Titusinder af jøder forventes at immigrere til Israel fra Rusland

Statsminister Yair Lapid forbereder sig på stor immigration fra Rusland. Foto: Kobe Gideon, GPO

– Man forventer, at op mod 6.000 immigranter fra Rusland vil komme til Israel hver måned de næste seks måneder.

Det udtalte formand Doron Almog fra organisationen Jewish Agency til avisen Haaretz i lyset af de seneste ugers udvikling i Ukraine-konflikten. Jewish Agency har afsat en halv milliard shekel (over en mia. danske kroner) til udgifterne i forbindelse med immigration fra Ukraine og Rusland.

Også Israels regering forbereder sig på titusinder af ”olim” de næste måneder, og har derfor lavet en tillægsbevilling på 90 mio. shekel til immigration og integration.

Frygter værnepligt i Rusland

Planen er at lave en ”aliya-ekspres”, så jøder kan gå ombord i flyene allerede før, deres papirer er færdigbehandlet. Jøderne skal dog kunne bevise, at de har ret til at komme til Israel. Israels udenrigsministerium har advaret israelsk-russiske jøder om, at de vil komme under russisk lov, inklusive værnepligt, hvis de rejser til Rusland.

Israelske myndigheder anslår, at der findes mellem 30.000 og 50.000 indbyggere med dobbelt statsborgerskab, skriver The Jerusalem Post. Da Ruslands præsident, Vladimir Putin, gav ordre om mobilisering af 300.000 mænd, var der mange i den værnepligtige alder, som prøvede at flygte ud af landet. Myndighederne begyndte derfor at lukke grænserne, og nogle af de flygtende fik automatisk indkaldelsesordren i hånden.

I Rusland er der i dag 55.000 jøder, som har ret til at emigrere til Israel og venter på grønt lys. 40.000 har fået immigrationsvisum og omkring 15.000 har påbegyndt prosessen. Cirka 70.000 russiske jøder og russere, som er kvalificeret til at immigrere, har ikke taget kontakt med israelske myndigheder, skrev Jerusalem Post.

Ifølge Times of Israel bor der ialt 200.000 jøder i Rusland, men ikke alle har ret til at immigrere til Israel.

Kvoter på fly til Rusland

Israel ønsker at sende flere fly fra El Al for at hente jøder, men Rusland har kvoter på, hvor mange fly de vil slippe ind, skrev Jerusalem Post. Avisen Times of Israel skrev 2. oktober, at Jewish Agency vil åbne immigrationscentre i Finland og Aserbajdsjan. Ifølge Haaretz åbnede Jewish Agency stationer i Polen, Moldova, Rumænien og Ungarn straks, da krigen brød ud, for at kunne hjælpe flygtninge til Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter Jerntæppets fald i 1990’erne tillod det tidligere Sovjetunionen jøderne at rejse ud af landet. Mange jøder kom dengang ud via Finland, som har en grænse på 1340 kilometer med Rusland.