Søvnproblemer og gode råd

Der er kommet en fin kommentar og et supplement på brevkassen for to uger siden om søvnproblemer. Det bringes her: Kommentar til lægepræstens svar til den søvnløse anonyme. Man behøver ikke at have en depression, fordi man får en mindre dosis antidepressiv medicin. Det anvendes også som sovemiddel i små doser.

Den søvnløse beskriver sidst i brevet sit søvnmønster med at ligge vågen med mørke tanker ved 3-4-tiden. Det er ikke mærkeligt. For man bliver depressiv af ikke at få sin nattesøvn. Hjernen og tankerne får ikke hvilet. Og derfor står man stresset og uudhvilet op om morgenen. Det er til at blive helt bims af.

Gud genopretter og fornyer os i tankerne, når vi sover. Jeg mener, det er vigtigt at fortælle den søvnløse følgende: Du skal holde dit soveværelse køligt, gerne med et vindue på klem. Værelset skal være bælgmørkt. Du skal have mørklægningsgardiner. Der må ikke være elektronik i soveværelset. En til to timer før du går i seng, skal du stoppe med brug af mobiltelefon og computer.

Hvis du gør det alligevel, så brug skærmbriller mod blåt lys. Det filtrerer 30% af blåt lys fra skærmen. Derved beskytter du også dine øjne og hjerne mod noget af det skarpe lys fra computeren, inden du skal sove. Hvis du tager en sovepille, så gør det samtidig med, at du lægger dig. Tager du melatonin, tager du den to timer før du lægger dig.

Hav desuden et glas vand stående ved sengen, gerne med halv presset citron i. Det drikker du, når du vågner om morgenen. Du har brug for at sove mindst 7-8 timer dagligt, for at din hjerne kan restituere. Når du lægger dig, tænk på noget godt. Og husk at trække vejret helt ned i maven og puste langsomt ud igennem munden, imens du tænker på alt det gode. Lav gerne et par strækøvelser inden du går i seng, hvis du har smerter i skuldre, ryg, ben eller andet. Så er du rigtig klar til at sove godt!

Alice Iversen, Sygeplejerske og sundhedscoach

Kære ven

Generelt kan man sige, at krop og sind hænger mere sammen, end man tidligere har forestillet sig. Er der en ubalance, kan det slå ud flere steder, et af stederne er tankemylder og søvnproblemer.

Ja, du fik hermed også et fint supplement fra Alice Iversen. De fleste at de nævnte råd, er det jeg skrev, du kunne google – de 10 søvnråd. I forhold til at bruge antidepressiv medicin, er det ikke beskrevet i promedicin.dk som en mulighed. Alligevel har Alice ret, for det er ikke ualmindeligt, at vi læger kan foreslå mirtazapin (combar) som søvnpræparat.

Det sker ofte, når patienten har fået en depressionsdiagnose. Da kan et typisk eksempel være sertralin i antidepressiv dosis kombineret med mirtazapin i lille dosis. Mirtazapin er det eneste antidepressive præparat som indtages til natten. Antidepressiv dosis er 30-45mg, men brugt kun med fokus på søvn anvendes 7,5-15mg. Så, ja out of record, som vi siger, bruges mirtazapin i lille dosis mod søvnproblemer.

Generelt kan man sige, at krop og sind hænger mere sammen, end man tidligere har forestillet sig. Er der en ubalance, kan det slå ud flere steder, et af stederne er tankemylder og søvnproblemer. Normal søvnlængde er 6-9 timer/døgn, men det er individuelt, og søvnbehovet falder ofte med alderen. En god søvn er som en hovedrengøring i køkkenet (hjernen). Alt bliver skinnede rent og kommer på sin rette plads.

I vores urolige tider kan nattesøvnen påvirkes, men jeg vil opmuntre dig med ordene: ”Når du lægger dig, kan du gøre det uden frygt, når du har lagt dig, sover du godt. Frygt ikke den pludselige rædsel, det uvejr, der kommer over ugudelige, men sæt din lid til Herren, han skal vogte din fod for fælden.”(Ords.3,24-26)

Kærlig hilsen Poul Henning