Pinsepræster fik bøde for at holde gudstjeneste i Belarus

Først fordrev myndighederne menigheden fra kirkebygningen. Så blev de straffet for at mødes udenfor. Religionsfriheden har trange kår i Hviderusland, fastslår Forum 18.

Pastor Antoni Bokun (i midten) under en gudstjeneste på parkeringspladsen udenfor Nyt Liv-kirken i Minsk den 4. sep. 2022. To uger senere blev han og pastor Vyacheslav Goncharenko pågrebet og idømt bøder for at holde en lignende gudstjeneste. Foto: Nyt Liv Kirken [CC BY-NC-ND 4.0]
To pastorer fra pinsekirker i Minsk blev i september pågrebet og har nu fået bøder svarende til to månedslønninger. Det oplyser Forum 18 News Service.

I februar 2021 blev pinsekirken Nyt Liv med brutal magtanvendelse smidt ud af sine kirkelokaler. Kirkebygningen var en tidligere kostald i udkanten af Minsk, som menigheden købte i 2002.
Efter at være smidt ud fortsatte menigheden med at samles til gudstjeneste om søndagen på parkeringspladsen udenfor kirkebygningen, uanset vejret. Nu har offentlige tjenestemænd tvunget menigheden til også at opgive disse gudstjenester.

En domstol har idømt bøder til kirkens pastor Vyacheslav Goncharenko og en pastor fra en anden kirke, Antoni Bokun, fordi de deltog i gudstjenesten den 18. september 2022. Politiet forbød også menigheden at holde gudstjeneste den 25. september og truede med at arrestere alle, som ikke gik væk derfra. Dette er et eksempel på, hvordan religions- og trosfriheden krænkes i Belarus.

Fredspris

Nobels fredspris, som i år tildeles den belarussiske aktivist Ales Bialiatski, sammen med den russiske organisation Memorial og den ukrainske organisation Centeret for civile rettigheder, har sat fokus på menneskerettighederne i henholdsvis Belarus, Rusland og Ukraine.

De tre prisvinderne får prisen for deres indsats for at dokumentere krigsforbrydelser, brud på menneskerettigheder og magtmisbrug. Tilsammen viser de civilsamfundets betydning for fred og demokrati, skriver Den Norske Nobelkomité i sin redegørelse.

Flere menneskerettighedsforkæmpere, inklusive nobelprisvinderen, er blevet fængslet i Belarus de seneste år. Også andre, som protesterer mod valgfusk og regimevold, bliver mål for forfølgelse.

Strenge restriktioner

Forum 18 News Service rapporterer, at regimet i Belarus har pålagt strenge restriktioner for enhver type udøvelse af religion og tro. Kun registrerede religiøse organisationer har lov til at holde møder i form af gudstjenester eller andre religiøse formål, og det må kun foregå på de af staten godkendte steder.

Restriktionerne går især ud over frikirker, men også inden for den ortodokse kirke møder præster modstand, hvis de protesterer mod regimets handlinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt andet har den ortodokse kirke i Belarus fyret mange præster, inklusive ærkebiskop Artemy af Grodno, som har talt om en “generel udrensning”, hvor “ikke alle kirkefigurer støtter det eksisterende regime”.

Den katolske præst Vyacheslav Barok måtte flygte til Polen efter at have modtaget en officiel mundtlig advarsel. En statsadvokat hævdede overfor Forum 18, at det er ulovligt at give Barok en kopi af advarslen, som blev læst op for ham.

’Ingen kommentarer’

Sagerne vedrørende pastorerne Vyacheslav Goncharenko og Antoni Bokun blev behandlet af den samme dommer, Yulia Bliznyuk, i Frunze tingret. Afgørelserne, som blev uddelt til hver af dem – og som Forum 18 har set – var nærmest identiske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I henhold til artikel 10 i loven om massebegivenheder fra 1997 anklagede dommeren pastorerne for at “deltage i et uautoriseret møde og diskutere med indbyggerne om udøvelse af deres religiøse behov”. Hun henviste til rapporten fra den lokale politiinspektør, Sergey Deshko, samt en vidneforklaring fra vidnet Talkachev, der er en politibetjent i samme afdeling.

På spørgsmålet om, hvad der var galt ved at holde en timelang gudstjeneste uden for den bygning, som tjenestemænd havde forvist Nyt Liv-menigheden fra, og om størrelsen af bøderne, nægtede dommer Bliznyuk kategorisk at svare. ”Jeg gir ikke kommentarer på telefonen, en aftale er en aftale,” sagde hun til Forum 18, før hun lagde på.

Hverken pastor Goncharenko eller pastor Bokun indrømmede nogen straffeskyld. Under retsmøderne insisterede de på, at der “ingen hensigt var om at bryde loven, men mødet blev holdt af nødvendighed på grund af de manglende lokaler”.

Forum 18 News Service er opkaldt efter artikel 18 i Verdenserklæringen for menneskerettigheder, som garanterer trosfrihed, og artikel 18 i den internationale konvention om civile og politiske rettigheder. Forum 18 er et norsk-dansk-svensk initiativ, som ledes af Stefanusalliansen (Norge), Equmeniakyrkan (Sverige), Dansk Missionsråd (Danmark) og Den norske Helsingforskomité.


Artiklen fortsætter efter annoncen: