’Efteråret er frygteligt!’

Af Caroline Hjøllund

Okay så, jeg ved, det ikke er en populær sætning, men efteråret er så utroligt mørkt. Tænk over det: alt dør. Planterne visner, træerne mister bladene og bliver nøgne, dagene bliver korte, og det regner alt for meget.

Noget af det smukkeste i verden er, når foråret kommer. Når man ser knoppen på påskeliljen, de små spirer, der er ved at springe ud. Man kan se og mærke livet så tydeligt. Så modsat er det døende efterår. Normalt tænker man på døden som overgangen til mørket – det ukendte. Man tænker, at livet det er slut, når døden banker på døren. Mållinjen er nået, og ræset er endt.

Det, der undrer mig, er de smukke farver, som bladene får, inden de daler ned fra træerne. Død, farverig?

Efteråret bryder med den tanke, at døden er absolut nul. Grønt er bladet hele sit liv, lige indtil det skal dø. Der forvandles det fra ”simpel” (det er en pæn farve) til noget utroligt smukt, ret kompliceret og endda unikt. Man kunne næsten tro, det forberedte sig til en fest, og ikke sin grav. Som om at overgangen ikke er mørk. Som om den kom fra noget skønt og livligt, til noget dobbelt så godt. Måske endnu bedre. Så jeg gad vide, er det sådan, det er, når vi dør?

Livet er kun midlertidigt, og den virkelige fest, den ufatteligt dybe glæde, kommer først efter døden. Altså hvis man har forberedt sig inden og gjort sig klar, så man får lov at komme ind. Hvis man har overgivet sit liv til Jesus. Da begynder det sande liv. Og det er værd at forberede sig på.

Så er døden jo ikke et tab – tværtimod! Det sjove er, at Paulus, i sit brev til Filipperne, siger det samme, som jeg tænker om efteråret. Dog på en lidt anden måde. ”Thi for mig er livet Kristus, og døden en vinding.” Fil. Kap. 1, v. 21.

Lige med et virker efteråret knap så frygteligt, men indbydende. Nu er jeg begyndt at sætte pris på efterårets smukke orange, knaldrøde og bleggule farver. Som om naturen er i gang med at gøre klar til vinteren – og byder den velkommen. Så startes alt forfra, ”reset”, når foråret bryder igennem den hårde jord og bringer livet tilbage igen.