Far på 87 år hjælper sin lægesøn i Ukraine

Da Kim Hartzner forlod ’Mission Øst’ i 2021, begyndte han forfra med ’Mission10forty’. Han kastede sig straks ud i nødhjælpsarbejde i Armenien, Nagorno-Karabakh, Afghanistan og Nordkorea. Og i november tog han sin gamle far René på 87 år med til Ukraine.

87-årige René Hartzner sammen med sin søn Kim under en uddeling af fødevarer i byen Mykolaiv i det sydlige Ukraine. I denne by har Mission10forty siden krigsudbruddet uddelt i alt 20.000 fødevarer til udsatte befolkningsgrupper: ældre, syge, svage og familier med mange børn. Her har Mission10forty også etableret et vandsystem, der dagligt forsyner 5.000 indbyggere med rent drikkevand, og endnu et vandsystem er under etablering med dybdeboring og vandrensningsanlæg. Men der er fortsat 160.000 mennesker i byen, som er uden rent drikkevand, og vinteren står nu for døren. Foto: Sasha Kolesnikov.

– Det er altid en stor oplevelse at være i Ukraine, men denne gang er helt speciel for mig, fordi min far er taget med. Selv om han er blevet 87 år, banker hans hjerte stadig for at hjælpe andre, fortæller Kim.

Også Ukrainsk TV er på stedet, og til dem fortæller Kim, at ”vi er den eneste danske nødhjælpsorganisation, som er kommet med fødevarer til Mykolaiv”. De er iført skudsikre veste, og det er ikke for sjov. Natten forinden var det lokale sygehus blevet ødelagt af et russisk missil.

– Vi skal frem til en anden by, som hedder Bereznehovate, og vi kører kun 10 km fra krigsfronten i to timer, fortæller Kim.
Da de når frem til en mindre by, ser de bl.a. et hospital, som er ramt af bomber.

– Som læge er det grufuldt at se et hospital, der er ødelagt. I nat fik det en fuldtræffer fra den russiske hær, som ligger kun 10 km herfra. Og alt er spærret. Det er den terror, de russiske styrker udsætter den ukrainske befolkning for, fortæller Kim.

Det føles rigtig godt!

Når Kim deler madvarer ud, foregår det med humor og medfølelse. Han forsøger at tale med befolkningen på ukrainsk. Faderen René deler også madvarer ud. Han må ind i mellem støtte sig til en stok, men han nyder åbenlyst at være med.

– Det føles mærkeligt nok rigtigt godt for mig. Med skudsikker vest på er vi her blandt folk, som trænger til hjælp. Og vi er i stand til at komme dem til hjælp. Det gør rigtigt godt.

– Er du ikke bange for at dø?

– Nej, det er jeg ikke, udbryder René med en latter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg er 87 år og har nok ikke langt igen. Men jeg er glad for at være med her, og jeg håber at kunne være med nogle år endnu.
Jeg har haft nogle fantastiske 87 år, siger René Hartzner, taknemmelig over livet.

By uden drikkevand

Byen Mykolaiv ligger på Sortehavskysten. Byen står over for en kritisk situation, når det gælder at få rent drikkevand til byens indbyggere.

– Samtidig med at bombardementer af byen tiltager, nærmer vinteren sig byen Mykolaiv, og befolkningen vil lide. Allerede nu står 160.000 af en befolkning på 220.000 uden rent drikkevand. Og det tal vil stige drastisk, hvis ikke de humanitære organisationer som Mission10forty handler hurtigt, fortæller Kim i Ukraine.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det eneste eksisterende vandrør til Mykolaiv kommer fra Dnipro-floden, men det blev ødelagt af fjendtlig beskydning den 12. april, 2022, formentlig med overlæg. Resultatet blev, at byen effektivt blev afskåret fra forsyning af rent drikkevand. Skaderne er sket i ingenmandsland mellem de stridende parter, hvilket gør det umuligt at reparere vandrøret.

Borer efter vand

Gamle og svage prioriteres, når der deles nødhjælp ud. Og alle registreres. Folk står pænt i kø, mens Kim og René og deres lokale hjælpere deler fødevarer ud.

– Indtil for nylig er det meste vand blevet bragt til byen i lastbiler fra byerne Odesa og Kropyvnytskyj, og de lokale indbyggere står store dele af dagen i kø for at modtage en lille mængde vand. For nylig blev disse forsyninger drastisk reduceret på grund mangel på brændstof og højere brændstofpriser. Nu kommer der kun lastbiler med vand hver tredje dag, hvis de overhovedet kommer. Hvis byen omringes af fjendtlige tropper, eller hvis broerne vestfra ødelægges på grund af fjendtlig beskydning, vil Mykolaiv blive afskåret fra resten af landet og fra de to byer, hvorfra vandet leveres. Behovet for alternative kilder til rent drikkevand er derfor kritisk, forklarer Kim Hartzner. Nogle indbyggere er i stand til at flygte til sikrere områder af Ukraine. Dem, der bliver tilbage, er hovedsagelig ældre og fattigere indbyggere.

– Vi har arbejdet intensivt med de lokale myndigheder med at bringe i alt 20.000 fødevarepakker til udsatte befolkningsgrupper. ”Mission10forty” er med andre ord ideelt placeret, siger Kim.

Erfarne nødhjælpere

Kim og Rene Hartzner oprettede i 1991 organisationen Mission Øst for at hjælpe mennesker i Østeuropa. Da Rene gik på pension, overlod han ledelsen til Kim, der er læge. Arbejdet voksede eksplosivt og bredte sig til bl.a. Afghanistan, Tadsjikistan, Nepal og Nordkorea.
I 2020-21 førte uenighed mellem bestyrelse og ledelse til, at Kim måtte forlade den organisation, han og hans far havde grundlagt 30 år tidligere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I september 2021 oprettede han sammen med psykolog Kirsten Callesen et nyt hjælpearbejde med mange af sine gamle kontakter ude i verden. Allerede den 25. februar, dagen efter krigsudbruddet, var Kim Hartzners nye organisation i gang med at hjælpe i Ukraine med nødhjælp – og nu vandforsyning.

– Med privat finansiering har vi nu startet vores anden boring efter vand. Vi har installeret vandpumper og installeret vandrensningsanlæg for at skaffe rent drikkevand til snart 8.000 indbyggere i Inhulskyi-distriktet. Og byen har bedt om yderligere 50 borehuller, oplyser Kim.

– Efter præsident Zelenskys videotale til det danske Folketing 29. marts, og efter det enstemmige svar fra Folketinget om at genopbygge Mykolaiv efter krigen, har vi i Mission10forty været fokuseret på at gennemføre akutte humanitære indsatser til fordel for byens befolkning, forklarer Kim Hartzner.

Man kan se videoer fra far og søns besøg i Ukraine, samt læse andre nyheder på hjemmesiden mission10forty.org.
Arbejdet kan støttes gennem MobilePay nr. 137 337.