man måske blive udsat for et røveri. Og så skulle man bare give røverne, hvad de bad om.

Mindehøjtidelighed

Janne blev begravet dagen efter, at hun var blevet fundet, og over 1000 mennesker deltog. Missionærkollegaen Per Rasmussen ledede begravelsen, som blev optaget på VHS og sendt hjem til hendes familie. Der blev også holdt en mindehøjtidelighed i Danmark, og Janne blev mindet ved missionens årsmøde få dage senere.

Her læste man fra Jannes sidste nyhedsbrev: ”…ringene spreder sig i vandet. Gud handler i sin time på sin måde.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brugt af Gud

Flere missionærer rejser hjem kort tid senere, fordi det vurderes at være for farligt at være i området. Men mindet om Janne inspirerer stadig folk i Etiopien, og en bibelskole i Dodola er opkaldt efter hende.

”Selvom den ydmyge og stilfærdige Janne Pedersen aldrig selv ville tage æren for kirkens vækst, så er der ingen tvivl om, at Gud har brugt både hendes liv og død til at bringe evangeliet frem i Delo Menna,” slutter den bevægende podcast ’En gravsten i Dodola’.