EU styrker indsatsen for trosfrihed udenfor EU

Efter flere år uden nogen i rollen overtager Frans van Daele mandatet som EUs specialudsending for fremme af religions- og trosfrihed udenfor EU. Det vækker glæde i Open Doors.

EU-kommissionen offentliggjorde i starten af december, at de har udnævnt den tidligere belgiske ambassadør Frans van Daele til specialudsending for at fremme religions- og trosfriheden udenfor EU.

Det meddeler blandt andre menneskeretsorganisationen ADF International. Seniordiplomaten har tidligere fungeret blandt andet som Belgiens ambassadør i USA og som stabschef for tidligere præsident for Det Europæiske Råd Herman van Rompuy.

”Religions- og trosfrihed er under angreb i mange dele af verden,” udtalte kommissionen i en pressemeddelelse.

Forkæmpere for religionsfrihed hilser udviklingen velkommen midt i den stadigt voksende forfølgelse af kristne over hele verden.

– Det er utrolig vigtigt, at lande og grupper af nationer som EU engagerer sig og arbejder for religionsfrihed, for det lægges der mærke til, siger faglig leder i Norges Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, til Kristelig Pressekontor.

Faglig leder i Åpne Dører (Open Doors) i Norge, Ole Petter Erlandsen, finder det er utrolig vigtigt, at forfulgte kristne får støtte fra politiske organisationer som EU. Foto: Åpne Dører

Næsten 3 år uden

Bortset fra en kort periode på fem måneder i 2021, har specialudsendings-stillingen været ledig i næsten tre år. Forkæmpere for religionsfrihed har kritiseret den tilsyneladende tilbageholdenhed med at få udfyldt rollen i lyset af det voksende pres på religionsfriheden over hele verden.

– Det internationale Open Doors har arbejdet for at få denne position udfyldt igen siden den forrige gik af i 2019. Det er vigtigt for os at have nogen i EU at snakke med om disse ting, fortæller Erlandsen.

Han tilføjer, at EU alligevel stadig har taget sig af flere sager, hvor kristne er blevet forfulgt i andre lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Et eksempel er Algeriet, hvor myndighederne lukkede flere kirker. Her gik EU ind og bad dem om at åbne kirkerne igen. Algeriet er jo et land, som ligger nær Europa, og de har en udstrakt handel med mange lande i EU.

Erlandsen tror, at det at true med brud på handelsrelationer er noget af det mest effektive, de store aktører som EU kan gøre.

– Det var for eksempel det, der skete, da Asia Bibi blev løsladt i Pakistan. EU truede med ikke at forny handelsaftaler med Pakistan, hvis Asia Bibi ikke fik tilladelse til at rejse ud af landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Øget forfølgelse

Udnævnelsen af den nye udsending kommer, mens EU møder kritik for angiveligt at have undladt gøre noget imod den alvorlige vold og diskriminering, som kristne står overfor over hele verden.

I maj råbte nogle medlemmer af Europaparlamentet ”skam jer!” Det skete, fordi en resolution, som ville have fordømt den brutale stening til døde af en nigeriansk teenager, ikke kunne sikre det nødvendige antal stemmer. Pigens ”forseelse” bestod i, at hun på Whatsapp havde takket Jesus for sine eksamensresultater…

Verdensranglisten

Open Doors udgiver hvert år en liste over de halvtres lande, hvor kristne forfølges mest (den såkaldte World Watch List eller WWL). Erlandsen kan ikke røbe indholdet af den nye liste, som skal udgives i januar, men han er ikke i tvivl om, at forfølgelsen er vokset.

– Det er nu 30 år siden, listen blev udgivet første gang, og det er blevet rigtig meget værre på de 30 år, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tidligere havde WWL fire forskellige niveauer for forfølgelse, som de inddelte landene i, men nu ligger alle de halvtres lande på listen i en af de to værste kategorier.

Specialudsendingens rolle

Stillingen som specialudsending for fremme af religions- og trosfrihed udenfor EU blev introduceret i 2016 for at beskytte religions- og trosfrihed over hele verden.

Dette skete efter IS’ systematiske massemord på religiøse minoriteter. En del af mandatet inkluderer besøg i lande med nogle af de mest voldelige, religiøse forfølgelser i verden for at hjælpe til med at håndtere situationen og udvikle handleplaner.

– Dette er meget vigtigt. Hvis man ikke har et lands myndigheder med sig, sker der kun lidt med religionsfrihedens kår, siger Ole Petter Erlandsen.

Han påpeger, at mens muslimske lande har været hurtigt på banen for at kritisere det, når muslimer forfølges, eller profeten Muhammed krænkes, har de kristne, som forfølges for deres tro, ikke kunnet hente støtte fra deres landes myndigheder.

– Der er ikke noget lands myndigheder, som har følt nogen større forpligtelse til at forsvare verdens kristne, fastslår Ole Petter Erlandsen.

Der har været solid støtte i EU for fortsættelsen af mandatet, lyder det fra Europaparlamentets fællesgruppe for religionsfrihed, trosfrihed og religiøs tolerance, nationale specialudsendinge, lærde og civilsamfundet.