Aktivitetspris til Silkeborg Kirke for 22 år med ’Middag på tværs’

Silkeborg Kirke har vist gæstfrihed over for hundredvis af flygtninge og asylansøgere uanset tro, etnisk baggrund og opholdsgrundlag og hjulpet mennesker, der var nye her, til en god start i Danmark. Foto: Birthe Munck-Fairwood

’Middag på tværs’ i Silkeborg Kirke har modtaget Tværkulturelt Centers aktivitetspris Stjernestunder 2022 for i 22 år at have samlet danskere og nydanskere til måltidsfællesskab en gang om måneden.

Prisen blev overrakt i Helligåndskirken i Aarhus den 13. november af Tværkulturelt Centers formand, tidligere sognepræst Inge With Johannesen. En større gruppe frivillige fra Silkeborg Kirke, hvoraf flere havde rødder i Afrika og Mellemøsten, var mødt op til prisoverrækkelsen, hvor et burmesisk kor i tre generationer sang til ære for prismodtagerne.

Løfter integrationsopgave

Prisen, der består af en afrikansk kurv, stjernechokolade, tre bøger med juleopskrifter fra 24 lande samt 200 PR-kort, uddeles hvert år til et kirkeligt initiativ, der med frivilligt engagement har gjort en mærkbar forskel og været med til at løfte en konkret integrationsopgave. Prisen blev i år uddelt for 16. gang.

Som en af de første sognekirker i Danmark tog Silkeborg Kirke i 2001 initiativ til et måltidsfællesskab, hvor danskere, flygtninge og indvandrere kunne lære hinanden at kende, få nye venner og inspirere og berige hinanden.

Dengang var der flere asylcentre i området, og beboere herfra tog med glæde imod tilbuddet. Snart 22 år senere er ’Middag på tværs’ i Silkeborg Kirke fortsat et populært mødested, der samler danskere og nydanskere otte gange om året. Siden starten har flere nydanske familier sluttet sig til gruppen af frivillige, der står for planlægning og afholdelse af de enkelte middage.

– Med ’Middag på tværs’ har Silkeborg Kirke vist gæstfrihed i praksis over for hundredvis af nyankomne flygtninge og asylansøgere uanset tro, etnisk baggrund og opholdsgrundlag og hjulpet mennesker, der var nye her, til en god start i Danmark, fastslår netværkskoordinator i Tværkulturelt Center, Birthe Munck-Fairwood.